O Γιώργος Νικολετάκης από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, έρχεται στην Αθήνα, σπουδάζει στην ΑΣΟΕΕ στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, και  παίρνει την υποτροφία του Fulbright, μαζί με άλλες 2 υποτροφίες για σπουδές στην Αμερική. Φεύγει για 6 χρόνια στην Αμερική, όπου καταπιάνεται με logistics και χρηματοικονομικά , από το Οχάϊο, στο Σικάγο, συνεχίζει στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη,  κάνει μια στάση στην Κίνα, αναλαμβάνει αποτιμήσεις έργων ενέργειας σε Ισπανία και ΗΠΑ, επιστρέφει στην Αμερική, όπου σπουδάζει και εργάζεται ερευνητικά στο Columbia και το 2013 επιστρέφει στην Ελλάδα και “χτίζει” με την ομάδα του, την πιο πολυβραβευμένη start up στην Ελλάδα, το “100mentors.com“. Της Χαράς Φρουδαράκη.
 

Ads

Στα 18 και τα 20 μας, όταν καλούμαστε να πάρουμε τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής μας για το τι θέλουμε θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, υπάρχει μια τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ του υψηλού επιπέδου κρισιμότητας της στιγμής και του χαμηλού επιπέδου πληροφόρησης, δικτύωσης και εμπειρίας και βέβαια ασφάλειας που νιώθουμε σχετικά με την ορθότητα των αποφάσεων αυτών. Για αυτό χτίσαμε το 100mentors.
 

Το 100mentors είναι μια πλατφόρμα, στην οποία δίνεις τα στοιχεία του background και του στάτους σου, των σπουδών σου, των προτιμήσεων σου και η πλατφόρμα συνδέει τον χρήστη, είτε αλγοριθμικά, είτε χειρωνακτικά (manually) με ανθρώπους-πρότυπα (mentors) που αντιστοιχίζονται με τα ενδιαφέροντα του.
 

Με τον ιδρυτή του 100mentors.com, Γιώργο Νικολετάκη, μιλήσαμε για τους 100mentors, την ιστορία τους, την χρήση της πλατφόρμας και  τα σχέδια, την προοπτική που υπάρχει για το μέλλον της εταιρίας και το σήμερα.

Ads

“Θεωρούμε ότιτο 100mentors είναι το πλέον αντικειμενικό εργαλείο ανεύρεσης μεντόρων, αποφοίτων και καθηγητών. Έχουμε φροντίσει να είναι άνθρωποι-υποδείγματα στον τομέα τους, υπάρχει ένα τεράστιο εύρος, μιλάμε για πάνω από 1.200 mentors σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα, οι οποίοι συνδέονται με ‘μας με βάση το αντικείμενο τους, τις σπουδές τους”.
 

Επιπλέον, ο Γ. Νικολετάκης μας επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν agency fees ή κάτι στο οποίο δηλώνεται προτίμηση συγκεκριμένου σχολείου ή εταιρίας ή οποιουδήποτε οργανισμού που εκπροσωπεί ο μέντορας. Ο κάθε μέντορας βρίσκεται εκεί ως αυθύπαρκτη προτίμηση/σύνδεση, εκπροσωπεί πανεπιστήμια, εταιρίες και οργανισμούς. Ο τρόπος που γίνεται η σύνδεση έχει να κάνει με το προφίλ και το ιστορικό/βιογραφικό των mentees (οι μαθητευόμενοι, αυτοί που αναζητούν συμβουλευτική, interview preparation, cv recruitment, ένα coaching γενικά για το industry που τους ενδιαφέρει). Έχουμε φτιάξει μια πλατφόρμα στην οποία θέλουμε να  εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια των κριτηρίων, των reviews των ratings κλπ και από κει και πέρα είναι και η ευθύνη του χρήστη να βρει τι του ταιριάζει περισσότερο”.

image
 

Η πλατφόρμα διαθέτει επίσης “πακέτα ολοκληρωμένων λύσεων”, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τους στόχους του κάθε χρήστη, με σειρά από υπηρεσίες, από εξειδικευμένους συνεργάτες ανά τον κόσμο, από standardized tests και professional certifications μέχρι industry specific mock interviews.
 

