Σημείο αναφοράς του μεσογειακού τοπίου, με μεγάλο γεωλογικό πλούτο, σπήλαια, με αναφορές που φτάνουν μέχρι τα ομηρικά χρόνια και την Οδύσσεια, 600 μέτρα από το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος, τρεις θάλασσες που ενώνει, ο Μάλεας ή αλλιώς  «Άκρα Μαλέα» λογοτεχνικά – είναι το νοτιοανατολικότερο ακρωτήριο της ηπειρωτικής Ευρώπης και ο τόπος παραγωγής του ελαιόλαδου Maleas Olive Oil.

Ads

 
Το 2010 o εμπνευστής του Maleas Olive Oil, Γιώργος Κοροπούλης, οραματίστηκε μαζί με τη Σοφία Ευφραιμίδου, την Osis (από την αρχαία λέξη ώσις = ώθηση). «Εκτίμησα την οικονομική κρίση ως ευκαιρία, για να ασχοληθώ με το πάθος μου το ποιοτικό ελαιόλαδο και άλλαξα επαγγελματική και προσωπική πορεία. Εκπαιδεύτηκα στη γευσιγνωσία και στην αξιολόγηση ελαιολάδου, για να αποκτήσει το συναίσθημα μου επιστημονική τεκμηρίωση μέσω της γνώσης. Όταν πίστεψα ότι μπορώ να δημιουργήσω ένα κορυφαίο ελαιόλαδο, αποφάσισα να ασχοληθώ και να εκφράσω σε ένα προϊόν το λακωνικό terroir (έδαφος)».

image
 
Κατόπιν προετοιμασίας και τριετούς έρευνας, βγήκε στην αγορά το Maleas, ένα βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Το ελαιόλαδο Maleas λαμβάνεται από τον επιλεγμένο υγιή λακωνικό καρπό των κορυφαίων ποικιλιών ελιάς (Κορωνέϊκη & Αθηνοελιά) που εκθλίβονται αυθημερόν σε θερμοκρασία μικρότερη από 27 βαθμούς Κελσίου αποκλειστικά και μόνο με μηχανικές μεθόδου, ενώ παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα αριθμημένων φιαλών.
 
Η έμπνευση για το όνομα του προϊόντος προήλθε από το θρυλικό λακωνικό ακρωτήρι που έχει εμπνεύσει διαχρονικά ιστορικούς, λογοτέχνες, γεωγράφους και αποτελεί τόπο – μύθο. Ο φάρος αυτού του ακρωτηρίου κοσμεί την ετικέτα μας. Αποτελεί σύμβολο και σημείο αναφοράς του έσχατου ορίου της σκληρής – ευλογημένης γης μας, που δαμάστηκε με κόπο γενεών και αέναη θέληση. Μέχρι το 2009 ο κος Κοροπούλης έκανε καριέρα σε διευθυντικές θέσεις εταιριών μελετών & κατασκευών μεγάλων projects.
 
«Αν και σπούδασα Αρχιτεκτονική και Interior Design, σήμερα προτιμώ να συστήνομαι ως διαπιστευμένος γευσιγνώστης ελαιολάδου. Το ελαιόλαδο είναι εγκατεστημένο βαθιά στη μνήμη μου, από την παιδική μου ηλικία. Τότε περνούσα τις διακοπές στα Νόμια της Μονεμβασιάς, τόπο καταγωγής μου. Γαλουχήθηκα με την πεποίθηση ότι «το ελαιόλαδό μας είναι το καλύτερο». Έτσι  έλεγε ο παππούς μου που είχε ελαιοτριβείο. Όλα ξεκίνησαν από τη θέληση να αποδείξω, εφόσον ισχύει, αυτόν τον ισχυρισμό. Έγινε στόχος μου: Να παράγω ένα κορυφαίο ελαιόλαδο από την παλαιότερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και να το κάνω γνωστό εντός και εκτός συνόρων».

image
 
«Η διάκριση σε διαγωνισμούς ανά τον κόσμο,  που εξαντλούν τα όρια επαγγελματισμού και ακεραιότητας, είναι αποτέλεσμα δουλειάς. Διαγωνίζεσαι μεταξύ 500 – 600 κορυφαίων ετικετών από όλες τις χώρες. Οφείλεις να είσαι άριστος και για να το πετύχεις αυτό πρέπει να δουλέψεις επίμονα με σχέδιο και έμπνευση σε όλες τις φάσεις της πολυπαραγοντικής διαδικασίας παραγωγής του προϊόντος. Τα εφαρμοσμένα τυπικά όρια υπάρχουν για να τα ξεπερνάς.  Στην Osis oι πιστοποιήσεις και οι διαρκείς αναλύσεις είναι τρόπος δουλειάς και μόνο έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε για την ποιότητα του Maleas». Όπως μας αναφέρει ο κος Κοροπούλης τα βραβεία αποτελούν για τους ίδιους, αναγνώριση της προσήλωσης μας στην ποιότητα και στην παρεξηγημένη στη χώρα μας έννοια της Αριστείας. «Θέλω και εργάζομαι προκειμένου να  διαπιστευθεί μια νέα δημιουργική Ελλάδα που διακρίνεται».
 
