Ένα πολύ συχνό φαινόμενο, ειδικά σε περίοδο κρίσης, είναι η επαγγελματική κινητικότητα ανθρώπων, οι οποίοι ξεκινούν με ένα όνειρο, το κυνηγάνε, περνούν από πολλά στάδια, θέσεις, δουλειές, εξελίσσονται, αλλάζουν γνώμη, καταλήγουν σε κάτι άλλο, παρεμφερές ή μη, η ιδέα γίνεται όραμα, στόχος, προσπάθεια, ψάξιμο, πίστη, πολλή δουλειά και τέλος ένα success story που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει, λίγα χρόνια πριν. Της Χαράς Φρουδαράκη.

Ads

Η συνεργασία της Γιάννας Ματθαίου με την Αφροδίτη Φλώρου αποτελεί ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα συνδυασμού προσπάθειας και επιτυχίας. Έχοντας εργαστεί επί σειρά ετών στο χώρο του marketing και των πωλήσεων, αποφάσισαν  να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους και να δημιουργήσουν το Δεκέμβριο του 2013 τη δική τους επιχείρηση,  την Anassa Organics, με μοναδική αφετηρία να φτιάξουν ένα ωραίο ελληνικό προϊόν, όπως μας αναφέρει η Γιάννα Ματθαίου.

Τα ελληνικά αρωματικά φυτά, όπως μας λέει η ίδια, δεν έλειπαν από την ελληνική αγορά, για αυτό και οι ίδιες δεν στόχευαν αρχικά σε αυτήν, καθώς ο καθένας μπορούσε να βρει ή να μαζέψει τσάι του βουνού, φασκόμηλο ή μέντα.  Αυτό που έλειπε ήταν η σωστή συσκευασία και φύλαξη τους. Συνήθως κυκλοφορούσαν συσκευασίες σε σακουλάκια ή χύμα, έτσι που αλλοιωνόταν η ποιότητα και υποβαθμίζονταν η αξία τους. Έτσι αποφάσισαν να «επέμβουν» και να αρχίσουν να συσκευάζουν οι ίδιες αρωματικά φυτά, όπως τους αξίζει, προσφέροντας συγχρόνως και ένα πρακτικό τρόπο για την καθημερινή χρήση τους. 

Άνασσα, είναι η ελληνική γη. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα και το μοναδικό ελληνικό κλίμα προικίζει τη γη με εξαίσιες γεύσεις και σπάνια αρώματα. Άνασσα, σημαίνει βασίλισσα στα αρχαία ελληνικά. “Η ελληνική γη είναι μια τέτοια μοναδική περίπτωση και της αρμόζει απολύτως αυτός ο τίτλος. Είναι η βασίλισσα που έχει και παράγει θησαυρούς”, λένε οι ίδιες και πάνω σε αυτό φαίνεται να βασίζουν την ιδέα και υλοποίηση της Anassa Organics.

Ads

“Ζήστε βιολογικά, διαλέξτε ελληνικά, απολαύστε ολοκληρωτικά”,  είναι το μότο της της Anassa Organics.

“Αναβιώνουμε μια πανάρχαια γνώση και πρακτική ανταποδίδοντας την τιμή που αρμόζει σε μια φιλόξενη εύφορη, καλλίκαρπη βασίλισσα που αιώνες τώρα εξακολουθεί να μας χαρίζει γενναιόδωρα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Η σχολαστική επιλογή που έγινε ελληνικών βιολογικών αρωματικών φυτών για αφεψήματα, είναι μόνο η αρχή. Η αναζήτηση ήταν επίμονη και έγινε με γνώμονα ότι τα αρωματικά φυτά δεν είναι μόδα, είναι τρόπος ζωής. Με τον τρόπο που σερβιρίσματος που προτείνουμε, η απόλαυση ανάγεται σε ιεροτελεστία”, αναφέρουν μιλώντας για το όραμα της εταιρίας.

Το διαπίστωσα όταν βρέθηκα στα γραφεία της Anassa Organics, στη Μεταμόρφωση. Πριν ακόμα διαβώ το κατώφλι του κτιρίου με είχε κατακλύσει το άρωμα των φυτών. Μου σέρβιραν το μείγμα Pure Symmetry και τότε κατάλαβα γιατί ήταν ένα από τα ροφήματα που βραβεύθηκαν στο Great Taste Awards 2014.

«Για να διασφαλίσουμε την ποιότητα των προϊόντων σε όλα τα στάδια, από την ελληνική γη μέχρι την κούπα του ‘ψαγμένου’ καταναλωτή, συνεργαστήκαμε με ομάδα ειδικών επιστημόνων. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας αξιοποιήθηκαν με τις καλύτερες επιλογές σε ό,τι μπορεί να κάνει τη διαφορά: ποια ελληνικά βότανα είναι σημαντικά, σε ποιες περιοχές ευδοκιμούν περισσότερο, πώς πρέπει να συλλέγονται και πώς να συσκευάζονται για να διατηρούν το άρωμα, τη γεύση και τις ευεργετικές ιδιότητές τους στο ακέραιο. Και ακόμα, ποιοί συνδυασμοί είναι κατάλληλοι για διάφορες χρήσεις και σε ποιές αναλογίες (μείγματα βοτάνων). Τα αρωματικά φυτά που περιέχονται στα μείγματα επιλέχθηκαν έτσι ώστε ο συνδυασμός τους να βοηθά προς μια κατεύθυνση αλλά επιλέχθηκαν επίσης και για την υπέροχη γεύση που προσφέρουν.

