Για την επέκταση του εμπορίου γεωργικών προϊόντων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ στο πλαίσιο της Διατλαντικής Συμφωνίας Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) συζήτησαν ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Καρασμάνης, και ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Τομ Βίλσακ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. 

Ads

Ο Γ. Καρασμάνης επεσήμανε στον Αμερικανό υπουργό Γεωργίας ότι, η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τη σημασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ). Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της ελληνικής φέτας, τονίζοντας την αναγκαιότητα της πλήρους προστασίας της σε κάθε συμφωνία με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος. Κάλεσε μάλιστα τον Τ. Βίλσακ να έρθει στην Ελλάδα, μαζί με τεχνικούς εμπειρογνώμονες, ώστε να διαπιστώσει τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής της φέτας στις περιοχές παραγωγής της, που την έχουν αναδείξει ως Προϊόν ΠΟΠ.

Το ταξίδι του Τομ Βίλσακ περιλαμβάνει συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της ΕΕ, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία TTIP. 

Σημειώνεται ότι έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι με την υπογραφή της συμφωνίας TTIP, οι διαπραγματεύσεις για την οποία διεξάγονται εδώ και δυο σχεδόν χρόνια με απόλυτη μυστικότητα, θα επιτρέψουν να εισαχθούν στην ευρωπαϊκή αγορά μεταλλαγμένα τρόφιμα καθώς πάνω από το 70% των αμερικανικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. 

Ads

Διαβάστε για την TTIP: 
TTIP ή όταν χάνεται η κυριαρχία ενός κράτους
Η ΤΤΙΡ, τα μεταλλαγμένα και τα προσωπικά δεδομένα

Όσον αφορά το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο, δεν επετεύχθη συμφωνία σχετικά με τη διαχείριση της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη ρύθμιση της αγοράς μετά την απελευθέρωση των ποσοστώσεων στο γάλα, από το 2015.  Το σύστημα των ποσοστώσεων γάλακτος είχε τεθεί σε ισχύ το 1984, με σκοπό την επίλυση του προβλήματος της υπερπαραγωγής. Αντίθετα, στο Συμβούλιο Υπουργών υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, τα οποία αφορούν την  αποτελεσματικότερη λειτουργία των  οργανώσεων παραγωγών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.