«Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από υγιείς συνεταιριστικές προσπάθειες», αναφέρουν τα μέλη του συνεταιρισμού «ΘΕΣγη», ομάδας αγροτών από τη Θεσσαλία.

Ads

image

Ο συνεταιρισμός αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, από μια ομάδα νέων αγροτών οι οποίοι αντιλήφθηκαν τη σημασία της συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ο κάθε ένας είχε στην καθημερινότητά του (αυξημένο κόστος καλλιέργειας, έλλειψη εμπορικών συμφωνιών λόγω μικρού όγκου, κ.α.). Σήμερα ο συνεταιρισμός αριθμεί 72 μέλη αγρότες-παραγωγούς με καλλιεργήσιμες εκτάσεις άνω των 25.000 στρεμμάτων και διαχειρίζεται μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργούμενων ειδών φυτών. Κύριο αντικείμενο δραστηριότητας μας είναι οι εκτατικές καλλιέργειες δηλαδή τα δημητριακά (καλαμπόκι και σιτηρά), το βαμβάκι, τα ψυχανθή αλλά και τα κηπευτικά έπειτα από τη σημαντική συμφωνία που υπογράψαμε με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης.

Ο Συνεταιρισμός έχει ως έδρα τη Λάρισα αλλά εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη τη Θεσσαλία.
Με πυξίδα τους την αντίληψη ότι το μέλλον της γεωργίας βρίσκεται στη συνένωση των δυνάμεων, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της γεωργίας με την παραδοσιακή της μορφή.

Ads

Ο «ΘΕΣγη» επιδιώκει να προωθήσει τους κώδικες της ορθής γεωργικής πρακτικής αλλά και τεχνικές παραγωγής και διαχείρισης των διαφόρων μέσων παραγωγής με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς και να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του γεωργικού εξοπλισμού των μελών μέσω της κοινής χρήσης ή της ανταλλαγής εργασίας.

image

Προτεραιότητα του συνεταιρισμού, από την ίδρυση του, ήταν η ανάπτυξη συνεργασιών με υγιείς και αξιόπιστους συνεταιρισμούς και εταιρίες εμπορίας αγροτικών προϊόντων ενώ έθεσε τα θεμέλια για συνεργασία με μεγάλες βιομηχανίες, όπως ο συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς», ο συνεταιρισμός προβατοτρόφων «ΓΑΛΑ-ΕΛΑςς», ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ, ΒΙΟΛΑΡ, ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ «ΠΗΛΕΑΣ», ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ Α.Β.Ε.Ε, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ELFE, ΣΠΥΡΟΥ, ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.Β.Ε, ΖΕΙΚΟΣ Γ.Δ.Α.Ε.Β., ΜΥΛΟΙ ΜΕΛΙΟΥ-ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, MELISSA – ΚΙΚΙΖΑΣ.

Στα πλαίσια της διασφάλισης της ποιότητας αλλά και της ενίσχυσης της απόδοσης με ταυτόχρονη τήρηση των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος, ο «ΘΕΣγή» συνεχίζει την συνεργασία με το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών για αναλυτικότερους ελέγχους του εδάφους, εφαρμόζει το Σύστημα Διαχείρισης Υψηλών Αποδόσεων (ΣΔΥΑ) σιτηρών, επιτηρούμενο από ειδικευμένους γεωπόνους, με απώτερο σκοπό την απόλυτα στοχευμένη λίπανση ανάλογα με τις ανάγκες του εδάφους και του φυτού σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του, ενώ παράλληλα εντείνει τους ελέγχους των προϊόντων σε κάθε φάση καλλιέργειας, συγκομιδής και αποθήκευσης
Ακόμα, η διοίκηση του «ΘΕΣγη» έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με υποψήφιους αγοραστές, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων σε τιμές ανάλογες της ποιότητάς τους. Σε κάθε της βήμα, η διοίκηση του συνεταιρισμού, υποστηρίζεται από μια ομάδα τεχνικών συμβούλων και νομικών

Τα μέλη του συνεταιρισμού καλλιέργησαν, κατά το πρώτο έτος της δραστηριοποίησής του, περίπου 5.000 στρέμματα δημητριακών κυρίως σκληρό σιτάρι και κριθάρι. Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, στην μείωση του κόστους παραγωγής και την μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους για τον παραγωγό, στην εφαρμογή συμβολαιακής γεωργίας.
Ο «ΘΕΣγη» προχώρησε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» σε αναλύσεις εδάφους στα αγροκτήματα των μελών του και εφαρμόζει για την νέα καλλιεργητική περίοδο Σύστημα Διαχείρισης Υψηλών Αποδόσεων (ΣΔΥΑ) σιτηρών επιτηρούμενο από ειδικευμένους γεωπόνους, συμβάλλοντας στην  ορθολογικότερη χρήση λιπασμάτων και στην μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