Όλα τα βότανά μας είναι βιολογικής καλλιέργειας γιατί θελήσαμε να προσφέρουμε άριστα ελληνικά αρωματικά φυτά στην κορυφαία ποιότητά τους. Δίχως φυτοφάρμακα, δίχως χημικά λιπάσματα, από ξεκούραστα εδάφη, που προσφέρουν αβίαστα και ανόθευτα αρώματα, υπέροχες γεύσεις και πολύτιμες ιδιότητες.» 

Η ιδέα και η προσπάθεια αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε όταν η εταιρία κέρδισε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας το 2014. Αυτό παρείχε την απαραίτητη βοήθεια και ώθηση για τη συνέχιση και την επέκταση της δραστηριότητας.

image

Την ίδια χρόνια η Anassa Organics συμμετείχε στο Great Taste Awards 2014, του βρετανικού οργανισμού Guild Of Fine Food, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνώς και το πιο αξιόπιστο σύστημα πιστοποίησης για ποιοτικά τρόφιμα και ποτά. Εκεί η εταιρία κέρδισε πέντε χρυσά αστέρια για τέσσερα προϊόντα της, ενώ φέτος επέστρεψε από τον ίδιο διαγωνισμό με δύο νέα βραβεία.
Ουσιαστικά είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που διακρίνεται με τόσα χρυσά αστέρια στον τομέα της, σε διεθνή διαγωνισμό. Είναι σημαντικό ότι η διάκριση αυτή προέρχεται από την Αγγλία, την κατ’ εξοχήν χώρα όπου το τσάι είναι καθημερινή συνήθεια.

Επιπλέον, απέσπασε το χρυσό βραβείο, στα European Design Awards 2014, για τη σχεδίαση της συσκευασίας των προϊόντων της. Στην ετικέτα των προϊόντων σχεδιάστηκαν μυθικά πλάσματα, από την ελληνική μυθολογία (όπως ο Πήγασος, ο Θεός Ύπνος, η Γοργόνα κ.α). Το 2015 απέσπασε δυο σημαντικά βραβεία στο διεθνή διαγωνισμό FINAT, για την κατασκευή και την εκτύπωση της ετικέτας.

Κάθε συσκευασία περιλαμβάνει ειδικά βιοδιασπώμενα φίλτρα και ξύλινα στηρίγματα για την κούπα, μέσα σε μεταλλικά κουτιά που διατηρούν και προστατεύουν τα βότανα και τις ιδιότητες τους. Το ενδιαφέρον και πρωτότυπο έγκειται στο ότι ο καταναλωτής μπορεί να βάλει μόνος του την ποσότητα της δόσης που χωρά στο φακελάκι, και έπειτα το στερεώνει με το ειδικό ξυλάκι στην κούπα και από εκεί ξεκινάει το γευστικό ταξίδι!

Σήμερα τα ροφήματα της Anassa είναι τοποθετημένα σε πολλά καταστήματα ντελικατέσεν, ενώ σερβίρονται σε επιλεγμένα καφέ και ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό γίνονται εξαγωγές σε Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Ελβετία, Αυστραλία και στο Ντουμπάι, ενώ έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την είσοδο στην αγορά της Αμερικής.

Όπως μας αναφέρει η κα Ματθαίου στα έσοδα από τις πωλήσεις το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο το στοίχημα που καλούνται τώρα να κερδίσουν είναι η αύξηση των εξαγωγών και γενικά η καθιέρωση των προϊόντων στο εξωτερικό.

«Στο εξωτερικό τα ελληνικά αρωματικά φυτά, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, δεν έχουν ακόμα την αναγνώριση που τους αξίζει. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε, να καθιερωθούν ως μοναδικής ποιότητας, όπως και άλλα ελληνικά προϊόντα (λάδι, γιαούρτι, τυρί κλπ). Αυτό απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια από όλους, όσους ασχολούνται με το αντικείμενο».

image

Η ελληνική γη μπορεί να προσφέρει αγαθά, με τα οποία εάν ασχοληθείς με μεράκι και επαγγελματισμό, μπορούν αυτά και οι επιχειρήσεις που τα τυποποιούν, να σταθούν απέναντι σε μεγαθήρια, να αναδειχθούν και να επιτύχουν, τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στην παγκόσμια αγορά, η Anassa δείχνει να τα καταφέρνει.

Αν και καινούργια εταιρία η Αnassa Organics, επιδεικνύει και κοινωνική υπευθυνότητα. Από τον Οκτώβριο του 2014,  ενισχύει και υποστηρίζει την δράση της μη κερδοσκοπικής εταιρίας, «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ», (Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία  Ίαση Στήριξη), προσφέροντας 1 ευρώ από την πώληση κάθε συσκευασίας του ροφήματος Pure Symmetry.

Περισσότερες πληροφορίες για την Anassa Organics μπορείτε να βρείτε στο: https://www.anassaorganics.com/2026, και προτείνουμε ανεπιφύλακτα μια γευστική δοκιμή!