Θετική ήταν η ανταπόκριση των ανεξάρτητων καλλιεργητών βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη απέναντι σε πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια πιο «πράσινη» Κοινή Αγροτική Πολιτική (CAP). Αντιθέτως, μεγάλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί και κάποιοιι υπουργοί Γεωργίας άσκησαν κριτική στις προτάσεις της Κομισιόν, φοβούμενοι όξυνση της γραφειοκρατίας και μείωση των αποδόσεών τους σε μια περίοδο αυξανόμενης ζήτησης στα τρόφιμα.

Ads

 
Οι οργανικοί καλλιεργητές, όμως, όπως αναφέρει το econews.gr, εκτιμούν πως οι αλλαγές που προτείνει η Κομισιόν αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την καθιέρωση πρακτικών αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης.
 
Πρόσφατα, ο Ρουμάνος Επίτροπος Γεωργίας Ντασιάν Τσιόλος υποστήριξε σχέδια που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενθάρρυνση της εναλλαγής καλλιεργειών και τον περιορισμό των βοσκοτόπων για δημιουργία ήπιων δασικών εκτάσεων ή ζωνών προστασίας.
 
Οι εισηγήσεις αποτελούν μέρος των αλλαγών που έχουν προταθεί στο ετήσιο πρόγραμμα υποστήριξης των αγροτών προϋπολογισμού  54 δισ. ευρώ, που καταναλώνει το 40% του συνολικού της ΕΕ.
 
Οι καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων παραμένουν μια μικρή μειοψηφία στην ΕΕ, παρά την ανάπτυξη της αγοράς. Μόνο το 5% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι οργανικές.