Πτώση 30% αναμένεται να καταγράψει φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ελαιολάδου. Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του IOC για την εμπορική περίοδο 2013-2014, αναμένεται ισχυρή μείωση της παραγωγής για την Ελλάδα, που θα διαμορφωθεί στους 230.000 τόνους – χαμηλότερα 30% από πέρυσι.

Ads

Αιτίες σύμφωνα με την έκθεση είναι η ακαρπία που προκάλεσαν στα ελαιόδεντρα οι άνεμοι που φυσούσαν κατά την κρίσιμη περίοδο ανθοφορίας (Φεβρουάριος – Μάιος) και οι αυξημένες ζημιές, είτε από το δάκο είτε από έντομα σαν τον πηρυνοτρήτη, επειδή λόγω της κρίσης αρκετοί παραγωγοί δεν ψέκασαν όπως έπρεπε.

Πιο απαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί που κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 60%-70%, με την εφετινή παραγωγή να διαμορφώνεται στους 150.000 τόνους έναντι 350.000 τόνων πέρυσι. Αυτό που μένει να φανεί το προσεχές διάστημα είναι κατά πόσο η μεγάλη μείωση της παραγωγής θα επηρεάσει αυξητικά και τις τιμές λιανικής, καθώς και αν θα προκαλέσει φαινόμενα νοθείας, ειδικά στο έξτρα παρθένο.

Παρά τη μεγάλη μείωση παραγωγής, όμως, οι τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο ακολούθησαν φθίνουσα πορεία και, σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, έπεσαν σε 2,36 ευρώ το κιλό, από 2,50 ευρώ στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παραγωγή-ρεκόρ καταγράφηκε φέτος στην Ισπανία – κάτι που πιέζει τις τιμές προς τα κάτω. 

Ads

Συνολικά, η αναμενόμενη για εφέτος παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα ανέλθει, σύμφωνα με τον IOC, σε 3,2 εκατ. τόνους έναντι 3 εκατ. τόνων που ήταν η πρόβλεψη του Οργανισμού για τον Σεπτέμβριο.