Διαγωνισμός υπό την αιγίδα της Peta, της μεγαλύτερης οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων παγκοσμίως, βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την παραγωγή τεχνητού κρέατος κοτόπουλου σε εμπορικές ποσότητες.

Ads

 
Ο διαγωνισμός, που είχε ανακοινωθεί πριν από πέντε χρόνια, θα ολοκληρωθεί με την βράβευση του νικητή στις 30 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον, ο οποίος θα κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια.
 
«Δεν ξέρουμε στην πραγματικότητα ποιοι θα δηλώσουν συμμετοχή. Υπάρχει όντως περίπτωση κάποιος από τους συμμετέχοντες να κερδίσει το βραβείο. Πολλοί επιστήμονες κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά . Συντελείται πρόοδος. Οι επιστήμονες ξεπερνούν τα εμπόδια. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι», δήλωσε η Ingrid Newkirk, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Peta.
 
«Πάνω από 40 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, ψάρια, αγελάδες και γουρούνια σκοτώνονται ετησίως στις ΗΠΑ με φρικτούς τρόπους για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών. Το τεχνητό κρέας θα μπορούσε να σώσει τα ζώα από αυτά τα βασανιστήρια», αναφέρει η Peta
 
Η ανάπτυξη τεχνητού κρέατος στα εργαστήρια απαιτεί λιγότερη ενέργεια και χώρο. Ενδεικτικές είναι οι μελέτες επιστημόνων από την Οξφόρδη και το Άμστερνταμ
 
Η ανάπτυξη τεχνητού κρέατος στα εργαστήρια έχει το πλεονέκτημα ότι απαιτεί λιγότερη ενέργεια και χώρο.
 
Σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων από την Οξφόρδη και το Άμστερνταμ, η παραγωγή τεχνητού κρέατος είναι εφικτή χρησιμοποιώντας μόνο το 1% από τη γη και μόνο το 4% από το νερό που απαιτείται για την παραγωγή συμβατικού κρέατος.
 
Πρωτοπόρος σε αυτήν την έρευνα είναι ο καθηγητής Mark Post, επικεφαλής του τμήματος αγγειακής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία.
 
Ο Post 300.000 χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Ολλανδίας με 300.000 δολάρια για τη διεξαγωγή έρευνας πάνω στα βλαστοκύτταρα και την ανάπτυξη συνθετικού βοδινού κρέατος μέχρι το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται πως ο Post έχει καταφέρει να δημιουργήσει λωρίδες βοδινού κρέατος μερικών εκατοστών.