Το 2015 το Maleas συμμετείχε σε 6 κορυφαίους παγκόσμιους διαγωνισμούς.  Βραβεύτηκε στους 5 με την κορυφαία διάκριση για την ποιότητα του και μόνο σε μία περιορίστηκε στο ασημένιο βραβείο, ενώ έλαβε ακόμα 2 χρυσά βραβεία για τη συσκευασία του. Τα βραβεία που έχει λάβει η Osis αναλυτικά μέχρι σήμερα είναι το Gold Award στον διαγωνισμό Olive Japan International Olive Oil competition, Τόκυο, Ιαπωνία το 2015 και το Gold Award στον διαγωνισμό Premio Biol International Olive Oil competition, Απουλία, Ιταλία την ίδια χρονιά.
 
Επίσης το 2015 έλαβε το ασημένιο βραβείο στον διαγωνισμό Los Angeles International EVOO competition στις ΗΠΑ, αλλά και το Prestige Gold στον διαγωνισμό Tettaolivo International Extra Virgin Olive Oil competition στο Ισραήλ. Επιπλέον, στη Maleas olive Oil απονεμήθηκε το χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό Los Angeles International EVOO Packaging competition της Αμερικής, το Best packaging design στον διαγωνισμό Tettaolivo International Extra Virgin Olive Oil competition στην Ιερουσαλήμ, ενώ κέρδισε το «8 Top 25», στον διαγωνισμό World’s Best Extra Virgin Olive Oils στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.Επιπλέον τιμήθηκε με το βραβείο ποιότητας του περιοδικού Γαστρονόμος της Καθημερινής. 
 
Το Maleas διατίθεται με 5 ετικέτες σε 8 χώρες Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Σ. Αραβία, ΗΑΕ και βέβαια Ελλάδα. «Οι καλύτεροι πελάτες μας βρήκαν μόνοι τους», αναφέρει ο κος Κοτοπούλης. Παράλληλα, θεωρεί ότι στις ώριμες αγορές υπάρχουν άνθρωποι που ενημερώνονται, παρακολουθούν τις εξελίξεις και έχουν διαμορφώσει μια κουλτούρα σχετική με την υγεία, τη γεύση και την ποιότητα της διατροφής. Είναι δίκαια απαιτητικοί και αναζητούν πιστοποίηση και συνέπεια. Η διαδρομή του Maleas σε αυτές τις αγορές αναδεικνύει την προέλευση του.
 
«To Harrods στο Λονδίνο, μας τίμησε με την προτίμησή του αμέσως μόλις βγήκαμε στην αγορά, ενώ πολύ σύντομα μας επέλεξε και το εμβληματικό Merkur Hoher Markt στη Βιέννη. Το Maleas ήδη βρίσκεται στο ράφι δίπλα στα καλύτερα προϊόντα του κόσμου. Αυτή τη θέση εκτός από επιβράβευση των κόπων μας, τη βλέπουμε και ως πρόκληση, ως ευθύνη. Να ανταποκριθούμε με συνέπεια και συνέχεια. Και αυτό πιστεύω ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός προϊόντος και της εξέλιξής του στην παγκόσμια αγορά».

Ads

image
 
«Ποιοτικό ελαιόλαδο παράγεται και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του ελαιολάδου μας με κριτήρια ποιότητας και αξιοπιστίας. Η πρόοδος και η βελτίωση συνθηκών και δεικτών, προϋποθέτει εκπαίδευση και μόρφωση. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση για να δημιουργήσουμε νέες προστιθέμενες αξίες».
 
Ο δημιουργός του ελαιόλαδου Maleas επιπλέον τονίζει ότι είναι κρίμα η ποιότητα, λόγω άγνοιας να μην έχει δυνατότητες ανάδειξης στην τρίτη σε μέγεθος ελαιοπαραγωγό χώρα. «Την ίδια στιγμή αφορίζουμε άδικα τους Ιταλούς που αγοράζουν χύδην μεγάλη ποσότητα της καλύτερης ποιότητας του ελαιολάδου μας, προκειμένου να το αξιοποιήσουν όπως γνωρίζουν».
 
Ακόμα, μας λέει ότι η συνήθης διακίνηση με τενεκέ δεν είναι αποδεκτή ως πρακτική γιατί καταστρέφει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Ως νοοτροπία καταδικάζει τον καταναλωτή στην άγνοια των όρων αξιολόγησης. Οι έννοιες «αντιοξειδωτικό», «ελαιοκανθάλη», «τοκοφερόλη», «οξείδωση» είναι άγνωστες στον Έλληνα καταναλωτή.

image
 
Στην Ελλάδα το Maleas πωλείται περιορισμένα σε επιλεγμένα σημεία. «Λυπάμαι γιατί γνωρίζω ότι κάποια καλά καταστήματα δεν άντεξαν την οικονομική κρίση. Ελπίζω ότι σύντομα θα αλλάξει η κατάσταση και έτσι θα δούμε το Maleas όπως και άλλα ελληνικά ποιοτικά  προϊόντα που σήμερα κάνουν – εξ ανάγκης – διεθνή καριέρα να διανέμονται πλέον εκτεταμένα και στον τόπο καταγωγής τους».
 
Μιλώντας για το μέλλον ο κος Κοροπούλης μας αναφέρει ότι είναι η ες αεί αναζήτηση της ποιότητας, που ταυτίζεται με το όραμα της εταιρίας,  τη διαδρομή του Maleas στις αγορές, με σκοπό την εδραίωση του, την ανάπτυξη νέου καινοτόμου προϊόντος στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ταυτότητας μας, καθώς και την ανάδειξη της περιοχής και των ανθρώπων της, μέσω ποιοτικών προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες για το βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο Maleas Olive Oil, μπορείτε να επισκεφθείτε το site της εταιρίας.