Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όποτε το δημοκρατικό πολίτευμα απειλείται, όπως συμβαίνει σήμερα, τη σκυτάλη παίρνει ο λαός.

Ads

Ο οποίος με την ψήφο του τιμωρεί παραδειγματικά τους φαύλους καταπατητές των εγγυήσεων του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η διαφθορά, η παραβίαση των θεσμών της Δημοκρατίας και η κατάργηση του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας.

Αυτό άλλωστε δηλώνει μετ’ επιτάσεως και κατηγορηματικά ο διεθνής τύπος από το καλοκαίρι και μετά, με αφορμή το πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ads

Αν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα είχαν συμβεί αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί.

Για πολύ μικρότερη, άλλωστε, παράβαση των κανόνων της Δημοκρατίας έχει ήδη παραιτηθεί το 2021 ο καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτς, μετά από εισαγγελική έρευνα στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Εδώ στην Ελλάδα, τα σκάνδαλα διαφθοράς έρχονται το ένα μετά το άλλο και οι εκτροπές από τους δημοκρατικούς κανόνες πέφτουν σαν το χαλάζι και δεν κουνιέται φύλλο.

Σύσσωμο το καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει επιστρατευθεί για να συγκαλύπτει τα σκάνδαλα και να αθωώνει τον πρωθυπουργό από τις προφανείς πολιτικές, αν όχι και τις ποινικές, ευθύνες που τον βαραίνουν.

Η αρχή έγινε με την αποκάλυψη των παράνομων παρακολουθήσεων  που διενεργεί η ΕΥΠ. Οι οποίες δεν είναι «μύθοι του Αισώπου», όπως επέμενε η κυβερνητική προπαγάνδα πριν λίγο καιρό, αλλά επιβεβαιώνονται πλέον σήμερα από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, την ΑΔΑΕ.

Η οποία έχει αποδείξει και εγγράφως καταθέσει ότι η ΕΥΠ, κάτω από την άμεση πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού, έχει μετατραπεί σε παρακρατικό μηχανισμό που παρακολουθεί παράνομα, χωρίς τις συνταγματικές και νόμιμες εγγυήσεις, εκατοντάδες, αν όχι και χιλιάδες, πολιτικούς, υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης, αρχηγούς του στρατού, δικαστικούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές, αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, ακόμη και μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού.

Όταν η ΕΥΠ παρακολουθεί, ακόμη και με νομότυπες επισυνδέσεις, πολίτες όχι για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως το Σύνταγμα επιβάλλει, ούτε μετά από ποινική δίωξη, όπως αυτή θα έπρεπε να περιγράφεται σε εισαγγελικό ένταλμα, τότε οι παρακολουθήσεις συνιστούν κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση της ατομικής ελευθερίας των πολιτών. Και γι’ αυτό είναι παράνομες.

Πολύ περισσότερο βέβαια οι παρακολουθήσεις είναι παράνομες όταν δεν τηρούνται ούτε καν οι νόμιμοι κανόνες της επισύνδεσης και χρησιμοποιείται παράνομο λογισμικό. Όπως επίσης αποδεδειγμένα συμβαίνει τουλάχιστον στις περιπτώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Κουκάκη, του βουλευτή Χρήστου Σπίρτζη, το δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου  και πολλών ακόμη που βρέθηκαν μολυσμένα τα κινητά τους τηλέφωνα από το παράνομο λογισμικό.

Αν οι παράνομες παρακολουθήσεις, χωρίς τις συνταγματικές εγγυήσεις, από μόνες τους συνιστούν μέγα σκάνδαλο και δημοκρατική εκτροπή, οι συστηματικές και συνεχείς προσπάθειες συγκάλυψής τους συνιστούν ανεξάρτητα σκάνδαλα και νέες εκτροπές από τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Οι θεσμικές εκτροπές επιπλέον αυτής καθαυτής της εκτροπής των παρακολουθήσεων στις οποίες έχει υποπέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι τώρα είναι οι εξής:

