Φανταστείτε ένα σπίτι  που κρέμεται από έναν γκρεμό, βλέπει το γαλάζιο του Αιγαίου, τη  «γέφυρα» που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, ένα «σπίτι-χαμαιλέοντας» που έχει σκοπό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ιδιοκτητών του, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον.
Ο λόγος για την Casa Brutale, το αρχιτεκτονικό σχέδιο της ομάδας Open Platform for Architecture (OPA), πίσω από την οποία βρίσκεται ο Λαέρτης-Αντώνιος Αντο Βασιλείου και ο Παντελής Καμπουρόπουλος.

Ads

Αυτό το «όχι συνηθισμένο σπίτι» θα κατασκευαστεί στα «έγκατα» του γκρεμού με πισίνα στην ταράτσα και θέα το Αιγαίο, ενώ τα υλικά που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη της δημιουργίας αυτής θα είναι το τσιμέντο, το γυαλί και το ξύλο.

Στο φιλόδοξο αυτό αρχιτεκτονικό project, αναφέρθηκε η βρετανική εφημερίδα, Daily Mail, «η Ελλάδα μπορεί αυτή την περίοδο να βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης, αλλά λίγα μοιάζουν ικανά να μπορούν να φρενάρουν αυτό το φιλόδοξο νέο αρχιτεκτονικό project».

image
Παντελής Καμπουρόπουλος, Λαέρτης Αντώνιος Αντο Βασιλείου

Ads

Το tvxs.gr μίλησε με τους δύο αρχιτέκτονες, Λαέρτη-Αντώνη Βασιλείου και Παντελή Καμπουρόπουλο, όσον αφορά στη φιλία και την μετέπειτα συνεργασία τους, την Casa Brutale, τις επιρροές που δέχτηκαν, τις επιδιώξεις και το μέλλον ενός τέτοιου σχεδίου αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

image

«Γνωριστήκαμε, όταν ήμασταν περίπου 5 χρόνων. Από τότε, κολλήσαμε και δεν σταματήσαμε ποτέ να κάνουμε παρέα, με τα εκάστοτε αναγκαστικά διαλείμματα φυσικά (σπουδές κ.τ.λ.).
Από μικροί, συνηθίζαμε να περνάμε πολλές ώρες δημιουργίας, με ώρες σχεδιασμού-ζωγραφικής και φιλοσοφικών συζητήσεων. Αυτή η καλή παρέα στη δημιουργία, εκτός όλων των άλλων, συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Τελικά προέκυψε φυσικά και αρχίσαμε να ασχολούμαστε ως αρχιτεκτονική ομάδα με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και πρόσφατα όλο η φάση πήρε νομική υπόσταση ως εταιρία με την ονομασία ΟΡΑ (Open Platform for Architecture) και έδρα στο Haarlem της Ολλανδίας.
Αφορμή λοιπόν, ήταν μάλλον η φιλία μας και η κοινή μας αγάπη για την αρχιτεκτονική θεωρία και πράξη».

Το γραφείο OPA αποτελεί μία ανοικτή και ευέλικτη, δημιουργική πλατφόρμα όλων των ειδικοτήτων σχεδιασμού, με μοναδικό σκοπό όσο το δυνατόν πιο «cool» αποτελέσματα κάθε φορά.

image

Σύμφωνα με τους κους Βασιλείου και Καμπουρόπουλο, η  κατοικία Casa Brutale είναι αποτέλεσμα των αρχιτεκτονικών τους εμπειριών και η αποτύπωση των αρχιτεκτονικών εμμονών τους στο χαρτί. «Φυσικά, υπήρξαν παρόμοιες ιδέες αλλά, ακόμη, δεν έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε κάτι ανάλογο. Προσπαθούμε για το συγκεκριμένο και τελικά ίσως και να το δούμε πραγματοποιημένο. Κυρίως υπήρξε φετίχ για εμάς. Αυτό μάλιστα είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει πολύ έντονα και τους δύο σαν αρχιτέκτονες. Oι αισθητικές μας εμμονές πολλές φορές μας παρασύρουν και αυτό κάνει πιο ευχάριστη και απελευθερωτική τη δουλειά μας».

