Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Γκάρντιαν ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι δεν βλέπει το Βερολίνο ως εχθρό. «Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ εθνών και λαών», σχολιάζει και εξηγεί: «Από τη μία πλευρά είναι οι εργαζόμενοι και η πλειοψηφία των πολιτών και από την άλλη οι παγκόσμιοι καπιταλιστές, οι τραπεζίτες, οι κερδοσκόποι των χρηματιστηρίων, τα μεγάλα κεφάλαια. Είναι ένας πόλεμος μεταξύ λαών και καπιταλισμού».

Ads

 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι δεν πιστεύει σε ήρωες και σωτήρες, αλλά πιστεύει στον αγώνα για τα δικαιώματα. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φέρνει έναν υπερήφανο λαό σε τέτοια κατάσταση ένδειας και αναξιοπρέπειας», αναφέρει δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή ενός πολέμου που απειλεί την Ευρώπη, μαχόμενη ενάντια στην επίθεση ενός νεοφιλελεύθερου σοκ. «Οι Έλληνες επελέγησαν ως πειραματόζωο για την επιβολή αυτού του νεοφιλελεύθερου σοκ. Νίκη της Ελλάδας θα είναι νίκη για όλη την Ευρώπη», λέει ο κ. Τσίπρας.
 
Στη συνέχεια τονίζει ότι δεν είναι κατά του ευρώ ή της νομισματικής ένωσης. Σημειώνει ότι αυτοί που απειλούν μιλώντας για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θέλουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο για να διατηρηθεί το στάτους κβο.
 
«Εμείς δε θέλουμε να εκβιάσουμε, θέλουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι ο δρόμος που έχουν επιλέξει για να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα είναι αντιπαραγωγικός. Σαν να ρίχνεις χρήματα σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πρέπει να ξέρουν ότι αν δίνουν λεφτά στην Ελλάδα πρέπει να έχουν αντίκρισμα. Να πηγαίνουν σε επενδύσεις και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ώστε να αντιμετωπιστεί το πραγματικό πρόβλημα του χρέους», διευκρινίζει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Αναφερόμενος στο μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναδειχθεί κυβέρνηση θα είναι να το σκίσει, καθώς η συμφωνία έκλεισε χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός «που το απονομιμοποίησε με την ψήφο του». Προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόθεση να κινηθεί μονομερώς. «Θα ενεργήσουμε μόνο αν κάνουν εκείνοι μονομερή κίνηση. Αν σταματήσουν τη χρηματοδότηση μέσω των δανείων, δε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τους πιστωτές μας. Είναι πολύ απλό αυτό που λέω. (.) Είναι ένα κοινό πρόβλημα, είναι δικό μας και της Μέρκελ. Είναι ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα», συμπληρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να ξέρει ότι έχει τεράστια ιστορική ευθύνη.
 
Στον Γκάρντιαν δηλώσεις έχει κάνει και ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα. Μεταφέροντας τις εντυπώσεις του από το συνομιλητή του δηλώνει ότι «δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσοι φαίνεται στην τηλεόραση αλλά έχει κάποιες ριψοκίνδυνες θέσεις». Ο κ. Σουλτς προειδοποιεί επίσης ότι αν το μνημόνιο τεθεί υπό αμφισβήτηση, τότε υπό αμφισβήτηση θα τεθεί και η καταβολή των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ.