Το μεταλλικό νερό στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναχθεί σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά.

Ads

Τριάντα χρόνια πριν ο Έλληνας καταναλωτής δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι με τόσες πηγές και φαράγγια θα χρειαζόταν να αγοράσει για προσωπική του χρήση συσκευασμένο νερό.
Ωστόσο ο Έλληνας καταναλωτής παραμένει ακόμα πίσω από τον μέσο όρο της Ευρώπης στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού.

Σύμφωνα με έρευνες, ένας Ευρωπαίος πολίτης καταναλώνει 80-100 λίτρα νερό ετησίως, με τους Ιταλούς να ξεπερνούν τα 150!

Ας επιστρέψουμε όμως στα του οίκου μας. Δεν θα ήταν υπερβολικό εάν λέγαμε ότι η ελληνική αγορά στα μεταλλικά νερά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις μάνες χώρες επώνυμων και καθιερωμένων ανά τον κόσμο brands, προερχόμενες κυρίως από τη Γαλλία, βλέπε Vichy, Perrier, το αρχαιότερο όλων, Evian, αλλά και από την Ισπανία , Agua Sana, Vichy Catalan, από την Αγγλία, το Rainbow Waters και από την Ιταλία, το San Pellegrino.

Ads

‘Όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το μεταλλικό νερό χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με σχετικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο και το νερό πηγής.

Πιο κάτω παρατίθεται ένας ενδεικτικός κατάλογος με τις πιο διακεκριμένες επώνυμες εταιρίες παραγωγής και εμφιάλωσης νερού στην Ελλάδα.

Βίκος

Δεν θα μπορούσε να γραφτεί άρθρο για το φυσικό μεταλλικό νερό στην Ελλάδα και να παραλειφθεί η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. Ο λόγος για τη σειρά «Φυσικό Μεταλλικό Νερό Βίκος», αλλά και για τη σειρά Βίκος Λεμονάδα, οι οποίες τιμήθηκαν το 2015 με το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης και Ποιότητας, από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας “Itqi”, κορυφαίο ανεξάρτητο φορέα με έδρα τις Βρυξέλλες.

Η έγκριση για την εμφιάλωση του νερού «Βίκος» από την ομώνυμη πηγή στην Περίβλεπτο των Ιωαννίνων δόθηκε μόλις το 1990 στην ιδιόκτητη Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε της οικογένειας Σεπετά, οπότε και αρχίζει η κατασκευή των εγκαταστάσεων, ενώ η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου δίδεται δύο χρόνια μετά, το 1992.

Και ενώ η λαϊκή σοφία μας έχει διδάξει ότι το αίμα νερό δεν γίνεται, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλο της Βίκος Α.Ε., Πέτρος Σεπετάς, από το 1975 έχει ενταχθεί στον κύκλο των εθελοντών αιμοδοτών, ενώ και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην εταιρία Βίκος γίνονται τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, προσφέροντας αρκετές φιάλες αίματος. 

H εταιρία Βίκος είναι η πρώτη εταιρεία στο χώρο των εμφιαλωμένων νερών στην Ελλάδα που απέκτησε πιστοποιητικό HACCP (σύστημα διαχείρισης της υγιεινής, της ασφάλειας των τροφίμων και ελέγχου των κρίσιμων σημείων παραγωγής τους) τον Φεβρουάριο του 2000, σύμφωνα με το πρότυπο Codex Alimentarius 1997.

Μάλιστα η εταιρία έχει πιστοποιηθεί από τους Lloyd’s Register για τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει. Συγκεκριμένα, το 2008 έγινε η εμφιάλωση και η διάθεση στην αγορά ενός ακόμα φυσικού μεταλλικού νερού από την ομώνυμη αναγνωρισμένη πηγή «Ζαγοροχώρια» στο δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας στο Καλπάκι Ιωαννίνων.
Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. λειτουργεί δύο εργοστάσια εμφιάλωσης νερών και αναψυκτικών σε συνολική έκταση 110 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Ζαγοροχωρίων, ενώ έχει εγκατεστημένες 9 υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής με συνολική δυναμικότητα 210.000 λίτρων /ώρα. Σε αυτές εμφιαλώνει τα νερά και τα αναψυκτικά της από τις τρεις αναγνωρισμένες πηγές φυσικού νερού. Από τις πηγές «ΒΙΚΟΣ» και «ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ», εμφιαλώνονται τα ομώνυμα Φυσικά Μεταλλικά Νερά.

Η τρίτη πηγή «Σεπετά», είναι επιτραπέζιου νερού και από αυτήν εμφιαλώνονται τα επιτραπέζια νερά «ΑΒ»,«Γάργαρο», «Εβίβα» και «Μαράτα» τα οποία διακινούνται αντίστοιχα στα μεγάλα Super Market ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΤRO, LIDL και ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Όλα τα προϊόντα της εταιρείας παράγονται σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εργοστάσιο παραγωγής του φυσικού μεταλλικού νερού«Βίκος» είναι το πρώτο υποκατάστημα της εταιρείας, ενώ βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 41 στρεμμάτων στην περιοχή των Ζαγοροχωρίων και διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 16.000 τ.μ.

Οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης – τυποποίησης – συσκευασίας είναι καθετοποιημένες και αυτοματοποιημένες: παραγωγή φιαλών PET – εμφιάλωση – εγκιβωτισμός – παλετοποίηση.
Στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων λειτουργούν 7 συνολικά γραμμές παραγωγής/εμφιάλωσης με συνολική δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τις 1.190 εκατομμύρια φιάλες το χρόνο.

Επιπλέον, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ Α.Ε. κατέκτησε για τέταρτη συνεχή χρονιά, τιμητική διάκριση και αναδεικνύεται «National Champion», στο θεσμό των European Business Awards στην κατηγορία «The Business of the Year Award with Turnover of €26-150m», στα European Business Awards sponsored by RSM 2015/2016, ανάμεσα σε 32.000 επιχειρήσεις, από 33 χώρες.

Ζαγόρι

Η ιστορία της ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε, εταιρίας που κρύβεται πίσω από το «Ζαγόρι» μεγάλη, ωστόσο το φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι, προερχόμενο από την ομώνυμη περιοχή, δεν είχε κυκλοφορήσει πριν το 1988 οπότε και αρχίζει να καθιερώνεται στην συνεσταλμένη ελληνική αγορά μεταλλικού νερού, ενώ από το 1992 δημιουργείται και δεύτερη εγκατάσταση εμφιάλωσης νερού από τη δεύτερη πηγή της εταιρίας και το 1995 οι πηγές της εταιρίας αναγνωρίζεται ως πηγές φυσικού μεταλλικού νερού.

Μέχρι τα τέλη του 2006 η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε συνεργαζόταν με την πολυεθνική Coca-Cola 3Ε, για λογαριασμό της οποίας εμφιάλωνε αναψυκτικά, υπό το καθεστώς συμφωνίας που είχε υπογραφεί από τους αδερφούς Χήτου, Κωνσταντίνο και Αλκιβιάδη το 1984.

Διαθέτει δύο ιδιόκτητες αναγνωρισμένες πηγές φυσικού μεταλλικού νερού και δύο εργοστάσια εμφιάλωσης, με οκτώ παραγωγικές γραμμές, στις περιοχές Περίβλεπτος και Κρανούλα, της ευρύτερης περιοχής των Ζαγοροχωρίων. Ταυτόχρονα, διαθέτει μια τρίτη βιομηχανική μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Ιωαννίνων, στην οποία παράγονται pet – preforms και πλαστικά πώματα καθετοποιώντας έτσι και υποστηρίζοντας τη λειτουργία των δύο εμφιαλωτηρίων.

Επιπλέον, η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει συνάψει σύμβαση με την Deutsche Pfandsystem GmbH για την ανακύκλωση των συσκευασιών της στη Γερμανία. Μάλιστα, τα προϊόντα της που εξάγονται στη Γερμανία φέρουν το σήμα του συστήματος ανακύκλωσης “DPG”.

Ακόμα η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ απέδειξε πραγματικά τι σημαίνει εταιρική κοινωνική ευθύνη και συνείδηση, καθώς το Μάρτιο του 2008 σε συνεργασία με την ActionAid και τους κατοίκους της Κένυας, όπου το 43% δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, χρηματοδότησε το πρόγραμμα έργων ύδρευσης εξασφαλίζοντας τη διάθεση καθαρού, πόσιμου νερού όχι μόνο στα σπίτια αλλά και στα σχολεία της κοινότητας Γιουσίγκου. Έτσι συνέβαλε τα μέγιστα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, τα παιδιά πλέον δεν χρειαζόταν να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να βρουν νερό, ενώ καταπολέμησε και τα κρούσματα επιδημιών.

