Στην συνέντευξη στο κόκκινο, 29-7-15, ανοίγοντας διάπλατα ο πρωθυπουργός την πόρτα για τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα φάουλ: Διατύπωσε την σκέψη ότι πιθανόν οι 31 διαφωνούντες βουλευτές είχαν την ρήξη στην ατζέντα τους από καιρό και ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση (!). Είναι δηλαδή οι διαφωνούντες ούτως ειπείν εκ προοιμίου διασπαστές, άρα εχθροί της αριστεράς. Εχθροί του κοινού σκοπού.

Ads

Είναι βαρύ και ιδιαίτερα αρνητικό: Δεν προκαθορίζει απλά την διχοτόμηση αλλά και τον χαρακτήρα που αυτή θα πάρει, τους τόνους, τους διαπληκτισμούς και διαξιφισμούς, το ύφος, τα (αθέμιτα) περιεχόμενα. Παραπέμπει σε εικόνα από το μέλλον που είναι εφιαλτική στο μέτρο που μπορεί να γίνει το υπέδαφος μιας μετωπικής σύγκρουσης με κάθε άλλο παρά αριστερού ήθους γνωρίσματα.

Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα είναι νηφαλιότητα και αυτοπεριορισμό από τους αριστερούς. 

Δεν υποστηρίζω, σε όλο το φάσμα των θέσεων, ούτε την μια ή την άλλη από τις δυο κυρίαρχες ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω δεσμεύσεις και δεν προσδοκώ εύσημα από τους μεν ή τους δε. Εύχομαι τούτην την  ώρα να είχε υπάρξει – δεν  φαίνεται πια να «προκάνουνε» – μια ομάδα «διαιτητών»: ένας σημαντικός αριθμός ατόμων στελεχών, διανοουμένων, μελών του ΣΥΡΙΖΑ, συντεταγμένη ομάδα στην κεντρική επιτροπή που θα σήκωναν αυτό το βάρος με ελπίδα αποτελέσματος. Να είχε υπάρξει, παράλληλα με τη διαίρεση υπέρ και κατά της συμφωνίας ένας πόλος που να λέει με στεντόρεια φωνή: «μην εκθέτετε την αριστερά, μην την κάνετε βορά της συντήρησης και των μνημονιακών χαιρέκακων δυνάμεων». 

Ads

«Μη την πλήξετε»!

«Μην ασχημονήσετε για τους χθεσινούς συντρόφους σας»

Μέσα στο κατάμαυρο σημερινό τοπίο απαιτούμε μία στάση αμοιβαίου σεβασμού. 

Να θυμίσω ότι όταν χαλάει μια σχέση ερωτική ή συζυγική και ακολουθεί διαζύγιο οι σώφρονες, καλοί φίλοι συμβουλεύουν τον ένα απ’ τους δυο: «πρόσεξε τα λόγια σου, αν πεις για τον πρώην σύντροφο σου ότι υπήρξε ‘κάκιστος’ στη διάρκεια της σχέσης σας τότε πιθανόν να ισχύει ή να βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ήσουν /είσαι και συ ‘κάκιστος’». Το «όμοιος ομοίω αεί πελάζει» είναι μια συντομότερη, παρόμοια εκδοχή του ίδιου.

Σου λένε Αλέξη οι εχθροί σου «γίνε από πρωθυπουργός ηγέτης!» Εμείς σου λέμε από το ένα μέρος «πρόσεξε ΠΟΙΟΣ σου το εισηγείται» και από το άλλο «πρόσεξε ΠΟΙΩΝ θα ηγηθείς». 

Έχεις το χάρισμα, Αλέξη, και θα πάρεις πολλούς μαζί σου. Μέσα σε αυτούς, πρόσεξε τη σαβούρα! Μέσα σε αυτούς πρόσεξε τους καιροσκόπους. Μέσα σ’ αυτούς πρόσεξε κάθε δεξιό κατακάθι! Εκτός από το χάρισμα έχεις και τα οφίκια προς διανομή: οι άρπαγες είναι προ των πυλών. Αυτοί, μαζί με το παλιό πολιτικό σύστημα, το μηντιακό σύστημα και τους καιροσκόπους σε καλούν να γίνεις ηγέτης.

Αλέξη, θα συνεχίσω να σε κρίνω…

(Εύχομαι να γίνουμε πολλοί)

Αυτό έχουν ανάγκη οι πραγματικοί ηγέτες.

Αλέξη, θα σε συνεχίσω να σε κρίνω…

Ο δρόμος των μετασχηματισμών δεν διαβαίνεται χωρίς τους παλιούς συντρόφους!

Πρόσεξε τους υποβολείς, τους αυλοκόλακες!

ΥΓ1: Παραφράζω στον τίτλο του άρθρου μου την αποστροφή του πρωθυπουργού  για την πρόεδρο της βουλής: και κάθε άλλο παρά «καταγγέλλω»!!!  (συνέντευξη στο ρ/σ κόκκινο 29/07/15: μίλησε μεταξύ των άλλων για σουρεαλισμό). 

ΥΓ2 : Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν φραστικά τουλάχιστον ενωτικότερος χθες, 30-7-15, στην κεντρική επιτροπή.