Ενας απόστρατος – ο «είναι τρελός ο στρατηγός» -, πολιτικός συνοδοιπόρος του Μπαλτάκου και των Γλύξμπουργκ, πήρε το μικρόφωνο κάτω από τον Λευκό Πύργο για να μας πει ότι το σωστό όνομα για την πΓΔΜ είναι «Monkey Macedonia» (Μακεδονία – μαϊμού).

Ads

Κι ότι πρέπει να δώσουμε περίπου στους μισούς πολίτες της πΓΔΜ ελληνικά διαβατήρια, να βάλουμε τους άλλους μισούς να ορκιστούν σε συντάγματα, Θεούς και δαίμονες ότι δεν θα προφέρουν καν την λέξη «Μακεδονία», κι ότι επίσης είμαστε θύματα παγκόσμιας ανθελληνικής συνωμοσίας που καθοδηγούν ο Σόρος, ο Μάθιου Νίμιτς κι ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο Άνθιμος – ο ένας και μοναδικός Ανθιμος – πήρε σειρά επί σκηνής για να ανακράξει «αδελφοί σε γη και θάλασσες, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα… φωνάξτε ότι όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα!».
Παραπλεύρως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης – ο γνωστός Ψωμιάδης – πόζαρε με στολή μακεδονομάχου μαζί με την σύζυγο Αδωνι Γεωργιάδη, βρακοφόροι ιππείς έκοβαν βόλτες στην παραλία τυλιγμένοι με ελληνικές σημαίες, ρασοφόροι και καλόγριες ύψωναν το αστέρι της Βεργίνας δίπλα στον δικέφαλο του ΠΑΟΚ, κι ο Θερμαϊκός φούσκωνε και άφριζε από εθνικό φρόνημα.

Θα μπορούσε να είναι απλώς μια vintage γραφικότητα. Θα μπορούσε επίσης να είναι και η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσα – για όλους εμάς τουλάχιστον, που πιστεύαμε ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή που οι παπάδες έκαιγαν ταυτότητες στο Σύνταγμα και ο Χριστόδουλος περιέφερε σε ρούγες και πλατείες το λάβαρο της Αγίας Λαύρας.

Ads

Ηταν όμως η μεγάλη ανατριχίλα. Διότι δίπλα σε στρατάρχες, φανατισμένους ιεράρχες κι – ανύποπτους ή μη – αγανακτισμένους πολίτες, παρέλαυνε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Εμπλεος εθνικής υπερηφάνειας, επικεφαλής του πολιτικού λόχου των Χρυσαυγιτών και μοιράζοντας συνθήματα μίσους κατά του Μπουτάρη. Διότι την ίδια ώρα άλλα τάγματα χρυσαυγιτών βεβήλωναν το εβραϊκό μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη και ομάδες φασιστοειδών έκαιγαν την κατάληψη Libertatiat. Διότι, κυρίως, το σύνθημα που αγάπησε περισσότερο, και απογείωσε το πλήθος, ήταν εκείνο που «έριχναν» οι ίδιες ομάδες στις πιο φορτισμένες στιγμές της συγκέντρωσης: «αλήτες, προδότες πολιτικοί».

Ηταν το ίδιο σύνθημα που άκουγαν, χωρίς καμία αντίδραση, οι πολιτικοί που επέλεξαν να μετάσχουν στο συλλαλητήριο της «εθνεγερσίας». Μισή, τουλάχιστον, ντουζίνα βουλευτές της ΝΔ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επίδοξος ηγέτης της συντηρητικής παράταξης Απόστολος Τζιτζικώστας, δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και ο αντιπρόεδρος του κόμματός τους, και η κυρία Καϊλή, εκλεγμένη εκπρόσωπος της ελληνικής κεντροαριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απλώς άκουγαν, και περιφέροντο με προεκλογικό χαμόγελο προς άγραν ακροδεξιάς πελατείας και πατριωτικού γοήτρου. Εάν δεν είναι κι εκείνοι ανύποπτοι, μπορεί να είναι απλώς μοιραίοι…