Παράλληλα, το Ζαγόρι απέσπασε το βραβείο Famous Brand στην κατηγορία «Εμφιαλωμένο Νερό». Τα βραβεία Famous Brands αποτελούν το μοναδικό θεσμό που οι καταναλωτές επιλέγουν οι ίδιοι αυθόρμητα τις κορυφαίες σε φήμη και αξιοπιστία μάρκες. Επιπλέον, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ κατέκτησε την πέμπτη θέση στον πίνακα των εταιριών που ξεχώρισαν για την εταιρική, κοινωνική τους ευθύνη, σύμφωνα με την έρευνα A.S.B.I., το τηλεοπτικό σποτ που δημιουργήθηκε για το νερό Ζαγόρι στο πλαίσιο του προγράμματος έργων ύδρευσης της Action Aid, βραβεύτηκε με το Ermis Silver στην κατηγορία «Διαφημιστικές Ταινίες» των Ermis Awards 2007 ενώ η καμπάνια «Παροχή καθαρού, πόσιμου νερού στην περιοχή Γιουσίγκου της Κένυας» απέσπασε το ασημένιο βραβείο στα Effie Hellas 2008, στην κατηγορία Μη αλκοολούχα ποτά/ Ροφήματα/ Τρόφιμα & Γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τέλος, από το 2010, η εταιρία αποτελεί μέλος του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος “Ανταποδοτική Ανακύκλωση”.

Δίρφυς

Ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο στον τομέα των ελληνικών μεταλλικών νερών είναι και το Δίρφυς, το οποίο έρχεται σε μας από τις πηγές Δίρφυς της Χαλκίδας ενώ η ιστορία θέλει την οροσειρά της Δίρφυος, τοποθετημένη στην κεντροανατολική Εύβοια, να έχει πάρει το όνομα της από την παράφραση του ονόματος της ψηλότερης κορυφής της, της Δελφής, ενώ η εταιρία τοποθετείται στα Ψαχνά Ευβοίας.

Από το 1975 είχε ξεκινήσει η διανομή πόσιμου νερού στη Χαλκίδα με βυτιοφόρα, ενώ το 1980 ιδρύεται η εταιρία εμφιάλωσης νερού και αεριούχων ποτών με την μορφή ομότιμης εταιρίας, Κ. Γερακίνης & ΣΙΑ Α.Ε.

Ωστόσο μόλις το 1990 η εταιρία αρχίζει να ανοίγεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Αυστραλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Σαουδική Αραβία) και το 2007 εξαγοράζεται από την Νίκας Συμμετοχών (την πρωτοβουλία πήρε τότε ο επιχειρηματίας, Παναγιώτης Νίκας, κάνοντας την παρθενική του εμφάνιση στον επιχειρηματικό κόσμο).

Το διάστημα 2007-2009 γίνεται πλήρης ανακατασκευή του εργοστασίου και προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού από την γαλλική εταιρία Sidel, ενώ από το 2010 η ΔΙΡΦΥΣ Α.Ε ξεκινά εκ νέου πωλήσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό. Την ίδια χρονιά η εταιρία εφάρμοσε το σύστημα ελέγχου HACCP (Ηλεκτρονική Εφαρμογή Συστήματα Αυτοελέγχου), καθώς και το πιστοποιημένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας τροφίμων και ποτών σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000.

Σημειώνεται ότι το νερό Δίρφυς το τρέχον έτος τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο iTQi από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας που εδρεύει στις Βρυξέλλες

ΣΑΜΑΡΙΑ

Το φυσικό νερό «Σαμαριά» που εμφιαλώνεται στο Στύλο Αποκορώνου από την ΕΤΑΝΑΠ, (Εταιρία Ανάπτυξης Αποκόρωνα), έχει μια επίσης τρανταχτή παρουσία στο χώρο του ελληνικού φυσικού μεταλλικού νερού, ενώ αναδείχθηκε δεύτερο καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στην 24η Διεθνή Έκθεση  στο Berkeley Springs,West Virginia το 2014, κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Best Bottled Water, όταν τα διαγωνιζόμενα νερά ξεπερνούσαν τα 100 και από τις πέντε ηπείρους!

Η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. Α.Ε. ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου Σελίνου και Κισσάμου Σεβασμιότατου Ειρηναίου Γαλανάκη το 1978 ως πολυμετοχική εταιρεία και άρχισε να λειτουργεί το έτος 1980 με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας. Η πολυμετοχική εταιρεία λαϊκής βάσης εμφιαλώνει και διαθέτει το γνωστό επιτραπέζιο νερό “Σαμαριά”, από τις πηγές Στύλου Χανίων.

Επιπλέον από το 2010 η εταιρεία εκτός από την παραγωγή εμφιαλωμένου νερού δραστηριοποιείται από το 2010 και στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την εγκατάσταση δυο φωτοβολταϊκών πάρκων σε ιδιόκτητες εκτάσεις.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΑΝΑΠ ιδρύθηκε το 1978 από τον εκλιπών πρώην αρχιεπίσκοπο Σελίνου και Κισσάμου Σεβασμιότατο Ειρηναίο Γαλανάκη και άρχισε να λειτουργεί το 1980 με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας. Είναι πολυμετοχική εταιρεία και από την 2000 μέσω αύξησης του Μετοχικού της Κεφαλαίου εισήχθη ως θυγατρική αρχής της χιλιετίας εισήχθη στην ANEK LINES με ποσοστό 50%.

Mastiqua

Το ανθρακούχο νερό που λίγοι το ξέρουν, αλλά πολλοί είναι οι “ψαγμένοι” και το πίνουν, βγήκε πιλοτικά στην ελληνική αγορά το Φεβρουάριο του 2012, ενώ άρχισε να διανέμενεται από τις αρχές του 2013 από

Εμπνευστής του Mastiqua είναι ο Δημήτρης Steinhauer και ιδιοκτήτης της εταιρίας Concepts ΕΠΕ , ο οποίος ταξιδεύοντας σε Ευρώπη και Αμερική παρατηρούσε στα ξενοδοχεία των χωρών που επισκεπτόταν την ύπαρξη τοπικών προϊόντων, ενώ το γεγονός ότι απουσίαζαν από την ελληνική αγορά τα νερά προστιθέμενης αξίας, συνέβαλε στην υλοποίηση της παραγωγής του Mastiqua.

Σε κάθε περίπτωση, το ανθρακούχο νερό Mastiqua είναι ένα εναλλακτικό ανθρακούχο, μη αλκοολούχο ποτό, χωρίς ζάχαρη, ενώ το μεγαλύτερο selling point αυτής της ιδέας είναι αναμφισβήτητα η μαστίχα, η οποία παράγεται μόνο σε ένα σημείο στον κόσμο, στο νότιο τμήμα της Χίου

«Η ιδέα γεννήθηκε στην Αμερική. Σκέφτηκα γιατί να μην υπάρχει στην Ελλάδα ένα νερό προστιθέμενης αξίας; Ένα ανάλογο μεσογειακό νερό με βάση τη μαστίχα;», δηλώνει ο Δημήτρης Steinhauer.

Θετική είναι η πορεία του προϊόντος καθώς έχει μπει ήδη δυναμικά στην αμερικάνικη αγορά σε Φλόριντα και Νέα Υόρκη, καθώς και στη Μέση Ανατολή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς πρόκειται για ένα μη αλκοολούχο ποτό που συνάδει με τις θρησκευτικές επιταγές των χωρών αυτών, αλλά πρόκειται παράλληλα και για ένα έντονο άρωμα που είναι οικείο σ’ αυτές τις εθνικότητες.

Σημειώνεται ότι η Concepts δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 15 χώρες του εξωτερικού και συμμετέχει στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών, ενώ το 2013 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό San Fransisco Spirits Competition, τον μεγαλύτερο διαγωνισμό ποτών στον κόσμο.

Μία από τις κυρίαρχες ιδιότητες του ανθρακούχου νερού Mastiqua, είναι η μείωση της χοληστερίνης, ενώ καθαρίζει ζωτικά στοιχεία του οργανισμού, όπως το στομάχι μέσω της πέψης, το έντερο, το συκώτι, την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά.

Επιπλέον, το Mastiqua έχει το 95% των υδατοδιαλυτών ιδιοτήτων της μαστίχας και είναι ουσιαστικά το πρώτο νερό επιπρόσθετης αξίας, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.

Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση σε αρκετά αλκοολούχα κοκτέιλ, ενώ έχει θεραπευτικές και χωνευτικές ιδιότητες.

ΚΡΙΝΟΣ

Μία από τις πιο παλιές και αμιγώς οικογενειακές εταιρίες στην εμφιάλωση νερού στη Ελλάδα είναι η ΚΡΙΝΟΣ του Ιωάννη Κ. Αναστασόπουλου, η οποία από το 1943 ιδρύεται υπό την μορφή ποτοποιίας.

Και ενώ η ελληνική αγορά τότε αντιμετωπίζει με δυσπιστία «το νερό μέσα στο μπουκάλι», η ΚΡΙΝΟΣ τη δεκαετία του 1970 ξεκινάει την εμφιάλωση φυσικού μεταλλικού νερού.
Η οικογένεια του κ. Αναστασόπουλου αρχικά δραστηριοποιούταν στην απόσταξη ούζου, στο Χελμό Πελοποννήσου και ο ίδιος με το εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο από τη στιγμή που μετακομίζει στην Αθήνα ανοίγει κατάστημα ποτοποιϊας στη Λένορμαν.

Το 1943 μαζί με την σύζυγο του δημιουργούν την ποτοποιϊα «ΚΡΙΝΟΣ» – Ι. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ αγοράζοντας μια κρατική άδεια ποτοποιίας. Στην αρχή η οικογένεια Αναστασόπουλος προμήθευε όλα τα χωριά των Καλαβρύτων με τα προϊόντα «ΚΡΙΝΟΣ» καθώς και όλες τις γύρω περιοχές. Λόγω των δύσκολων συνθηκών η διανομή γινόταν με ζώα. Το εμφιαλωτήριο της βιομηχανίας παραγωγής και εμφιάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, αναψυκτικών και φυσικού μεταλλικού νερού, “ΚΡΙΝΟΣ” στη Ροδοδάφνη Αιγίου καλύπτει εμβαδό 3.000τμ.

Έτσι, ο μπαμπά Γιάννης-όπως τον φώναζαν οι εργαζόμενοι του τότε- καταφέρνει να προμηθεύει όλα τα χωριά των Καλαβρύτων με τα προϊόντα «ΚΡΙΝΟΣ» καθώς και όλες τις γύρω περιοχές με διανομή που πραγματοποιούταν με τα ζώα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 η έδρα της επιχείρησης καθώς και η οικογένεια Αναστασόπουλου μετακομίζουν στο Αίγιο.

Διαλέγουν το κέντρο της πόλης αρχικά την οδό Ερμού όπου και ανοίγουν το κατάστημα και την ποτοποΐια, ενώ αργότερα μεταφέρονται επί της οδού Πολυχρονιάδη. Το κατάστημα της οδού Πολυχρονιάδη διατηρείται ακόμα και σήμερα.

Το εργοστάσιο της οικογένειας Αναστασοπούλου, είναι το πρώτο εργοστάσιο ποτοποιίας και αεριούχων ποτών στο Αίγιο με γερμανικά μηχανήματα χειροκίνητης τεχνολογίας σε ιδιόκτητη έκταση στην Ροδοδάφνη Αιγίου. Οι διανομές των προϊόντων εκτείνονται πέρα από τα όρια του νομού Αχαΐας και γίνονται με ιδιόκτητα φορτηγά καθώς οι ποσότητες κατανάλωσης αυξάνονται ενώ η φίρμα «ΚΡΙΝΟΣ» αρχίζει να καθιερώνεται.

Ο Ι. Αναστασόπουλος εκείνη την περίοδο κάνει τις πρώτες του επαφές με το εξωτερικό για εξαγωγές και προμήθειες ξεχωριστών πρώτων υλών, ενώ μαθαίνει καινοτόμες ιδέες τις οποίες μεταφέρει στην Ελλάδα.

Το 1971 η επιχείρηση μετατρέπεται σε «Ι.Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ & ΥΙΟΣ ΟΕ», οπότε και αναλαμβάνει τη διοίκηση ο Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος.
Τα αναψυκτικά «ΚΡΙΝΟΣ» γίνονται γνωστά σε όλη την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Μόλις το 1973 ένας νέος κλάδος εισάγεται στην επιχείρηση, η εμφιάλωση νερού. Ο Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος στα ταξίδια του στο εξωτερικό ανακαλύπτει την καινούρια τάση για το εμφιαλωμένο νερό και αποφασίζει να το εντάξει στην γκάμα των προϊόντων της «ΚΡΙΝΟΣ». Ανακαλύπτει ότι το νερό της περιοχής Ροδοδάφνης δεν συμβάλλει μόνο στην ποιότητα των αναψυκτικών αλλά μπορεί και να εμφιαλωθεί μόνο του, καθώς τα συστατικά του το αναδεικνύουν σε υψηλής ποιότητας νερό.

Καινούριες γραμμές παραγωγής αγοράζονται και η «ΚΡΙΝΟΣ» είναι η πρώτη εταιρεία εμφιάλωσης νερού εκτός της περιοχής του Λουτρακίου.
Το νερό «ΚΡΙΝΟΣ» αναγνωρίζεται σε φυσικό μεταλλικό νερό και ο Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος έχει πια καθιερωθεί στον κλάδο των εμφιαλωτών, ενώ καταφέρνει να οργανώσει όλους τους εμφιαλωτές νερού υπό την ίδια ομπρέλα, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εμφιαλωτών Νερού(Π.Ε.Ε.Ν.), όπου μέχρι και σήμερα διατελεί πρόεδρος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εταιρεία «ΚΡΙΝΟΣ» πρώτη εισήγαγε την συσκευασία 0.5lt. στην ελληνική αγορά επηρεασμένη από τις ανάγκες των καταναλωτών στο εξωτερικό.
Η εταιρία είναι η πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρεία που συνδυάζει τους κλάδους της παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών και αεριούχων ποτών, οινοπνευματωδών ποτών και φυσικού μεταλλικού νερού. 

ΑΥΡΑ

Η ελληνική εταιρία με μεγάλη περιβαλλοντική δράση και ευαισθητοποίηση για τη φύση, είναι η ΑΥΡΑ. Μας κλείνει το μάτι και μας λέει, “Τώρα η φροντίδα της φύσης είναι στο χέρι μας”.

Από το 2008 έως και σήμερα, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αύρα επενδύει στην προστασία των ελληνικών δασών με το πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα». Με τρεις βασικούς άξονες, την αναδάσωση – δενδροφύτευση, τον καθαρισμό περιαστικών δασών, αλλά και την εκπαίδευση μαθητών και ενηλίκων γύρω από το περιβάλλον, με την επιστημονική καθοδήγηση ενός πολύτιμου συνεργάτη, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Αρκτούρος.

“Έως και σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα», έχουμε φυτέψει και μεγαλώνουμε 29.140 δέντρα σε 7 περιοχές της Ελλάδας, έχουμε καθαρίσει 7 περιαστικά δάση, συλλέγοντας 17.6 τόνους απορριμμάτων και οργανικής ύλης, ενώ έχουμε εκπαιδεύσει 65.800 μαθητές”.

Μάλιστα το φυσικό μεταλλικό νερό Αύρα με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα» κέρδισε το 1ο παγκόσμιο βραβείο στα «Water Innovation Awards 2012», στην κατηγορία «Καλύτερο πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης και ευαισθησίας».
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012, στη Βαρκελώνη, σε μία τελετή που διοργάνωσε η FoodBev.com, στο πλαίσιο του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Εμφιαλωμένων Νερών.

Αυτή η παγκόσμια διάκριση ήταν η πρώτη για την Αύρα, γεγονός που μας δίνει ακόμα περισσότερη ώθηση και ενέργεια για να συνεχίσουμε με συνέπεια και φροντίδα το έργο μας για το περιβάλλον.

Tο Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ διατίθεται σε γυάλινη φιάλη του 1lt, PET των 500ml, 1lt και 1,5lt, καθώς και σε πολυσυσκευασία (6×1,5lt). Ακόμα, η οικογένεια του νερού ΑΥΡΑ περιλαμβάνει και το παιδικό φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ Bloom και το νερό ΑΥΡΑ Active Cap.

Το παιδικό Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ Bloom διατίθεται, σε ιδανική παιδική συσκευασία των 330ml, καθώς και σε πολυσυσκευασία 6x330ml. Ειδικά για τα παιδιά, η εταιρία έχει δημιουργήσει το  site: www.avrabloom.gr.

Η ΑΥΡΑ λάνσαρε το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ Active Cap, για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά το 2006 και κυκλοφορεί σε μοντέρνο, εργονομικό μπουκάλι των 750ml, , εύχρηστο καπάκι για εύκολη μεταφορά.

Άλλη μια καινοτομία για το νερό ΑΥΡΑ είναι η νέα συσκευασία που έβγαλε στην αγορά, με 24% λιγότερο πλαστικό, συμβάλλοντας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων, αλλά και του όγκου των απορριμμάτων, ενώ λόγω του ειδικού σχεδιασμού της, διευκολύνει τη διαδικασία της ανακύκλωσης για τον καταναλωτή.