H Tzekos Organic Herbs είναι μια οικογενειακή επιχείρηση βιολογικής καλλιέργειας και τυποποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Τα φυτά που καλλιεργούν, είναι ποικιλίες που μεγαλώνουν στην Ελλάδα αυτοφυώς και είναι γνωστά για τη θεραπευτική και διατροφική τους αξία από την αρχαιότητα.

Ads

«Σεβόμαστε τη γη και εφαρμόζουμε φυσικές καλλιεργητικές μεθόδους, ώστε να μοιραστούμε μαζί σας αποξηραμένα φυτά με πλούσιο άρωμα και γεύση. Ένα μικρό κομμάτι φύσης, από την πόρτα μας στη δική σας».

Ιστορία με Παράδοση

Ως τυπική ελληνική οικογένεια, πάντα είχαν ένα μικρό λαχανόκηπο που φρόντιζαν τα Σαββατοκύριακα. Πριν από μερικά χρόνια ψάχνοντας φυσικούς τρόπους να ενισχυθεί η καλλιέργεια αυτή, φυτέψαμε περιμετρικά του κήπου βότανα τα οποία πολύ αποτελεσματικά προστάτευαν τα λαχανικά. Έτσι γεννήθηκε μια περιέργεια για αυτά τα φυτά, η οποία οδήγησε τον αδερφό της Χριστίνας Τζέκου, Γιάννη Τζέκο, ο οποίος είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στο τμήμα Δομικών Έργων και βρισκόταν σε στάδιο αναζήτησης εργασίας, σε κύκλο σεμιναρίων για τα αρωματικά φυτά διοργανωμένο από το ΑΠΘ.

Ads

«Άρχισε μια μεγάλη αναζήτηση για την κατάλληλη γη που θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε όσο πιο φυσικά γίνεται βότανα και ξεκίνησε μια περιπέτεια που παρέσυρε όλη την οικογένεια. Προσωπικά, λοιπόν, ήταν μια καλή συγκυρία καθώς υπήρχε όρεξη για δουλειά και μεγάλο ενδιαφέρον για το αντικείμενο που μέχρι τότε δεν γνωρίζαμε, πέρα από αυτό όμως οι συνθήκες δεν θα λέγαμε πως ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές. Αυτό που πάντα μας ενδιέφερε ήταν το πώς μπορεί κάτι που μας προσφέρει η φύση να συμβάλλει στην υγεία και τη διατροφή μας» αναφέρει η Χριστίνα Τζέκου. Η ενασχόληση τους ξεκίνησε κυρίως ως προσωπική ανάγκη, καθώς είχαν παρατηρήσει πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα φυσικά προϊόντα και πιο συγκεκριμένα για τα βότανα, το οποίο και ελπίζουν να παραμείνει.

image

Το Κτήμα και η Φύση

Το κτήμα της οικογένειας Τζέκου βρίσκεται στην περιοχή της Χαλκιδικής, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα Πετράλωνα. Εκεί, σε μια ηλιόλουστη πλαγιά του όρους Κατσίκα, με θέα τον Όλυμπο, τα φυτά αναπτύσσονται σε μια έκταση 11 στρεμμάτων.

Την περιοχή χαρακτηρίζουν οι ήπιοι χειμώνες, τα δροσερά καλοκαίρια και τα συχνά ρεύματα αέρα από τη θάλασσα που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά. Οι συνθήκες αυτές διαμορφώνουν το κατάλληλο μικροκλίμα για την ανάπτυξη των φυτών.

«Απολαμβάνουμε την επαφή με τη φύση, δουλεύοντας οι ίδιοι στο κτήμα. Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των φυτών εφαρμόζοντας φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Επιλέγουμε φυσικά υλικά για την εδαφοκάλυψη,  κάνουμε ορθολογική χρήση του νερού ενώ πολλές από τις εργασίες, όπως τα σκαλίσματα για τον έλεγχο των ζιζανίων, γίνονται με το χέρι. Κάνουμε τη συγκομιδή την σωστή ώρα για το κάθε φυτό και αποξηραίνουμε με φυσικό τρόπο σε σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο, έτσι ώστε να κρατήσουν όλες τους τις ιδιότητες».

image

Η «περιπέτεια», σύμφωνα με τη Χριστίνα Τζέκου, ξεκίνησε με την αναζήτηση της κατάλληλης γης (με σωστό κλίμα, έδαφος και γειτονικά κτήματα που είναι βιολογικά), καθώς και με την εύρεση φυτών από σπόρους αγνών ελληνικών ποικιλιών, τα οποία τελικά προμηθεύτηκαν από το φυτώριο στο κτήμα Βίωμα και τον συνεργάτη τους κο Μαχαιρίδη.

