O ελληνικής καταγωγής Leon Logothetis είναι ένας άνθρωπος που λατρεύει την περιπέτεια, ένας ομιλητής που εμπνέει και παρακινεί το κοινό του, ένας φιλάνθρωπος. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποτε ήταν χρηματιστής στο Λονδίνο, αλλά από τη ζωή του έλειπε η έμπνευση και υπέφερε από κατάθλιψη. Αποφάσισε λοιπόν να τα αφήσει όλα πίσω του για μία ζωή «στον δρόμο». Εμπνεύστηκε αυτή τη ριζική αλλαγή ζωής από την ταινία «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας».

Παρουσιάζει την τηλεοπτική σειρά «Amazing Adventures Of A Nobody», η οποία προβάλλεται παγκοσμίως από το National Geographic International.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της εκπομπής, επιτρέπεται να δέχεται δώρα από αγνώστους, να δουλεύει προκειμένου να εξασφαλίσει το φαγητό και τη διαμονή του- αλλά το μεροκάματο να μην ξεπερνάει τα πέντε δολάρια. Απαγορεύεται να ζητάει χρήματα και μπορεί να μένει στην κάθε πόλη από όπου περνάει μόνο μία μέρα. Έχει διασχίσει τις ΗΠΑ, ξεκινώντας από την Time Square της Νέας Υόρκης για να καταλήξει στο Λος Άντζελες και στη διάσημη ταμπέλα του Χόλιγουντ. Στην Ευρώπη, ξεκίνησε το ταξίδι του έχοντας αφετηρία το Παρίσι και έφτασε μέχρι την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Το νομαδικό του πνεύμα τον έχει οδηγήσει ακόμη και σε εξωτικούς προορισμούς όπως τα νησιά Γκαλαπάγκος, τη Μογκολία, το Νεπάλ. Όλα αυτά και άλλα πολλά… με μόλις πέντε ευρώ την ημέρα!Μέσα σε τρεις σεζόν, o Leon έχει επισκεφθεί την Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη μόνο με 5 δολλάρια, 5 λίρες και 5 ευρώ την ημέρα, αντίστοιχα. Η σειρά έχει γίνει και βιβλίο, ενώ το 2014 κυκλοφόρησε και το The Kindness Diaries.

Πώς άλλαξε τη ζωή του

«Είδα την ταινία Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας για τον Che Guevara που ταξίδεψε τη Λατινική Αμερική στηριζόμενος στην καλοσύνη των ανθρώπων και αποφάσισα να παραιτηθώ απ' τη δουλειά μου και να αρχίσω να ταξιδεύω. Είχα ένα φίλο που εργαζόταν στην τηλεόραση και του είπα: "θέλω να κάνω κάτι με την ιδέα ότι ταξιδεύω βασιζόμενος στην καλοσύνη των άλλων”. Μορφοποιήσαμε την εκπομπή, τη γυρίσαμε και σταθήκαμε πολύ τυχεροί γιατί σπάνια γυρνάς κάτι κι έπειτα μία απ' τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής λέει "θα το αγοράσουμε", αλλά αυτό συνέβη: το National Geographic αγόρασε την εκπομπή.

Σκέφτηκα: "υπέροχα, θα μετακομίσω στο Los Angeles και τα πράγματα θα βρουν το δρόμο τους, λόγω μίας εκπομπής", αλλά τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι κι έπρεπε να δουλέψω σκληρά για να φτάσω εδώ που βρίσκομαι σήμερα».

Τα νέα σχέδια

«Δουλεύω μία καινούρια εκπομπή με τίτλο Ημερολόγια Καλοσύνης όπου ταξιδεύω πάνω σε μία κίτρινη μοτοσυκλέτα με βαγονάκι στο πλάι στηριζόμενος στην καλοσύνη, αλλά κι επιστρέφοντας καλοσύνη. Παράδειγμα μια τέτοιας προσφοράς ήταν σε έναν άστεγο που έμενε στο Pittsburgh. Με φιλοξένησε, με προστάτεψε, με τάισε, μου έδωσε ρούχα και την επόμενη μέρα μπόρεσα να του προσφέρω στέγη και εκπαίδευση, ήθελε πάντα να σπουδάσει μαγειρική. Ήταν ένας άνθρωπος που υλικά δεν είχε τίποτα, όμως ήταν πλούσιος στην καρδιά του. Η δυνατότητα να βιώσεις κάτι τέτοιο, να γίνεις μέρος του, να σε μεταμορφώσει, είναι πολύ σημαντική για μένα».

Ο στόχος

«Τα πρότυπα και οι επιρροές μου προέρχονται από βιβλία και ταινίες και με κινητοποιεί η επιθυμία να ζήσω έντονα. Δε θέλω στα 90 μου, κοιτώντας πίσω, να σκεφτώ "δεν προσέφερα τον εαυτό μου στους άλλους". Είναι πολύ σημαντικό για μένα να βιώσω μία πλήρη ζωή».

Ο Leon Logothetis έχει συνεργαστεί με την First Book®, ενώ οδηγούσε από το Λονδίνο έως τη Μογγολία για να συγκεντρώσει χρημάτων ώστε να αγοράσει 10.000 βιβλία για μη προνομιούχα παιδιά στην Αμερική. Οδήγησε επίσης ένα vintage ταξί σε όλη την Αμερική, δίνοντας δωρεάν βόλτες με ταξί στους απόρους.

Πηγές: ellines.com, the huffington post