“Η ιδέα για τους 100mentors ξεκίνησε το 2013, όταν την παρουσιάσαμε στο London Business School, όπου και βραβευτήκαμε με το London Business School Founder Award και το Deloitte Institute of Innovation and Entrepreneurship Prize, το οποίο μας έδωσε και την πρώτη οικονομική ώθηση, μια ανάσα για τα πρώτα βασικά έξοδα. Όποια ιδέα, όσο καινοτόμα κι αν είναι κρίνεται από το πού μπορεί να χρησιμεύσει και πώς μπορεί να συνεισφέρει τι μπορεί να αλλάξει και να εξελίξει κοινωνικά και οικονομικά. Το θέμα είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι με τη σκέψη ότι αυτό που ξεκινάς μπορεί να ανατρέψει τα καθιερωμένα, τον τρόπο σκέψης, την αγορά, και βασικά εσένα τον ίδιο”.
 

Πριν το 100mentors ο Γ. Νικολετάκης, ίδρυσε το National Hellenic Student Association στην Αμερική, ξεκινώντας από πέντε πανεπιστήμια στο Midwest. Είναι ο πρώτος ελληνικός ακαδημαϊκός οργανισμός στην Αμερική, “ουσιαστικά δημιουργήσαμε τον οργανισμό-ομπρέλα για όλους τους ελληνικούς φοιτητικούς οργανισμούς σε Αμερική και Καναδά. Mε βάση αυτή την κοινή ιδιότητα, δημιουργήσαμε μια διάδραση πανεπιστημίων από το Stanford και το Harvard, μέχρι πολύ μικρότερα πανεπιστήμια και το καλύτερο: ό,τι κάναμε είχε πάντα αναφορά στην Ελλάδα με τη μετάδοση αυτής της γνώσης και του δικτύου και σε Έλληνες φοιτητές. Ουσιαστικά ήταν μια γέφυρα μεταξύ ξένων και ελληνικών πανεπιστημίων. Έτσι π.χ. οι Έλληνες φοιτητές πέρα από την ηλεκτρονική επικοινωνία για διαφορετικών ειδών projects, μπορούν πλέον να ζήσουν μαζί με φοιτητές στην Αμερική για κάποιο διάστημα στο Stanford, στο  ΜΙΤ και σε άλλα ιδρύματακαι να δουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση πώς είναι αυτά τα πανεπιστήμια”.
 

“Ξεκινήσαμε με 19 μέλη σε αυτόν το Μη Κυβερνητικό Οργανισμό και φτάσαμε στα 6.000 σε ΗΠΑ και Καναδά. Η πρώτη μαγιά του 100mentors ήταν ακριβώς αυτό που είχαμε στήσει τότε το 2008, τα παιδιά που βοήθησαν με το National Hellenic Student Association. Έπειτα η πλατφόρμα πήρε άλλες διαστάσεις και η πλειοψηφία των μεντόρων είναι από άλλες χώρες, μιας και θέλαμε να χτίσουμε μια παγκόσμια υπηρεσία. Θέλαμε να στήσουμε ένα τεχνολογικό προϊόν που επιτρέπει αυτή τη διασύνδεση έυκολα και γρήγορα για τους σπουδαστές που αναζητούν το επόμενό τους βήμα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά.”.

image
 

Πώς λειτουργεί
 

Όταν μπαίνει ένας χρήστης στην πλατφόρμα αυτό που κάνει είναι φτιάχνει το στάτους του επαγγελματικά και ακαδημαϊκά,  του κάνουμε κάποιες ερωτήσεις για τους στόχους του, αυτή η πληροφορία μας επιτρέπει να συνδέσουμε αλγοριθμικά τον mentee με τα πρώτα προφίλ που αντιστοιχίζονται σε αυτό που μας έδωσε. Σε αυτό το σημείο έρχονται οι lead mentors που μπορεί να είναι εκείνοι που θα μιλήσει πρώτα, αλλά όχι αναγκαστικά οι μέντορες που θα καταλήξει να μιλάει. Είναι οι ειδικοί στον τομέα τον οποίο έχει επιλέξει και οι αρμόδιοι στο να μιλήσουν για τους υπόλοιπους μέντορες στις υποκατηγορίες του εκάστοτε κλάδου. “Αυτούς που επιλέγουμε να αναδεικνύουμε, επειδή είναι πάρα πολλές οι κατηγορίες, επιλέγουμε κατηγορίες για τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση ή επειδή εμείς κρίνουμε ότι αξίζει να υπάρχει πιο στοχευμένο mentoring, όπως τα χρηματοοικονομικά ή business κομμάτια για τα οποία υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για επαγγελματικό προσανατολισμό”.
 