Το πρώτο βήμα τους λοιπόν, είναι η φροντίδα της καλλιέργειας που γίνεται με φυσικό τρόπο. Για παράδειγμα τα ζιζάνια που φυτρώνουν γύρω από τα βότανα δεν ξεριζώνονται, αλλά κόβονται ώστε η ρίζες τους να παραμείνουν μέσα στο έδαφος καθώς συγκρατούν το νερό. Επίσης, αυτά που κόβονται χρησιμοποιούνται ως φυσική εδαφοκάλυψη. Προς το τέλος της άνοιξης ξεκινά η περίοδος συγκομιδής η οποία γίνεται με τα χέρια με σταθερή παρέα μας σε αυτή τη διαδικασία τις μέλισσες, που κάνουν τη δουλειά κάπως πιο δύσκολη, αλλά των οποίων η παρουσία είναι πολύτιμη για τα φυτά. Επόμενο βήμα είναι η επεξεργασία, τα φρέσκα βότανα δένονται σε ματσάκια τα οποία στη συνέχεια αποξηραίνονται φυσικά σε σκιερό και αεριζόμενο χώρο. Αυτό μπορεί να κρατήσει μέχρι και 4 εβδομάδες. Τα αποξηραμένα πλέον βότανα συσκευάζονται με φροντίδα, ώστε να κρατήσουν το άρωμα τους όσο περισσότερο γίνεται.

«Δεν είχαμε κάποια προϊστορία στον τομέα των βοτάνων, το πιο κοντινό σε αυτό ήταν η ενασχόληση των παππούδων μας με ένα μπακάλικο και στη συνέχεια με την παραγωγή αλλαντικών».

image

Εξαγωγές και σχέδια

Η Tzekos Organic Herbs έχει επικεντρωθεί στις εξαγωγές και πρόσφατα έκανε το πρώτο της βήμα εκτός Ευρώπης, στην αγορά της Αμερικής. Επίσης, φέτος η εταιρία συμμετείχε στα Great Taste Awards με τέσσερα προϊόντα και βραβεύθηκαν και τα τέσσερα! Ξεχώρισε η ρίγανη με δύο αστέρια και το θυμάρι, το φασκόμηλο και το μελισσόχορτο με ένα. «Ήταν πολύ σημαντικό για μας αυτό, καθώς η καλλιέργεια βοτάνων ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε και η αναγνώριση αυτή σε ένα διαγωνισμό τυφλής δοκιμασίας ήταν μια μεγάλη επιβράβευση της προσπάθειας μας».

Όσον αφορά στα σχέδια της εταιρίας, αυτό που τους ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να «ταξιδέψουν» τα προϊόντα τους σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη, ώστε να γίνουν ακόμη πιο γνωστά τα ελληνικά βότανα, ενώ στο μέλλον θα ήθελαν να προσθέσουν νέα βότανα μέσω συνεργασίας με παραγωγούς που δουλεύουν όπως οι ίδιοι, με σεβασμό στη γη και τα φυτά.

image

Τέλος, η κα Τζέκου δηλώνει, «σκεφτόμαστε να προσθέσουμε στα προϊόντα μας και κάποια μείγματα βοτάνων. Θα ήθελα να προσθέσω πως όλη η προσπάθειά μας γίνεται χωρίς κάποια βοήθεια από κάποιο πρόγραμμα και είναι κάτι που σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν δοθεί (για κάποια έκθεση ή για εξοπλισμό στο κτήμα ή για την τυποποίηση), θα μας δώσει σημαντική ώθηση ώστε να προχωρήσουμε αλλά και να έχουμε διάρκεια ως επιχείρηση που όχι μόνο παράγει, αλλά και τυποποιεί βότανα».

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.