Ένα μεγάλο πιεστικό ερώτημα που ζητά απάντηση μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος είναι: Τι θα γίνει τώρα με την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

Ads

Ο ήλιος «φωτίζει δωρεάν»!

Για αυτό: Ο κόσμος στρέφεται εδώ και καιρό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και αυτό δεν θα το αλλάξει ούτε καν η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Το αργότερο το 2025, σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg η ηλιακή ενέργεια θα είναι κατά μέσο όρο, η φθηνότερη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Εκτός από την Κίνα και η Ινδία, σταματά τα σχέδια για νέα εργοστάσια καύσης άνθρακα, από το φόβο ότι δεν θα είναι πλέον κερδοφόρα.

Ads

Όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times, οι τιμές για το ηλιακό ρεύμα στην Ινδία τον περασμένο Μάρτιο για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο επίπεδο με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα – με τη διαφορά ότι η ηλιακή ενέργεια γίνεται συνεχώς φθηνότερη, ενώ ο άνθρακας συνοδεύεται από τεράστιες περιβαλλοντικές ζημίες.

Η νέα κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επίσης στοχεύει καθαρά σε μια ενεργειακή πολιτική, μακριά από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια. Η προστασία του περιβάλλοντος θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, ανέφεραν σχετικά τα διεθνή ΜΜΕ. Η κυβέρνηση του φιλελεύθερου προέδρου Moon Jae In σχεδιάζει την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 5% που είναι σήμερα στο 20% μέχρι το έτος 2030. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας παίρνει το 70% περίπου της ενέργειάς της από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.

Στη Γερμανία αντίθετα, οι αντίπαλοι της ενεργειακής στροφής προς τις ΑΠΕ, αισθάνονται ενθαρρυμένοι με το ατού της αποχώρησης των ΗΠΑ του Τραμπ από τη συμφωνία για το Κλίμα. Η γερμανική ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ είναι διεθνώς «αποτρεπτικό παράδειγμα», λέει σε ένα έγγραφό του ο «Κύκλος του Βερολίνου», μια ένωση πολιτικών από τα κόμματα CDU και CSU(Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών που συγκυβερνούν στον μεγάλο συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες). Τα μοντέλα και προσομοιώσεις για την κλιματική αλλαγή δεν είναι τόσο σαφείς όσο παρουσιάζονται. Ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα πρέπει να καταργηθεί, ισχυρίζονται. Αλλά ο Γενικός Γραμματέας της CDU Peter Tauber, έχει καταστήσει σαφές ότι το κόμμα θα παραμείνει σταθερό όσον αφορά στη προστασία του κλίματος.

Η διεθνής καπιταλιστική οικονομία φαίνεται να το έχει αποφασίσει: Τελικά υπάρχει ροή περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περισσότερο από ό, τι στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας μαζί.

Γιώργος Κολέμπας