“Έχει μεγαλύτερη αξία για ανθρώπους αναζητήσουν σπουδές και θέλουν να δουν τι θα κάνουν με το μέλλον τους. Ο χρήστης μπορεί να μιλήσει με ανθρώπους που έχουν κάνει το ίδιο με σένα και μέσω της πλατφόρμας αυτή τη στιγμή το κάνουν για σένα, σου μεταλαμπαδεύουν αυτό που έχουν μάθει και στο οποίο έχουν ειδικευθεί”.
 

Ακόμα, η ομάδα του 100mentors έχει καταφέρει να μετακυλήσει το κόστος σε οργανισμούς και εταιρίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως επίσης το διαθέτει δωρεάν σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια. “Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο απώτερος σκοπός μας. Εάν δεν είσαι συμβεβλημένος με τους οργανισμούς που συνεργαζόμαστε, τότε καλείσαι κάποια στιγμή να πληρώσεις, αλλά αυτό συμβαίνει όταν έχεις ήδη φτάσει σε ένα επίπεδο επικοινωνίας με τους mentors και τους έχεις τεστάρει”. Τα στάδια screening των μεντόρων είναι τρία. Το πρώτο είναι η ηλεκτρονική διασταύρωση, η πλατφόρμα ελέγχει εάν υπάρχει όντως αυτός ο άνθρωπος-μέντορας με τα στοιχεία που έχει δώσει και αν καλύπτει αυτό που μας ενδιαφέρει. Κατά το δεύτερο στάδιο η ομάδα του 100mentors προσφέρει ένα εκπαιδευτικό υλικό για τους μέντορες, ενώ στο τρίτο στάδιο προβλέπεται μια κατ’ ιδίαν επαφή ή συνεδρία μέσω skype. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας βλέπουμε κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενες ερωτήσεις που θα τους τεθούν. Αυτή η συνεδρία γίνεταιι κάθε φορά πριν από το πρώτο matching.
 

“Έχουμε πάνω από 20 κατηγορίες, στην καινούργια πλατφόρμα η οποία ξεκίνησε από το Φλεβάρη, έχουμε πάνω από 3.000 εγγεγραμμένους χρήστες και έχουμε συγκεντρώσει πάρα πολλά reviews και ratings και πάνω από 300αξιολογήσεις. Το 100mentors είναι μια πλατφόρμα η οποία επιτρέπει να διαχέεις εμπειρία, πληροφορία, γνώση και κυρίως όραμα. Έχουμε διαθέσει την πλατφόρμα σε γραφείο διασύνδεσης πανεπιστημίων στο ΠΑΠΕΙ, στην ΠΑΜΑΚ, και συνεχίζουμε τη δράση και σε άλλα πανεπιστήμια όπως στο Μετσόβιο. Αυτή είναι η δυναμική της πλατφόρμας, το πρακτικό κομμάτι συμπληρώνει το οραματικό: φοιτητές διαπιστώνουν ότι άτομα με κοινή αφετηρία με αυτούς έχουν “τραβήξει πορείες” που δεν θα μπορούσαν να τις φανταστούν.. Αυτό δημιουργεί μια δυναμική, ένα άνοιγμα που δεν το είχαν πιο πριν και τους επιτρέπει να σπάνε στερεότυπα και να διαλέγουν αντισυμβατικούς δρόμους, επειδή υπάρχουν πρότυπα. Πρότυπα επιχειρηματικότητας, δημιουργικότητας και πρότυπα σωστών και αυσυνείδητων επαγγελματιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικών, από γνωστές εταιρίες, μέχρι non-profits και cooperative projects”.
 

Επιπλέον, ο Γιώργος Νικολετάκης με την ομάδα του συνεργάζονται και με πανεπιστήμια στο εξωτερικό, όπου εκεί τα γραφεία διασύνδεσης πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση οι χρήστες τους. “Γενικά όπου ο φοιτητής πληρώνει δίδακτρα για τις σπουδές του, θα ζητήσουμε χρήματα από τον οργανισμό που προσφέρει τις σπουδές.. Το business plan μας συνδυάζει b2b και b2c με το b2b να μεγαλώνει συνεχώς , μιας και αυτό που προσφέρουμε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τους διαφοροποιεί σημαντικά από τον αναταγωνισμό, στο “καυτό” ζήτημα της αποκατάστασης των αποφοίτων τους”

image
 

Αυτήν την περίοδο οι 100mentors έχουν ξεκινήσει τη δική τους καμπάνια, το “GReducation”, μια εκστρατεία που ενώνει τις διαφορετικές πτυχές της πλατφόρμας με τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ τρέχουν κι ένα πρόγραμμα που προωθεί τον προγραμματισμό στα σχολεία ως κάτι το οποίο επιτρέπει ακόμα και σε ανθρώπους που κλίνουν προς τις τέχνες, να μπορούν να το χρησιμοποιούν ως εργαλείο που θα τους βοηθήσει να επικοινωνήσουν το πάθος τους σε περισσότερο κόσμο.
 

