Το ελληνικό γιαούρτι έχει εξαπλωθεί στις αγορές όλου του κόσμου, κερδίζοντας πιστούς καταναλωτές, που εκτιμούν την ιδιαίτερη ποιότητα και γεύση του. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Τσεχία επιχείρησε μέσω ενός νομοσχεδίου να χρησιμοποιήσει τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» για τα δικά της προϊόντα. Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν άμεση και τελικά η Κομισιόν δικαίωσε την ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζοντας πως το «ελληνικό γιαούρτι» μπορεί να προέρχεται μόνο από την Ελλάδα.

Απαντώντας στην επιστολή διαμαρτυρίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος εξέφραζε τη ρητή διαφωνία της Ελλάδας με τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία, ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις υιοθετεί πλήρως την ουσία των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς.

Ειδικότερα, ο Βιτένις Αντριουκάιτις επισημαίνει πως «η ονομασία “ελληνικό γιαούρτι” είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι από την Ελλάδα)» και πως «η χρήση του όρου “ελληνικό γιαούρτι” για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Επιπλέον, το να ονομάζεται γιαούρτι που δεν προέρχεται από την Ελλάδα ως “ελληνικό γιαούρτι” και να αναφέρει το αληθινό μέρος της παρασκευής του στην επισήμανση (π.χ. παράγεται στην Χ χώρα που είναι διαφορετική από την Ελλάδα), δεν είναι αρκετό για να αποφύγει ή να επανορθώσει τον παραπλανητικό χαρακτήρα του ονόματος “ελληνικό γιαούρτι” σχετικά με την χώρα προέλευσης», σημειώνει και συνεχίζει:

«Όσον αφορά άλλες ονομασίες, όπως “γιαούρτι ελληνικού τύπου” ή “γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ" ή “γιαούρτι ελληνικής συνταγής”, η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχύ και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής. Η προοπτική να παραπλανήσουν τους καταναλωτές πρέπει να εκτιμηθεί για κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά έχοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως επίσης και την παρουσίαση (π.χ. με εικόνες) και άλλες επιπλέον πληροφορίες που δίνονται με την επισήμανση των τροφίμων. Πρόθεση της Επιτροπής είναι να συνεισφέρει σε μια λύση σχετικά με την ονομασία “ελληνικό γιαούρτι”, όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση Νομοθεσίας που κοινοποιήθηκε από τις Τσεχικές Αρχές».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «αυτό αποτελεί μια πρώτη νίκη σε μια προσπάθεια υπεράσπισης ενός προϊόντος που είναι συνυφασμένο με την ελληνική ποιοτική παραγωγή. Έχουμε ζητήσει και θα συνεχίζουμε να πιέζουμε, λαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες, ώστε να μην υπάρξει έγκριση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό που ζητάει η Τσεχία. Δεν θα το αφήσουμε το θέμα, παρότι η απάντηση του Επιτρόπου είναι ένα σημαντικό βήμα. Θα το παρακολουθούμε σε όλα τα επίπεδα και σε οποιαδήποτε απόπειρα από πλευράς της Τσεχίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας θα είμαστε απέναντί τους».

Σημειώνεται πως ανάλογο ζήτημα υπήρξε και με τη φέτα, με τον υπουργό να επισημαίνει πως στη συμφωνία με τον Καναδά φαίνεται ότι υπάρχει θετική εξέλιξη. «Η μάχη από την πλευρά μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν πάρα πολύ σκληρή ειδικά για τη συμφωνία με την Νότια Αφρική που ήταν η πρώτη που αντιμετωπίσαμε. Απειλώντας ακόμα και να μπλοκάρουμε τη συμφωνία, καταφέραμε να πάρουμε μια ρητή δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία κατά τη μεταβατική 5ετή περίοδο της συμφωνίας θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησής της, ώστε να υπάρξει απόλυτη προστασία των ελληνικών προϊόντων περιλαμβανομένης της φέτας».