«Δεν μπορώ να δω τη Δημοκρατία των Σκοπίων να αποτελεί ουσιαστικό γεωπολιτικό κίνδυνο για την Ελλάδα. Το επιχείρημα ότι το όνομα μπορεί να επιφέρει επεκτατικές τάσεις των Σκοπίων προς τον Νότο έχει κάποια βάση, αλλά εγώ δεν το βλέπω ως ορατό ενδεχόμενο».

Ads

Αυτά έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 1993 σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Εψιλον» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» (την ανέσυρε από τη λήθη το «Documento»). Το Μακεδονικό ήταν κεντρικό θέμα στην πολιτική διαμάχη, ο πατέρας του σημερινού αρχηγού της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αν και ήθελε να βρει άκρη με το όνομα στη λογική της σύνθετης ονομασίας, εκβιάστηκε, υποχώρησε, αλλά τελικώς δεν απέφυγε την αποστασία. Θύτης το 1965, θύμα το 1993.

Αυτά που υποστήριζε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σωστά. Ούτε αυτός πίστευε ούτε όμως και κανένας άλλος στη διεθνή σκηνή ότι η FYROM συνιστούσε απειλή για την Ελλάδα. Δεν μπορούσαμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας ότι ένα κράτος 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων χωρίς σοβαρό στρατιωτικό μηχανισμό αποτελούσε κίνδυνο για τη χώρα μας. Εμείς λέγαμε, οι ξένοι άκουγαν με υπομονή χωρίς να συμμερίζονται τα επιχειρήματά μας.

Στην αρχή, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αλληλεγγύης (καθότι ήμασταν μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, ενώ οι γείτονες όχι), δεν πήραν κάποια ενοχλητική πρωτοβουλία. Ωστόσο, από ένα σημείο και μετά σταμάτησαν να μας ακούνε και ξεκίνησαν να αναγνωρίζουν τη FYROM με τη συνταγματική ονομασία της, δηλαδή σκέτα Μακεδονία.

Ads

Είμαστε την ίδια χρονιά (1993), το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει τις εκλογές, ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει επιστρέψει πανηγυρικά στην εξουσία (από το εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου στο μέγαρο Μαξίμου) και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος έδωσε συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο πρωτοσέλιδος τίτλος ήταν μια φράση του: «Η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων είναι μια χαμένη υπόθεση». Σάλος στο ΠΑΣΟΚ. Του επιτέθηκαν χαρακτηρίζοντάς τον «ρίψασπι», «ενδοτικό», «εκτός εθνικής γραμμής».

Ωστόσο, ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου δεν τον επανάφερε στην τάξη, όπως του ζητούσαν πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης. Προτίμησε να μη σχολιάσει δημοσίως την άποψη του υφισταμένου του. Λίγο μετά, πάντως, αποφάσισε το εμπάργκο! Χτες η Ντόρα Γροσομανίδου, πρέσβης της Ελλάδας στη FYROM την περίοδο 2005-2007, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «την άνοιξη του 2006 ο Νίμιτς πρότεινε την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια”, η οποία έγινε ασμένως αποδεκτή από την ελληνική πλευρά».

Να θυμίσουμε ότι την περίοδο εκείνη πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής και υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη, αυτοί που κατά τον Αδωνι Γεωργιάδη του 2007 «ξεπούλησαν τη Μακεδονία»!

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρονται στο Μακεδονικό σαν να μην κυβέρνησαν ποτέ τούτη τη χώρα. Και κυβέρνησαν, και διαπραγματεύθηκαν, και μυστική διπλωματία έκαναν, και πρότειναν παραλλαγές σύνθετης ονομασίας με τη λέξη Μακεδονία σε διάφορες εκδοχές, και υπέγραψαν έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι στο παρελθόν είχαν πολύ πιο διαλλακτικές θέσεις απ’ αυτές που σήμερα διατυπώνουν. Οπότε καλό είναι να ηρεμήσουν, γιατί, αν αρχίσουν να βγαίνουν χαρτιά στη φόρα, θα εκτεθούν.

Ανάγωγα

Σε φήμες έσπευσαν να απαντήσουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Τι λένε οι φήμες; Οτι ο Τσίπρας σκέφτεται να αντικαταστήσει τους ΑΝ.ΕΛΛ. με ένα από τα δύο κόμματα ή και με τα δύο, αφού σήμερα είναι συνιστώσες στο Κίνημα Αλλαγής. «Δεν θα πάρουμε, είπαν», ή για να το πούμε με τον τρόπο του Λάμπρου Κωνσταντάρα «ευχαρίστως ναι, αλλά όχι!».

Μα καλά, υπάρχει τέτοιο σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης; Δεν ξέρω. Θυμίζω όμως ότι και η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης εγκαλούν συνεχώς τον Τσίπρα γιατί συνεργάζεται με τον Πάνο Καμμένο. Μήπως είναι στη λογική «τραβάτε με κι ας κλαίω»; Μήπως;

Πηγή: efsyn.gr