Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν υπήρξε ποτέ συμπαθής. Η ισχύς του ήταν προϊόν μιας πρακτικής που απένειμε ρόλους έξω από κάθε κανόνα συλλογικής αντίληψης της πολιτικής. Ουρανοκατέβατος, με προέλευση ασύμβατη με το ΠΑΣΟΚ, πολιτεύτηκε αλαζονικά και υπήρξε ανάλγητος ως υπουργός Οικονομικών. Παρά τον εξαιρετικό λόγο του, το ύφος της δημόσιας παρουσίας του υπήρξε απόλυτο, προκλητικό και συχνά εξοργιστικό.

Ads

Τώρα έχει τους πάντες και τα πάντα εναντίον του. Βαρύνεται με κατηγορίες που ευτελίζουν έναν πολιτικό. Από το κόμμα εκδιώχθηκε και στην κοινωνία κατέστη αποσυνάγωγος. Η φράση «δεν θα γίνω Ιφιγένεια» ακούγεται ως υπολανθάνουσα προειδοποίηση σε κάποιους να μην τον εγκαταλείψουν. Αρα, το μόνο που μένει είναι να διαλέξει την πλάκα που θα ενταφιάσει τη διαδρομή του.

Στην πολιτική όμως ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια και ο κανόνας «ράβδος εν γωνία άρα βρέχει» δεν είναι ο καλύτερος δρόμος για το βάθος των πραγμάτων. Ο πρώην τσάρος αρνείται ότι πήρε ένα CD με 2.062 ονόματα και το αντικατέστησε με ένα στικάκι χωρίς τα ονόματα των συγγενών του, λέει μάλιστα πως δεν ήξερε καν ότι είχαν λεφτά στην Ελβετία.
 

Είναι δύσκολο να γίνει πιστευτός. Όπως όμως ισχύει για τους πάντες, υπάρχει ένα απλό ερώτημα: και αν λέει – αυτή τη φορά – την αλήθεια; Υπάρχουν λογικοί συλλογισμοί που τον επιβαρύνουν, αλλά υπάρχουν και άλλοι που γεννούν αμφιβολίες.
 

Ads

Αν ο ίδιος αλλοίωσε το αρχικό CD δεν θα ήταν λογικό να βάλει αμέσως στη θέση του το πειραγμένο στικάκι ώστε το ΣΔΟΕ να ψάχνει μακριά από αυτόν; Αν έκανε τη λαθροχειρία δεν θα έπρεπε να περιορίσει και το ενδεχόμενο να ζητηθεί ξανά από τους Γάλλους, τακτοποιώντας κάθε εκκρεμότητα γύρω από το θέμα; Δεν είναι περίεργο ότι δεν παρέδωσε τη λίστα προσωπικά ο ίδιος στον Βενιζέλο όταν τον αντικατέστησε;
 

Αν έβαλε χέρι για να απαλλάξει από τον έλεγχο τους συγγενείς του γιατί να μην αφαιρέσει και άλλα ονόματα ώστε να θολώσει τα νερά; Και όταν ετέθη θέμα ανάκτησης του πρωτοτύπου – καθώς για την ακρίβεια της λίστας που αποκάλυψε ο Κώστας Βαξεβάνης υπήρξαν διαψεύσεις – δεν θα ήταν λογικό να αποκαλύψει ο ίδιος την αλήθεια, αν την ήξερε, αφού ήταν θέμα χρόνου να τη μάθουν όλοι;
 

Σε αυτή την υπόθεση το μόνο που ξέρουμε σίγουρα πλέον είναι ότι τη λίστα δεν την «πείραξε» ο Βενιζέλος. Για όλα τα υπόλοιπα δεν ξέρουμε ακόμη την αλήθεια, απλά και καθαρά. Γιατί, όπως έλεγε ο Οσκαρ Ουάιλντ: «Η απλή και καθαρή αλήθεια σπάνια είναι καθαρή και ποτέ απλή».

Πηγή: Τα Νέα