Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας με σχετικό διάταγμα απαγόρευσε στην «εθνική επικράτεια» την εμπορευματοποίηση, χρήση και καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού MON 810, το οποίο παράγεται από τον αμερικανικό όμιλο Monsanto. Η απαγόρευση ισχύει μέχρι την υιοθέτηση μιας «οριστικής απόφασης» και των μέτρων από την ΕΕ, αναφέρεται στο διάταγμα.

Ads

 
Σημειώνεται πως τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύσουν στο έδαφός τους έναν τροποποιημένο γενετικά οργανισμό για τον οποίο έχει χορηγηθεί άδεια από την ΕΕ. Πριν από λίγες ημέρες, με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας, άνοιξε εκ νέου η συζήτηση για την έγκρισή του εν λόγω μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην ΕΕ, με την πρόταση της Κομισιόν να προβλέπει πως κάθε χώρα θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει τα μεταλλαγμένα στην επικράτειά της.
 
Ωστόσο ο Κρίτων Αρσένης, μιλώντας στο tvxs.gr, επισήμανε ότι πρόκειται για «μια σαθρή απαγόρευση καθώς βασίζεται σε ηθικούς λόγους και όχι σε λόγους υγείας ή περιβάλλοντος». «Οι ηθικοί λόγοι δεν είναι αντικειμενικοί και έτσι η κάθε εταιρεία μεταλλαγμένων μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο υποχρεώνοντας τελικά ένα κράτος να αποδεχτεί τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς», τόνισε και υπογράμμισε:
 
«Πρόκειται για μια στρεβλή πρόταση, η οποία είχε ατονήσει μέχρι που η ελληνική προεδρία την επανέφερε στο τραπέζι και τελικά έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης. Στην ουσία οι πολυεθνικές στοχεύουν τα μεταλλαγμένα να λάβουν έγκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην κατάρρευση των ενδεχόμενων απορρίψεων από τα κράτη μέλη, ώστε τελικά να πάρουν όλη την ευρωπαϊκή αγορά».