  1. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας υιοθέτησε χωρίς νομική βάση την επίκληση του απορρήτου ως αιτίας για τη μη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών. Το νομικό κενό στην επίκληση του απορρήτου το επιβεβαιώνουν κορυφαίοι νομικοί και συνταγματολόγοι, Δικηγορικοί Σύλλογοι, πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργοί, προερχόμενοι μάλιστα από τη ΝΔ. Με άμεσο αποτέλεσμα τη συγκάλυψη του σκανδάλου.
  2. Ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης αρνήθηκαν να καταθέσουν στην επιτροπή Pega του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά την υπόθεση των υποκλοπών και η οποία ήρθε στην Ελλάδα για το σκοπό αυτό.
  3. Ο πρόεδρος της Βουλής βάφτισε «απρόσκλητο επισκέπτη» τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμο και του αρνήθηκε να παρουσιάσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις.
  4. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής συγκαλύπτει κατά πρωτοφανή τρόπο το σκάνδαλο, αρνούμενη να καλέσει επίμαχους μάρτυρες που της πρότεινε η αντιπολίτευση, όπως οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εξεταστεί.
  5. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εκφοβίζει ανερυθρίαστα την ΑΔΑΕ, απειλώντας με φυλακίσεις όσους από την ανεξάρτητη αρχή τολμήσουν να ερευνήσουν το σκάνδαλο.
  6. Σύσσωμη η κυβέρνηση εξαπολύει αήθη επίθεση εναντίον του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, τον οποίο αποκαλούν «γραμματοκομιστή του ΣΥΡΙΖΑ» και άλλες αθλιότητες, επειδή μένει πιστός στη συνταγματική επιταγή και επιτελεί το ρόλο που το Σύνταγμα έχει επιβάλει στην αρχή την οποία διοικεί.
  7. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί της κυβέρνησης, παρακολουθούμενοι και μη, επί 3 μέρες στη Βουλή απέφυγαν να απαντήσουν στις βαριές κατηγορίες που απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος έχοντας την έγγραφη διαβεβαίωση της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις, αποκάλεσε τον Μητσοτάκη εγκέφαλο εγκληματικής οργάνωσης με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου.
  8. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 156 βουλευτών της ΝΔ καταψήφισε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα εναντίον του Μητσοτάκη, χωρίς ουδείς να έχει απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα, το οποίο είναι: Οι παρακολουθήσεις γίνονταν για λόγους εθνικής ασφάλειας, οπότε είναι νομότυπες ή όχι, οπότε είναι παράνομες;
  9. Ουδείς εκ των εκατοντάδων θεσμικών προσώπων που παρακολουθούνταν παύθηκε ποτέ από τα καθήκοντά του μετά την παρακολούθησή του, ούτε και διώχθηκε για κάποιο αδίκημα. Αντίθετα, κάποιοι εξ αυτών τοποθετήθηκαν σε σημαντικότερες θέσεις ή και ανανεώθηκε η θητεία τους. Που σημαίνει ότι ουδείς παρακολουθούμενος υπέπεσε ποτέ σε αδίκημα κατασκοπείας ή άλλο ποινικό αδίκημα, για να παρακολουθείται νομίμως.
  10. Ουδείς παρακολουθούμενος εκ των κυβερνητικών στελεχών αντέδρασε στην παρακολούθησή του, όπως θα έκανε κάθε λογικός άνθρωπος. Γεγονός που γεννά βάσιμες υποψίες ότι είναι εκβιαζόμενοι.

Για όλα αυτά τα θεσμικά παραπτώματα και τις εκτροπές από τους θεσμούς της Δημοκρατίας δεν μιλά κανείς από την κυβερνητική παράταξη.

Ακόμη και ο παρακολουθούμενος από την ΕΥΠ αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έφτασε να κατηγορήσει τον Τσίπρα για την αντίδρασή του απέναντι σε μια κορυφαία θεσμική εκτροπή.

Η κατάργηση του κράτους δικαίου και η κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών, με την υπαγωγή τους στις σκοπιμότητες της συγκάλυψης ενός μεγάλου σκανδάλου που απαξίωσε τη Δημοκρατία για να προστατευθεί ο ένοχος πρωθυπουργός, συνιστά αποστασία από τους δημοκρατικούς κανόνες που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Η αποχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τις ψηφοφορίες στο εξής δεν συνιστά εξωθεσμική αντίδραση. Αντίθετα, αποτελεί την ελάχιστη θεσμική υποχρέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το αρχηγού της, απέναντι σε μα εκτροπή η οποία έπρεπε να έχει οδηγηθεί σε πλήρη κάθαρση, που θα επισφραγίζονταν με την παραίτηση του πρωθυπουργού, τη διάλυση της Βουλής και την άμεση προσφυγή σε εκλογές.

Από εδώ και πέρα η υπόθεση της Δημοκρατίας βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού λαού. Ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος, με την ψήφο του, να τιμωρήσει τους αποστάτες του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Ανένδοτος Αγώνας που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας και η πορεία του προς το λαό είναι οι μόνες δημοκρατικές εγγυήσεις σε ένα φαύλο καθεστώς.

Η Δημοκρατία, όπως συνέβη πάντοτε στην ιστορία, θα νικήσει. Και οι αποστάτες του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως επίσης συνέβη πάντοτε, θα τιμωρηθούν.