Στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλαιού Φαλήρου, στις 30 Οκτωβρίου,αποπειραθήκαμε ως «Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση» να ρίξουμε φως στην επιχειρούμενη «αξιοποίηση» του νότιου παραλιακού μετώπου της Αττικής, με όχημα τη νεοσύστατη εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» .Δεν θα μπω στον πειρασμό να εστιάσω στα όσα ειπώθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα σταθώμονάχαστις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου κ. Διονύση Χατζηδάκηπρος τους Συμβούλους τόσο της μειοψηφίας, όσο και τηςπλειοψηφίαςπωςη Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ «απλώς καταγράφει εκτάσεις».

Ads

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσιάστηκε ανενημέρωτος για της δραστηριότητεςτης ΑΕ. Κι ας είναι ορισμένο μέλος του ΔΣ της, παρέχοντας την απαραίτητη πολιτική αυτοδιοίκητή νομιμοποίηση στο όλο εγχείρημα. Την ίδια ώρα, πολλοί – πιθανών οι περισσότεροι – από τους Συμβούλους της Συμπολίτευσης φάνηκε να αγνοούν τα σχέδια της.

Το γεγονός πως ούτε οι αυτοδιοίκητές δυνάμεις – δορυφόροι της Κυβέρνησης δε γνωρίζουν ή καμώνονται πως δε γνωρίζουν τι φανερώνει;Τη μεθόδευση με την οποία επιχειρείται το ξεπούλημα γιγαντιαίων εκτάσεων στα νότια παράλια της Αττικής. Η Κυβέρνηση με το πρόσχημα της «αξιοποίησης», χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση και με διαδικασίες «fasttrack», ξεδιπλώνει το σχεδιασμό της.

Καθώς, η εταιρεία «ειδικού σκοπού» – με πρόεδρο το πρώην στέλεχος Πολιτικής Άνοιξης και ΝΔ, κ. Αριστείδη Ματιάτο – δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί μια και μόνο στρατηγική: Τα πάντα – ακόμα και τα παράκτια ακίνητα και ο αιγιαλός – αποτελούν αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής και εκμετάλλευσης. Τα πάντα μπορούν να παραχωρηθούν.

Ads

Μόλις χθες (12/11), η Γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» δημοσιοποίησε έρευνα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας με τίτλο «Europoly», παραφράζοντας το όνομα γνωστού επιτραπέζιου παιχνιδιού. Η εφημερίδα, μάλιστα, μνημονεύει την πώληση της περιοχής του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, ως το πλέον εξόφθαλμο παράδειγμα ιδιωτικοποίησης.Στο ίδιο δημοσίευμα ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, αναφερόμενος στην Ελλάδα κάνει λόγο για «ξεπούλημα χωρίς λόγο» και για «ζημιές που επιβαρύνουν ολόκληρη την κοινωνία».

Σε αυτό το νέο «παιχνίδι», η «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» μπορεί να υπερηφανεύεται πως αποτελεί ισχυρό παίκτη, αφού με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 143/43399 της παραχωρήθηκαν «κατά πλήρη, κυριότητανομή και κατοχή» εκατοντάδες στρέμματα – φιλέτα από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, καθώς επίσης και η διοίκηση και διαχείριση του αιγιαλού των συγκεκριμένων εξαιρετικά μεγάλων εκτάσεων.

Μόνο στο Π. Φάληρο αλλάζουν χέρια περισσότερα από 350 στρέμματα. Από το Δέλτα μέχρι το Φλοίσβο, όλη η έκταση της διαλεχτής παραλίας και του πάρκου, ίσαμε τον περίβολο του στρογγυλού κτιρίου – σήμα κατατεθέν του Φαλήρου.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ματιάτος, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο περιοδικό «Unfollow»(τεύχος Νοεμβρίου) μας ενημερώνει πως η Ανώνυμη Εταιρεία πολύ σύντομα (πιθανά εντός του 2015) θα βρίσκεται σε θέση «να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για το masterplan της έκτασης». Δηλαδή, ένα τιτάνιο σχέδιο ανάπλασης της παραλιακής περιοχής.

Άρα η «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» έχει στα χέρια της και τηνομική δυνατότητα να διαχειριστεί αυτές τις εκτάσεις κατά το δοκούν και την εντολή της κυβέρνησης– εμπνευστή εκτρωμάτων τύπου ΤΑΙΠΕΔ, να προχωρήσει σε «αξιοποιήσεις» – ιδιωτικοποιήσεις μέσω παραχωρήσεων (έως και 99 έτη) ή και πωλήσεων.

Ο κίνδυνος να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς μεγάλων εκτάσεων μόνο με υπουργικές υπογραφές και αποφάσεις ΔΣ μίας ΑΕ χωρίς καμία συμμετοχική διαδικασία, χωρίςτη γνωμοδότηση φορέων ή του νομοθετικού σώματος της Βουλής, είναι ορατός.

Κι όλα τα παραπάνω ερήμην της κοινωνίας, με μόνο σύμμαχο την καταστροφική εμμονή τους στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας.Οι κυβερνώντες διατυμπανίζουν την ανικανότητα τους (και στο) να αξιοποιήσουνμε ήπιες επεμβάσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ανάγκες της κοινωνίας, τα πλέον πολύτιμα κομμάτια της Αττικής.

Ο χρόνος  τόσο για την Κυβέρνηση, όσο και για τα επίδοξά πλάνα της, τελειώνει. Και έχοντας αυτό κατά νου, κοιτούν πως θα εκμεταλλευτούν το διάστημα που τους έχει απομείνει.

Μένει σε μας να απαντήσουμε στο ερώτημα αν θα προλάβουν ή όχι. Στο διάστημα που ακολουθεί οφείλουμε να αναδείξουμε αυτά τα σημεία, μιας καιδεν πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση ήσυχη να αναπτύξει την επίθεση της στο παρασκήνιο.

Η μάχη θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκαν προσφυγές στο ΣτΕ, θα ξεκινήσει νέα συλλογή υπογραφών και θα επιδιωχθεί η ευρεία συσπείρωση κατοίκων και φορέων, με στόχο να στηθεί ένα πλατύ και ισχυρό δίκτυο δυνάμεων που πηγάζει και τροφοδοτείται κατευθείαν από την κοινωνία.

Η λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας των εκτάσεων. Μη ξεχνάμε πως το αίτημα για δημόσιους χώρους και ελεύθερο αιγιαλό είναι καθολικό. Το να τους σταματήσουμε αναγκαίο.

*επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου