Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών καταγράφουν την συνεχιζόμενη οπισθοχώρηση των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων που κυβέρνησαν την Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την Γερμανία, σημειώνεται και στην Ιταλία η παραπέρα  πτώση του βασικού φιλοευρωπαϊκού κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών του Ρέντσι, με την παράλληλη άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

Ads

Η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα θα αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη απ’ ότι στο Βερολίνο, καθώς καμία από τις υπάρχουσες δυνάμεις ή εν δυνάμει συμμαχίες δεν φτάνει στο απαραίτητο ποσοστό του 40%, που απαιτείται για τον σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος. Το «Κίνημα των 5 Αστέρων », το κόμμα που κερδίζει την πρώτη θέση, έχει αποκλείσει την περίπτωση συμμαχίας, είτε προς τα  δεξιά με τον Μπερλουσκόνι είτε προς τα αριστερά με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι.

Ήταν μια από τις σπάνιες φορές,  τις τελευταίες δεκαετίες, που σε μια προεκλογική εκστρατεία σε μια χώρα της δυτικής  Ευρώπης, σημειώθηκαν τόσα  φαινόμενα βίας, με τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών. Το θέμα των 500.000 περίπου προσφύγων και μεταναστών, που έχουν εγκλωβιστεί στην Ιταλία, κυριάρχησε στη προεκλογική εκστρατεία. Και είναι ένα μικρό θαύμα -αποτέλεσμα και των θαρραλέων δράσεων αλληλεγγύης τμημάτων του πληθυσμού και μικρότερων δυνάμεων της Αριστεράς- το γεγονός ότι η ακροδεξιά Λίγκα και τα χρυσαυγίτικα φασιστοειδή σχήματα δεν κέρδισαν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά. Αν φυσικά οι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες επιβεβαιωθούν από τα επίσημα αποτελέσματα, που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από σήμερα το πρωί.

Η Ιταλία έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της από την Ε.Ε. στη διαχείριση του προσφυγικού, γεγονός που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την ανεργία, δημιουργούν πρόσφορα έδαφος για την εκδήλωση της ευρωσκεπτικιστικής ρητορικής.  Ακόμη και αν τελικώς θα βρεθεί μια αλά γερμανικά λύση «Ρεντζουσκόνι», δηλαδή μια εύθραυστη συμμαχία του Ρέντσι με τον Μπερλουσκόνι και τους συμμάχους τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η κρίση στην Ιταλία είναι πολύ πιο βαθιά και απαιτεί ριζικές αλλαγές σε όλη την ΕΕ.

Ads

Οι χθεσινές εκλογές στη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αποτελούν την πολλοστή επιβεβαίωση ότι απαιτείται μια εντελώς διαφορετική πολιτική στην ΕΕ, που τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας και θα αποκαταστήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.