Το πρότυπο/έμπνευση για τους δύο αρχιτέκτονες αποτέλεσε η κατοικία Casa Malaparte του Αdalberto Libera. Η διαδικασία σχεδιασμού και παρουσιάσης του κτιρίου διήρκησε περίπου 4 μήνες, «αλλά η προετοιμασία του έστω και υποσυνείδητα διήρκησε πολύ περισσότερο».

image

Το πλεονέκτημα αυτής της κατοικίας, όπως λένε, έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα πιο «cool» κτίρια που έχουν σχεδιασθεί, σύμφωνα με τον κόσμο, μέχρι τώρα, και που αν κατασκευαστεί θα έχει ήδη εξασφαλισμένη μια θέση στα μελλοντικά βιβλία αρχιτεκτονικής-ήδη από ό,τι έχουμε ακούσει, η Casa Brutale διδάσκεται σε κάποιες σχολές αρχιτεκτονικής στον κόσμο, σε χώρες όπως η Βραζιλία, Δανία κ.α..

Ωστόσο, οι ίδιοι διευκρινίζουν ότι η συγκεκριμένη κατοικία δεν αναφέρεται στον μέσο ιδιοκτήτη ενός ακινήτου που θέλει να χτίσει μία ακόμη μονοκατοικία αλλά ούτε και σε κάποιον κατασκευαστή που η Casa Brutale θα είναι ακόμη ένα project για να κερδίσει κάποια χρήματα. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε κάτι από τα δύο. Αν βρεθεί κάποιος που θα αποφασίσει να κατασκευάσει αυτό το κτίριο θα πρέπει να μοιράζεται την ίδια τρέλα με εμάς».

image

Μιλώντας για την κρίση και την εποχή που διανύουμε δηλώνουν, «Η οικονομική κρίση είναι εδώ για όλους, μας έχει επηρεάσει και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει για πολλά ακόμη χρόνια. Ως αρχιτέκτονες δεν μπορούμε όλοι να σχεδιάζουμε κοινωνικές/εργατικές κατοικίες ή καταφύγια για πρόσφυγες, επειδή έτυχε να ζούμε στην εποχή της κρίσης. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό παρά μόνο να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα όνειρα μας όσο και αν αυτά δεν αναφέρονται σε όλους, ίσως καλύτερα»…

«Όπως με τα περισσότερα μας πρότζεκτ, έτσι και για την Casa Brutale την βλέπουμε με μια κινηματογραφική ματιά. Πολύ πετυχημένα μάλιστα γράφτηκε πως θα αποτελούσε το ιδανικό σπίτι για έναν «κακό» αντίπαλο του James Bond, ο οποίος θα ζούσε πολυτελώς μέσα στη Γη καταστρώνοντας τα καταστροφικά του σχέδια. Εν πάσει περιπτώσει, πιστεύουμε πως πολλά μπορούν να διδαχτούν οι μελλοντικές γενιές αρχιτεκτόνων από το συγκεκριμένο έργο (ειδικά αν κατασκευαστεί), από πλευράς sustainability, αισθητικής, μηχανικής καθώς και marketing».

image

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε σαν ΟΡΑ χωρίς να σταματήσουμε ποτέ να ελπίζουμε στην υλοποίηση των πιο τρελών μας ονείρων. Όταν πια καταφέρουμε να έχουμε ένα Pritzker, 2-3 Οscar και 5-6 Red Dot Design Awards στην «τροπαιοθήκη» μας, θα αποσυρθούμε σε μια κωμόπολη στην εξοχή της Τοσκάνη για να παρασκευάζουμε σπιτικό κρασί από τα κτήματά μας».
Η απόλυτα γεωμετρική Casa Brutale, εκτός από την τεράστια πισίνα στην ταράτσα του σπιτιού, η οποία είναι ένα με το έδαφος, περιλαμβάνει master υπνοδωμάτιο, έναν ξενώνα, ένα λαξευμένο τζάκι, μια τραπεζαρία από μπετόν, ένα έξτρα μπάνιο και αποθηκευτικό χώρο. Το σπίτι έχει σχεδιαστεί ώστε να κατασκευαστεί σε επίπεδα, με το τελευταίο να βρίσκεται 50 σκαλιά χαμηλότερα από την πισίνα.

Εκτός από το τσιμέντο που κυριαρχεί παντού, το σπίτι είναι δομημένο έτσι ώστε να έχει τεράστιες τζαμαρίες που θα επιτρέπουν την άπλετη θέα προς τα γαλάζια νερά της Μεσογείου…

image

«Ένα δειλινό στο Αιγαίο περιλαμβάνει τη χαρά και τη λύπη σε τόσες ίσες δό¬σεις που δε μένει στο τέλος παρά η αλήθεια», Οδυσσέας Ελύτης.