Συνεχείς ελέγχους εισαγόμενων τροφίμων και ζωοτροφών που προέρχονται από την Ιαπωνία πραγματοποιεί ο ΕΦΕΤ, καθώς όπως αναφέρεται και από άλλες περιοχές που ενδέχεται να επηρεάστηκαν από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα. Μέχρι σήμερα όπως αναφέρεται δεν έχει προκύψει καμία υπέρβαση ορίων.

Ads

 
Όπως επισημαίνεται από τον ΕΦΕΤ «από τον Μάρτιο του 2011 συνεχίζονται κανονικά μέχρι σήμερα από την χώρα μας οι έλεγχοι των εισαγόμενων τροφίμων και ζωοτροφών με προέλευση ή καταγωγή από την Ιαπωνία, καθώς και από άλλες περιοχές που ενδέχεται να επηρεάστηκαν από το πυρηνικό ατύχημα».
 
Συγκεκριμένα αναφέρει πως έχουν διενεργηθεί κατά το στάδιο της εισαγωγής εκατοντάδες σχετικοί έλεγχοι σε προϊόντα διαφόρων κατηγοριών με βάση την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και υπογραμμίζει πως από αυτούς «τους ραδιολογικούς ελέγχους δεν προέκυψε ουδεμία υπέρβαση ορίων και το σύνολο των προϊόντων βρέθηκε συμμορφούμενο με την ισχύουσα νομοθεσία».
 
«Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αναφορικά με τους προαναφερθέντες ελέγχους, συνεργάζεται και με άλλες υπηρεσίες του θυπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με το Εργαστήριο Ραδιενέργειας – Περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Γενικό Χημείο του Κράτους, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επαφή τόσο με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρέχει σε τριμηνιαία πλέον βάση πληροφόρηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αρχικώς η εν λόγω ενημέρωση ήταν σε εβδομαδιαία βάση) ως προς τα αποτελέσματα των διενεργούμενων ελέγχων», τονίζεται στην ανακοίνωση.