Στη Θεσσαλονίκη με το χαμηλότερο ευρωπαϊκό συντελεστή πρασίνου ανά κάτοικο (2,7τ.μ./κάτοικο), στο δήμο με το μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης προς όφελος εργολάβων και ιδιοκτητών γης και με αναλογία πρασίνου μόλις 1 τ.μ./κάτοικο, οι μοναδικοί ελεύθεροι χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν με έμφαση στο πράσινο και την ψυχαγωγία απαξιώνονται συνειδητά από τη Δημοτική Αρχή. Το πρώην στρατόπεδο «Παπακυριαζή» (223 στρεμμάτων) εγκαταλείπεται αμαχητί να πουληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το «Ζιάκα» (120 περίπου στρ) έχει μετατραπεί σε χωματερή.

Ads

Κάτοικοι και περιβαλλοντικές ομάδες εδώ και 15 χρόνια διεκδικούν το ανενεργό στρατόπεδο «Ζιάκα» να μετεξελιχθεί σε χώρο πρασίνου με θετικές συνέπειες στη βελτίωση της ατμόσφαιρας ακόμα και στο μικροκλίμα της περιοχής. Το πρώην στρατόπεδο βρίσκεται στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Αποτελεί τη μεγαλύτερη ελεύθερη έκταση που λόγω της προηγούμενης χρήσης του ήταν προστατευμένο από την τσιμεντοποίηση που διέκρινε το δήμο Κορδελιού-Ευόσμου τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, καμία Δημοτική Αρχή επισήμως μέχρι σήμερα δε διεκδίκησε το πρώην στρατόπεδο. Έρμαια των κομματικών και οικονομικών τους δεσμεύσεων ποτέ δεν είδαν με θετικό μάτι τη μετεξέλιξή του σε ένα αστικό πάρκο με έμφαση στο πράσινο και την ψυχαγωγία. Αντίθετα, οι Διοικήσεις του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια απαξιώνουν το κίνημα για απόδοση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες και έχουν εγκαταλείψει το χώρο καθιστώντας τον ακόμα κι επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Σήμερα πια είναι μια χωματερή μέσα στην πόλη όπου ο Δήμαρχος Λαφαζανίδης εναποθέτει ξερά κλαδιά και χόρτα από τις κλαδεύσεις, ενώ έχει γίνει χώρος απόρριψης μπαζών, καθώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος. Τα κτήρια έχουν καταρρεύσει, έχουν λεηλατηθεί, αποτελούν χώρο διακίνησης και χρήσης τοξικών ουσιών, αφού μένει απροστάτευτος από όλες τις αρμόδιες αρχές. Μάλιστα αρκετά συχνά βλέπει κανείς φωτιές, όπου “άγνωστοι” καίνε κλεμμένα καλώδια για να πάρουν το χαλκό. Θλιβερή δε εικόνα αποτελεί η λεηλατημένη εκκλησία του στρατοπέδου.

Ads

Ο απερχόμενος Δήμαρχος πιστός στο όραμα της τσιμεντοποίησης και της υπεράσπισης των συμφερόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (και σήμερα πια του ΤΑΙΠΕΔ και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών), ουδέποτε προχώρησε σε σύνταξη μελετών για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων του Δήμου. Ούτε ακόμα και έτοιμες μελέτες (διδακτορικές και άλλες) που εκπονήθηκαν από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ προσπάθησε να αξιοποιήσει.

Τα ανενεργά στρατόπεδα αποτελούν οάσεις μέσα στην υπερσυγκέντρωση πολυκατοικιών και στην απόλυτη κυριαρχία του τσιμέντου και της ασφάλτου. Η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα τους είναι αναγκαία και η δημιουργία χώρων αναψυχής  και υψηλού πρασίνου με αστικά άλση αποτελεί μονόδρομο για την πόλη και το Δήμο.

Το πράσινο δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Αποτελεί το αναγκαίο μέσο για μία ανθρώπινη πόλη με σεβασμό στους ανθρώπους και διασφαλίζει την Ποιότητα Ζωής. Έχει πολλές φορές επισημανθεί ότι λόγω της γειτνίασης του πρώην στρατοπέδου με τη βιομηχανική ζώνη, το υψηλό πράσινο θα λειτουργήσει ως φίλτρο των επικίνδυνων σωματιδίων απορροφώντας μεγάλο μέρος ρύπων και μειώνοντας τα όριά τους στο δήμο Κορδελιού–Ευόσμου συνολικά.

Ο χώρος μπορεί να αναβαθμίσει την αποξενωμένη ζωή στην πόλη λειτουργώντας ως τόπος συνάθροισης πολιτών με αφορμή δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον. Προτείνουμε τη δημιουργία αθλητικών και εκπαιδευτικών δράσεων, διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου, χώρων αναψυχής και αστικών καλλιεργειών από τους δημότες.

Παράλληλα, είναι δυνατή η αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιρίων που κρίνονται από στατική άποψη σε καλή κατάσταση. Διαφωνούμε με την ανέγερση νέων κτιριακών χώρων. Αυτά μπορούν να μετατραπούν σε βοηθητικούς για τη λειτουργία του πάρκου χώρους, να φιλοξενήσουν μουσεία, πολιτιστικούς συλλόγους και δράσεις που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του πάρκου σε ζώνη πολιτισμού και χώρο προσέλευσης επισκεπτών.

Το ευρωπαϊκό προηγούμενο αποδεικνύει ότι τέτοιοι χώροι μπορούν να λειτουργούν φιλικά προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα να είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά το Δήμο. Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι όλες οι εργασίες από το μελετητικό ακόμα στάδιο μέχρι την υλοποίηση του οράματος θα λειτουργήσουν αναπτυξιακά και θα ενισχύσουν την οικονομία συνδέοντας ακόμα περισσότερο την τοπική κοινωνία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τους φορείς της πόλης.

Οι Διοικήσεις του Δήμου για χρόνια άφηναν τις ευκαιρίες να χάνονται υποτασσόμενες σε οικονομικά συμφέροντα και την κομματική πειθαρχία. Πρώην αντιδήμαρχοι που προαλείφονται για χαλίφηδες σιωπούσαν (όταν δεν επιτίθονταν στο κίνημα απόδοσης των στρατοπέδων στις κοινωνίες). Απαξίωσαν τους αδόμητους/ελεύθερους χώρους με αποτέλεσμα σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ να έχει υπαρπάξει αμαχητί το πρώην στρατόπεδο «Παπακυριαζή» και το «Ζιάκα»  να έχει μετατραπεί σε χωματερή. Και ο κ. Λαφαζανίδης ακολουθώντας το παράδειγμα των προκατόχων του στέκεται άπραγος, αδιαφορώντας για τις ανάγκες της πόλης, δίχως να αφουγκράζεται τις αγωνίες των δημοτών. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και διάθεσης κινητοποίησης της κοινωνίας σε ένα κίνημα διεκδίκησης αυτών των χώρων.

* Ανέστης Βασιλειάδης Υποψήφιος Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου με το συνδυασμό Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ δήμου Κορδελιού-Ευόσμου