Κατά το διάστημα που κάποιος είναι 18-22 οι αποφάσεις είναι πολύ τυχαίες και αστάθμητες, αλλά είναι και οι πιο κρίσιμες. Θα έπρεπε να γίνονται με μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του τι θες να κάνεις και ποιος θες να είσαι στο μέλλον. Εκεί μπαίνει ο ρόλος του 100mentors, καθώς βοηθάει στη συνειδητοποίηση και στην ενημέρωση κι τη διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας, για να γεμίσει το κενό της συσσωρευμένης και ταξινομημένης πληροφόρησης που δεν δίνεται αλλού  και τις αναντιστοιχίες που δημιουργούνται σε αυτές τις ηλικίες στο ελληνικό σύστημα, κάποιες αποφάσεις φαίνονται μη αναστρέψιμες, πχ το να μπεις σε σχολή που δεν σε ενδιαφέρει ή που ανακαλύπτεις ότι δεν ήταν αυτό που πίστευες. “Βασικά κλείνουμε την αναντιστοιχία της υψηλού επιπέδου κρισιμότητας της στιγμής και του επιπέδου ενημέρωσης, εμπειρίας και δικτύου που έχει ο χρήστης, ο mentee”.
 

Δύο ήταν οι co founders μαζί με τον Γιώργο Νικολετάκη, ο Μιλτιάδης Ζεϊμπέκης και ο Τίμος Τοκουσμπαλίδης.

“Υπάρχει μία τάση φυγής των νέων ανθρώπων προς τα έξω, υπήρχε όμως ανέκαθεν δεν είναι τωρινή. Είναι πιο αυξημένη σε νεότερες ηλικίες οι οποίοι δεν αναζητούν την τύχη τους καν σε ελληνικά πανεπιστήμια, αναζητούν υποτροφίες είτε για bachelor είτε για master. Εμάς μας ενδιαφέρει να προσδώσουμε αξία, βαρύτητα στα ελληνικά πανεπιστήμια.. Δεν μας ενδιαφέρει απλά να  να απομονώσουμε και να αναδείξουμε τους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν και διέπρεψαν στο εξωτερικό, αλλά και ανθρώπους που έχοντας φοιτήσει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, χτίζουν την πραγματικότητα τους εδώ. Θέλουμε να σπάσουμε τα στερεότυπα, να δώσουμε πίστη σε ανθρώπους που την έχουν χάσει ανοίγοντας τους ορίζοντες τους εντός και εκτός συνόρων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.

Μας ενδιαφέρει να πουλάμε στο εξωτερικό και βέβαια με επιλεγμένους συνεργάτες και στην Ελλάδα και να παράγουμε εξολόκλήρου στην Ελλάδα και ό,τι παράγουμε να ανακυκλώνεται για να προσφέρουμε έργο πίσω. Αυτό που με χαροποιεί είναι ότι ενώ στην ομάδα υπάρχει νεολαία από την Ελλάδα, στο crew έχουμε συνεργάτες από όλο τον κόσμο, μια Γερμανίδα, έναν Ινδό, ο οποίος πριν το Columbia University, ήρθε στην Ελλάδα για να συνεργαστούμε στο 100mentors.
 

Η ομάδα αυτή τη στιγμή μετράει 8 άτομα, με ambassadors στο εξωτερικό. “Τα σχέδια μας είναι μέσα από τις b to b  (business to business) προσπάθειές μας, να μπορέσουμε να δώσουμε την πλατφόρμα σε ακόμα περισσότερα σχολεία και πανεπιστήμια, η ανάπτυξη του b to b και στην Αγγλία και σε κάποιους οργανισμούς στην Αμερική ώστε να φτάσει να γίνει τόσο εύχρηστη η πλατφόρμα, ώστε να τη χρησιμοποιεί μόνο του ένα παιδί από το πιο απομονωμένο νησί στις Φιλιππίνες, μέχρι ένα παιδί που μένει σε ένα χωριό στην πατρίδα μου την Κρήτη”.
 

To link του 100mentors.com είναι το εξής:https://www.100mentors.com/.