Περισσότερα από 600 παιδιά προσφύγων και μεταναστών ζουν σε άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο. Σήμερα πήγαμε αρκετοί εθελοντές εκεί, άλλοι με τα τύμπανά τους, άλλοι ντυμένοι αγιοβασίληδες κι άλλοι για βοήθεια και συμπαράσταση, και τους μοιράσαμε δώρα μετά από ένα μικρό ρυθμικό δρώμενο.

Ads

Η κατάσταση στην ΒΙΑΛ είναι διαχρονικά τραγική φυσικά. Λασπουριά, σκηνές, ξυπόλητοι άνθρωποι και παιδιά ή με σαγιονάρες στα πόδια μες στο ψοφόκρυο και στην υγρασία. Το μισό κτίριο της ΒΙΑΛ το έχει ο Δήμος της Χίου για μεταφόρτωση ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και βρομάει ο τόπος εκεί που ζουν οι άνθρωποι. Για να ακριβολογούμε έχουμε ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο, το μισό του οποίου στεγάζει ανθρώπους και το άλλο μισό σκουπίδια χύδην. Απ’ έξω είναι στημένες οι τέντες για να στεγάζουν τους υπεράριθμους.

Καλά Χριστούγεννα

ΥΓ

Έξω από τον καταυλισμό σε απόσταση 500μ. πάνω στον κεντρικό δρόμο έχουν στήσει το πόστο τους κάτι ιεχωβάδες και κάνουν διαφήμιση του προιόντος τους στα αραβικά για να πιάσουν πελάτες μουσουλμάνους. Ρώτησα τον Σεζάν να μου πει τι γράφει ο τίτλος στο έντυπο που του είχαν διανείμει, και μου μετάφρασε εξ αραβικών στα αγγλικά Wake up, ξύπνα.

Ads

Ξανά καλά Χριστούγεννα

Πηγή: yiannismakridakis.gr