Με ιδιαίτερο  ενδιαφέρον παρατηρώ την στάση του ΚΚΕ, της ΛΑΕ και της άκρας αριστεράς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Υπάρχει μια «πολεμική» στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα μια πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ των δυο κομμάτων, γιατί, όπως λένε, τα δυο κόμματα δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές .

Ads

Ο «δαλτωνισμός» και η εκτός ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά

Πρώτα όμως θα ήθελα να εξηγήσω γιατί έχω βάλει αυτόν τον τίτλο. Σύμφωνα με τα ιατρικά λεξικά ο Δαλτωνισμός ή Δυσχρωματοψία είναι η διαταραχή της όρασης κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να διακρίνει ορισμένα χρώματα, όπως το πράσινο ή το κόκκινο και βλέπει κυρίως άσπρο και μαύρο.

Αυτό μου θυμίζει η πολιτική των ηγεσιών αυτών των κομμάτων και οργανώσεων, όταν επιμένουν ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Θα  μπορούσαν να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του, προβάλλοντας κριτικά την δική τους πολιτική, όμως δεν μπορούν να ακολουθούν αυτήν την ισοπεδωτική λογική.

Ads

Η σκοπιμότητα της ταύτισης και η ελπίδα τους για ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι ηγεσίες τους, ακολουθούν αυτήν την πολιτική βάζοντας μπροστά τα δικά τους μικροκομματικά συμφέροντα,  ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ένας κόσμος απογοητευμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συσπειρωθεί και θα ψηφίσει αυτούς. Δηλαδή ό,τι κάνουν, το κάνουν όχι για το καλό του κινήματος, αλλά για τα ψηφαλάκια που ελπίζουν να κερδίσουν από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά: 

  1. Ευτυχώς που οι εργαζόμενοι και τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας έχουν ταξικό ένστικτο, δεν ενστερνίζονται τις απόψεις τους και συσπειρώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από τα δικά τους κελεύσματα. Οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν τις διαφορές με την Ν.Δ (που αποτελεί και το βασικό κόμμα της αστικής τάξης), όπως αυτές εκφράζονται από τις προγραμματικές δηλώσεις των ηγετών της, αλλά έχοντας και την εμπειρία από την εγκληματική πολιτική που εφάρμοσαν σαν κυβέρνηση στο παρελθόν.
  2. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σημαίνει αυτόματα και άνοδο του κινήματος. Ίσα ίσα, το κίνημα θα την εκλάβει και σαν δική του ήττα και δεν θα έχουμε μια αγωνιστική άνοδο, αλλά πολύ πιθανά μια παραπέρα ηττοπάθεια και υποχώρηση.
  3. Η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να πάρει πίσω ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις των εργαζόμενων και τις δημοκρατικές ελευθερίες, επιβάλλοντας την λογική του ‘‘νόμου και τάξης’’.
  4. Εν αντιθέση μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το κίνημα να αισθάνεται  πιο δυνατό και να έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από μια κυβέρνηση  που νιώθει δική του και κατ’ επέκταση πιο ευάλωτη στις πιέσεις του. 

Εχθρός είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική και η άνοδος της ακροδεξιάς

Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε, ο καθένας από τον δικό του χώρο, είναι ότι εχθρός είναι η πολιτική που πρεσβεύει η Ν.Δ. και η άνοδος των φασιστικών οργανώσεων και ιδεών. Για αυτό λοιπόν, η αριστερά στο σύνολό της, παρά τις διαφωνίες της, πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της για να παλέψει ενάντια σε αυτούς τους δύο κινδύνους.  
Όπως τόνιζε ο Λένιν  «να χτυπάμε μαζί και ας βαδίζουμε χωριστά.»