H φιλοσοφία του συνεταιρισμού

«Η φιλοσοφία μας εδράζεται στις βασικές αρχές και αξίες του υγιούς συνεταιρίζεσθε, που θεωρούμε ότι είναι αναγκαίες προϋποθέσεις ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα για την Ελλάδα στις σύγχρονες συνθήκες. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια βιώσαμε πολλές άσχημες καταστάσεις από συνεταιρισμούς και ενώσεις που ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις και κατέληξαν να αντιπροσωπεύουν κομματικούς μηχανισμούς και να εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα. Αφήνοντας πίσω μας όλες αυτές τις καταστάσεις θεωρώ η αγροτική παραγωγή  μέσα στην κρίση μπορεί να κάνει θαύματα φτάνει να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε και να μην μένουμε συνεχώς στα προβλήματα .Οι συνεταιρισμοί του σήμερα οφείλουν να είναι ανταγωνιστικοί, άριστα οργανωμένοι επενδύοντας στην παραγωγή ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος», δήλωσε ο κος Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρει ότι το ζήτημα της μεταποίησης και άρα της επίτευξης υπεραξίας για τα προϊόντα του Έλληνα αγρότη είναι για εκείνους πολύ σημαντικό.

«Οι καταναλωτές της Λάρισας και αρκετών περιοχών της Αθήνας μας γνωρίζουν μέσω τριών κωδικών ψωμιού του Θεσσαλικού, του Κρίθινου και της Ελληνικής Σίκαλης. Πρόκειται για την εμπορική δραστηριότητα του «ΘΕΣγη» που σε συνεργασία με αρτοποιούς των δύο πόλεων εισάγουν του τρεις τύπους ψωμιού».

Πρώτες ύλες από τη Θεσσαλική γη, και συνθέσεις αλεύρων αλεσμένα σε παραδοσιακό πετρόμυλο δίνουν στα χέρια των συνεργατών αρτοποιών μια απολύτως ελληνική, θεσσαλική, ποιοτική πρώτη ύλη που μετατρέπεται σε εξαιρετικά ψωμιά για το τραπέζι τω ν καταναλωτών. «Μέσα από αυτή μας την προσπάθεια δίνουμε τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ξέρει τι είναι και από πού προέρχεται αυτό που τρώει. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων προτύπων καλλιέργειας και πιστοποίησης που διαθέτει ο «ΘΕΣγη» και στον τομέα των σιτηρών, ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι τρώει ποιοτικά και υγιεινά».

image

Στόχοι

Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή όπου πρωταρχικό μέλημα όλων, και ειδικά του συνεταιρισμού «ΘΕΣγη», είναι η βιωσιμότητα των μελών του. Τα πράγματα στη χώρα προοιωνίζονται δυσοίωνα και ειδικά για τους αγρότες μετά και τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης.
Βασικός μας στόχος είναι η είσοδος και νέων μελών στο συνεταιρισμό, αγροτών που θα εμπνέονται από τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουμε. Μέσω του μεγαλύτερου αριθμού μελών και καλλιεργειών θα μπορούμε να αυξήσουμε και τη διαπραγματευτική μας  ισχύ και ταυτόχρονα να μειώσουμε επιπλέον  το  κόστος παραγωγής  μας.

Η μεταποίηση και σε νέα προϊόντα είναι ο δεύτερος βασικός μας στόχος ο οποίος ακόμη βρίσκεται στα σπάργανά του και ευελπιστώ  ότι τα επόμενα χρόνια θα έχει την ανάπτυξη που σχεδιάζουμε μαζί με τους συνεργάτες μας.
Ο συνεταιρισμός «ΘΕΣγη» διαθέτει 64 μέλη αγρότες-παραγωγούς, καλλιεργήσιμες εκτάσεις άνω των 20.000 στρεμμάτων και με μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργούμενων ειδών φυτών, ο συνεταιρισμός έχει ως έδρα τη Λάρισα αλλά εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη τη Θεσσαλία.

Επιπλέον, έχει ως στόχο, να εξασφαλίσει τον προγραμματισμό της παραγωγής και την προσαρμογή της στη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων ιδίως από ποσοτική και ποιοτική άποψη, να προωθήσει την συγκέντρωση της προσφοράς και τη διάθεση της παραγωγής των μελών του συνεταιρισμού, να μειώσει το κόστος παραγωγής μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, να βελτιώσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, να ομαλοποιήσει τις τιμές παραγωγού, να δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που παράγει μέσω της τυποποίησης και μεταποίησης αυτών.

Αυτό το διάστηµα ολοκληρώνεται η συγκοµιδή του µπρόκολου από τα 300 στρέµµατα που φυτεύτηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας µε το Μπάρµπα Στάθη. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και η έτερη εµπορική δραστηριότητα που αφορά τα αλεύρια. Το σήµα του ΘΕΣγη βρίσκεται πλέον σε 23 αρτοποιεία, τα 10 εκ των οποίων στην Αθήνα που, µέχρι το τέλος του έτους, αναµένεται να τριπλασιασθούν.