Ζόφος.

Ads

Ζόφος κοινωνικός με αδιανόητες κακοποιητικές συμπεριφορές που τείνουν να γίνουν καθημερινότητα.

Αλλά και ζόφος πολιτικός με μια κυβέρνηση που έχει βαλθεί να κάνει την ταξική ιδιοτέλεια σημαία της. Από τη στοχοποίηση των νέων, σε πλατείες, δρόμους, διαδηλώσεις, ακάλυπτους πολυκατοικιών, κινηματογράφους, μπαλκόνια, πανεπιστήμια. Ως την αντιμετώπιση της πανδημίας με αυταρχισμό και ψέματα. Ακόμη και με διχασμό. Αντί, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να λειτουργήσει συσπειρωτικά, αντί να επιχειρήσει να ενώσει για τον κοινό σκοπό, την κοινή εμβολιαστική προσπάθεια, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για το αντίθετο.

Από τη μια ο κ. Μητσοτάκης, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, μιλά ανοικτά για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, που “δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κρατικό”, για τα δημόσια νοσοκομεία που πρέπει να κλείσουν γιατί είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Από την άλλη, οι υπουργοί του που μοιάζει να έχουν βάλει στο στόχαστρο τους επαγγελματίες της εστίασης, εξαγριώνοντας, με τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις τους, ακόμη κι εκείνους τους επαγγελματίες που δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως… φιλο-ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βρίσκει τον εχθρό στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας πράξη το “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση” – κάτι που πιάνει ιδίως χάρη στα πρόθυμα ΜΜΕ.

Ads

Είναι ακριβώς τα ίδια που πέρασαν στο ντούκου τις δύο “κόκκινες κάρτες” που έδειξε στην επιτελική κυβέρνηση, όχι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κομισιόν! Αφορμή οι προβληματισμοί κατά πόσο το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” για το Ταμείο Ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση στην πρόεδρο της Κομισιόν, σε ένα επικοινωνιακό σώου στην Αρχαία Αγορά στις 17 Ιουνίου, στηρίζει, πρώτον τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, δεύτερον το σύστημα υγείας! Η δε Κομισιόν έστειλε μήνυμα (απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΕφΣυν) ότι “παρακολουθεί”  το νέο ασφαλιστικό των επικουρικών συντάξεων – όχι γιατί ανησυχεί για τους Έλληνες συνταξιούχους και φορολογούμενους αλλά γιατί ενδιαφέρεται για την αποπληρωμή των δανείων. Εξελίξεις που δεν προοιωνίζονται τίποτε θετικό για τους πολίτες. Επιβεβαιώνουν όμως ότι τα χειρότερα έπονται. Χωρίς ανεμελιά. Αλλά με σχέδιο: από λίγους και ισχυρούς για λίγους και ισχυρούς. Με την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΥΓ: Στο εξής η κυβέρνηση μπορεί κάλλιστα να ονομάσει το σχέδιο “Ελλάδα 2.0 μείον”: Μείον η στήριξη στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους ανθρώπους του ΕΣΥ, στους στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους ευάλωτους. Για μία φορά αληθινή στην ιδιοτέλειά της