Αξιότιμη κυρία Μενδώνη,

Ads

είμαι σπουδαστής Ανώτερης Δραματικής Σχολής και μετά λύπης μου διαπιστώνω σε κάθε νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού ότι οι επικεφαλής του δεν έχετε ούτε γνώση ούτε αίσθηση της ευθύνης που (θα έπρεπε να) φέρετε.

Τη σιωπή των παραλίγο δύο μηνών ήρθαν να σπάσουν προχθές οι ανακοινώσεις σας: «Καλλιτεχνική Εκπαίδευση. Ακολουθούμε περίπου την διαδικασία του Υπουργείου Παιδείας και τα ανάλογα του Υπουργείου Παιδείας».

Ξέρετε άραγε τι σημαίνει Καλλιτεχνική Εκπαίδευση; Κι αν δεν το κρίνετε απαραίτητο να γνωρίζετε, δε βρέθηκε κάποιος σε ολόκληρο Υπουργείο να σας ενημερώσει; Πώς βάζετε τις σχολές που διδάσκουν τις Τέχνες (θέατρο, χορό, κινηματογράφο, τραγούδι κτλ) στο ίδιο τσουβάλι με τις σχολές του Υπουργείου Παιδείας;

Ads

Κυρία Μενδώνη, φαντάζομαι θα γνωρίζετε έστω ότι οι σχολές που τελούν υπό την αιγίδα του δικού σας Υπουργείου δεν αποτελούνται από αχανείς αίθουσες, αμφιθέατρα, θρανία, έδρανα, διαλέξεις, σημειώσεις, πίνακες και θεωρίες.

Λοιπόν τα πράγματα έχουν ως εξής: φανταστείτε αίθουσες με μαθητές που όμως είναι ξυπόλητοι και που οι ασκήσεις που κάνουν είναι σωματικές. Ζεσταίνουν τα σώματά τους, λαχανιάζουν και ιδρώνουν. Μιλάνε, τραγουδάνε και χορεύουν. Ενίοτε έρχονται και σε σωματική επαφή! Κάποιος θα χρειαστεί να σηκώσει κάποιον, να τον αγκαλιάσει, να τον φιλήσει, να τον χαστουκίσει, να τον χαϊδέψει, να παλέψει μαζί του. Δεν ήθελα να τα μάθετε από μένα. Πάντως αν τύχει ποτέ να μπείτε σε σχολή που υπάγεται στο Υπουργείο σας κάτι τέτοιο θα αντικρίσετε.

Δεν ξέρω τι κοινό βρίσκετε λοιπόν στα δυο είδη εκπαίδευσης και τα εξισώνετε έτσι ώστε, όπως λέτε, να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία με το Υπουργείο Παιδείας. Και σας παρακαλώ θερμά μη με αφήσετε με απορίες.

Διότι συνεχίσατε τις ανακοινώσεις σας κάνοντας λόγο για επαναλειτουργία των σχολών μας σε πρώτη φάση, δεύτερη φάση και τρίτη φάση. Τι φάση;

Βγήκατε δηλαδή την Πέμπτη να μας πείτε ότι επαναλειτουργούμε τη Δευτέρα. Κοντολογίς θεωρείτε ότι μιάμιση μέρα και ένα σαββατοκύριακο είναι αρκετά για να προσαρμόσουν οι σχολές μας το πρόγραμμά τους στα νέα δεδομένα και να επαναλειτουργήσουν. Τελευταία φορά σας είδαμε στα μέσα Μαρτίου, αναγκάσατε τόσες σχολές να αυτοσχεδιάζουν στους τρόπους διεξαγωγής των μαθημάτων τους και επιστρέφετε ενάμιση μήνα μετά να μας πείτε ότι από Δευτέρα τι; Διότι πάλι έχω απορίες.

Θα μαζευτούμε όλοι ξανά στις σχολές μας; Έχετε υπόψη πόσους μαθητές έχει κάθε σχολή; Και τι χωρητικότητα έχει; Κάνατε τη διαίρεση να δούμε πόσα τετραγωνικά αναλογούν σε κάθε σπουδαστή; Ή θα χωριστούμε σε μικρότερα ομάδες; Των πόσων ατόμων; Πόσες αίθουσες χρειάζονται για να χωρέσουν όλα αυτά τα νεοδημιουργηθέντα μικρότερα τμήματα; Και πόσοι κλωνοποιημένοι καθηγητές για να διδάσκουν το μάθημά τους επί τρεις και τέσσερεις φορές; Πώς θα διεξάγονται τα μαθήματα από εδώ και μπρος; Θα διδασκόμαστε ας πούμε τραγούδι, φωνητική, αγωγή λόγου με μάσκες; Στα μαθήματα κίνησης θα φοράμε παπούτσια και γάντια; Οι δύο μήνες που μεσολάβησαν πώς θα αναπληρωθούν; Ή θεωρούνται e-διδαγμένοι κι όλα καλά; Ή μήπως θα επιταχύνουμε την «ύλη» για να βγει το έτος μας και η ψυχή μας; Λόγου χάρη θα κάνουμε μαθήματα (με την προαναφερθείσα έντονη σωματική άσκηση) μέχρι το τέλος Ιουλίου χωρίς κλιματισμό; Πώς ακριβώς θα διεξαχθούν οι πτυχιακές εξετάσεις; Τι μέριμνα υπάρχει για όσους σπουδαστές και καθηγητές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες; Μπορείτε να εγγυηθείτε για την υγεία όσων υπαγόμαστε στο Υπουργείο σας;

Ρωτάω όλα αυτά διότι πλέον είναι Σάββατο και δεν έχετε δώσει καμία διευκρίνιση όσων είπατε. Παρόλα αυτά με έχετε καλέσει τη Δευτέρα να παραστώ στη σχολή μου χωρίς όμως να μου εμπνέει καμία εμπιστοσύνη η πρόσκλησή σας.

Μπορείτε να μας διευκρινίσετε πώς οραματίζεστε από τη Δευτέρα 11 Μαΐου την ποιότητα των σπουδών μας και της υγείας μας; Διότι -αυτό όμως οφείλετε να το ξέρετε- και τα δύο είναι στα χέρια σας.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Σταματάκης

Πηγή: Facebook