Ο Πρόεδρος της Εταιρείας συγγραφέων και κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας, με αφορμή την πρόσφατη είδηση για τους “τίτλους τέλους” του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη και το tvxs.gr:

Ads

“Οι απόψεις μου για το ΕΚΕΒΙ και την σχετική κυβερνητική πολιτική, όπως εφαρμόστηκε τον τελευταίο καιρό, εκφράζονται από τις ανακοινώσεις της Εταιρείας Συγγραφέων.

Εν ολίγοις, ένας λανθασμένος χειρισμός της επιτροπής αγοράς παιδικών βιβλίων του ΕΚΕΒΙ, που θα μπορούσε να θεραπευθεί με άμεσες (και γιατί όχι αυστηρές) διορθωτικές κινήσεις εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού, χρησίμευσε ως χρυσή ευκαιρία τόσο σε ορισμένους “δημοσιογράφους” οι οποίοι είχαν προσωπικές διαφορές με το Κέντρο Βιβλίου ή και ορισμένους μεγάλους εκδότες, όσο και στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό.

Η σπουδή του τελευταίου να καρατομήσει σύμπασα τη διοίκηση του ΕΚΕΒΙ, χωρίς καν να ζητήσει την απολογία των “κατηγορουμένων”, μάλλον επιβεβαιώνει τις εδώ και ένα εξάμηνο πληροφορίες ότι υπήρχε ειλημμένη απόφαση για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ.

Ads

Απόφαση συντεταγμένη με τον σχεδιασμό και τις εντολές της τρόϊκας ότι απαιτούνται δραστικές συγχωνεύσεις, ιδίως σε τομείς που δεν θεωρούνται οικονομικά παραγωγικοί, όπως ο πολιτισμός!

Και πράγματι, προτού κοπάσει ο θόρυβος από την καρατόμηση της διοίκησης του ΕΚΕΒΙ, ακολούθησαν η είδηση της πλήρους κατάργησής του (και της απάλειψης των συμβασιούχων του), αλλά και η ενημέρωση των (ουσιαστικά μη) επιχορηγούμενων από το Υπ.Πολιτισμού οργανισμών, ότι οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις θα είναι σαρωτικές.

Τι περίεργο όμως, που οι σαρωτικές αυτές αλλαγές, ιδιαίτερα σε τομείς του πολιτισμού, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα!
Οι μεθοδεύσεις είναι παρόμοιες και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου το ΔΝΤ έδωσε το παρών του: από τις χώρες της Βαλτικής ως το τόξο των χωρών της Μεσογείου!”
Αλέξης Ζήρας, κριτικός Λογοτεχνίας και Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων

Διαβάστε επίσης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους συγγραφείς, και την Επιστολή της Εταιρείας Συγγραφέων στον υπουργό Οικονομικών σχετικά με αυτό:

Επιστολή της Εταιρίας Συγγραφέων
Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2013
ΑΠ: 13/1359

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ των Οικονομικών,

Η Εταιρεία Συγγραφέων, στα μέλη της οποίας συγκαταλέγονται Ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, δημοσιογράφοι-εν γένει, άνθρωποι των γραμμάτων πολλοί από τους οποίους με το έργο τους έχουν διεθνή απήχηση – πληροφορήθηκε με κατάπληξη ότι στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η ύπαρξη διάταξης που θα καθιστά υποχρεωτική την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών σε κάθε πνευματικό δημιουργό. Ανεξαρτήτως του τομέα της εργασίας του, ανεξαρτήτως της ποσότητας της συγγραφικής του εργασίας, αλλά και ανεξαρτήτως του αν είναι ήδη συνταξιούχος ή όχι!

Ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συγγραφέων (περίπου το 90 %), οι αμοιβές οι οποίες τους αναλογούν κάθε χρόνο από τα δικαιώματα των βιβλίων τους ή από αμοιβές μεταφράσεων κλπ. είναι εξαιρετικά μικρότερες από τα ποσά που θα χρειάζεται να αποδίδουν, βάσει της προβλεπόμενης διάταξης, στα ασφαλιστικά ταμεία. Αν λοιπόν ισχύσει η ενσωμάτωση της διάταξης αυτής είναι βέβαιο ότι απλούστατα ένα σημαντικότατο μέρος των συγγραφέων θα σταματήσει να εκδίδει κάθε είδους έργα, καθώς θα είναι απολύτως ασύμφορο να αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία το υπερπολλαπλάσιο των αμοιβών και των πνευματικών τους δικαιωμάτων!

Επιπλέον όμως, με αυτή την καθαυτό άστοχη διάταξη εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των συνταξιούχων, οι οποίοι δεν μπορούν βάσει του νόμου να έχουν συγγραφική ή άλλη συναφή δραστηριότητα μετά τη συνταξιοδότησή τους, ούτε να εκδίδουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, παρά μόνο αν …παραιτηθούν από τη σύνταξή τους!!

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, είναι βέβαιο ότι διατάξεις όπως η επίμαχη, δημιουργούν πολύ μεγάλες ζημιές και καθόλου κέρδη. Ο ουσιαστικός αφανισμός ενός μεγάλου μέρους των συγγραφέων, ο ευτελισμός τους, η έμμεση φίμωσή τους, αφού θα στερηθούν στην ουσία τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης και η συνακόλουθη συρρίκνωση της πολυφωνίας στην εκπαίδευση και στην παιδεία μας, δεν είναι σίγουρα από τις πιο αξιοζήλευτες συνέπειες που πρέπει να έχει μια δίκαιη νομοθετική ρύθμιση. Και αν παρ’ ελπίδα συμβεί αυτό, με λύπη μας σάς λέμε ότι την ευθύνη για τη κυριολεκτικά συγγραφοκτόνο διάταξη θα την έχει εξ ολοκλήρου η πολιτεία!

Γι’ αυτό ελπίζουμε να εισακουστεί το αίτημά μας και να μην ενσωματωθεί τουλάχιστον η διάταξη αυτή στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, είμαστε στη διάθεσή σας να δώσουμε οποιαδήποτε πληροφορία ζητήσετε, εσείς ή η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για το ζήτημα της δίκαιης φορολόγησης των συγγραφέων.

Με την εκτίμησή μας,

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Αλέξης Ζήρας Έλενα Χουζούρη
[email protected] [email protected]