Την ώρα που η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον  προκειμένου να πείσει τον υπουργό  Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος ότι από έναν πόλεμο δασμών δεν θα βγει κανένας κερδισμένος, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για νέα μάχη με τις Βρυξέλλες σε ένα άλλο μέτωπο: αυτό της φορολόγησης των ψηφιακών δραστηριοτήτων.

Ads

Ο φόρος, που προωθεί η Κομισιόν, με στόχο έσοδα 5 δισ. ευρώ ετησίως για τα κράτη-μέλη, αφορά επιχειρηματικούς κολοσσούς με ψηφιακές δραστηριότητες και έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ ετησίως. Ποιοι είναι αυτοί; Οι μεγάλοι της Σίλικον Βάλεϊ. Google, Amazon, Facebook και άλλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ καλούνται πλέον «να καταβάλλουν το μερίδιο, που τους αναλογεί» επισημαίνουν οι Βρυξέλλες. Οι ΗΠΑ απαντούν ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη πρωτοβουλία και προειδοποιούν ότι θα απαντήσουν, αν και παραμένει ασαφές μέχρι στιγμής με ποιο όπλο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, διαμηνύει πως οι ΗΠΑ «είναι κατηγορηματικά αντίθετες» στην όποια πρωτοβουλία φορολόγησης των ψηψιακών επιχειρήσεων. «Η επιβολή νέων βαρών θα θέσει εμπόδια στην ανάπτυξη και θα πλήξει εργαζόμενους και καταναλωτές» υποστηρίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, περιμένοντας τις αντιδράσεις της αμερικανικής πλευράς η Κομισιόν είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αναβάλλει για λίγες ημέρες, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύεις της Μαλμστρομ, την παρουσίαση των προτάσεών της.

Ads

Ωστόσο αποφάσισε τελικά να μην κάνει πίσω. Αμερικανικές πηγές σχολίαζαν ότι η κίνηση έχει εξαγριώσει όχι μόνο τις τεχνολογικές εταιρείες, αλλά και αρκετούς αξιωματούχους στους κόλπους της κυβέρνησης και του Κογκρέσου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζει ότι κατά μέσο όρο οι τεχνολογικές φορολούνται με συντελεστή 9,5%  στα κέρδη τους στην ήπειρο, όταν ο συντελεστής για τους παραδοσιακούς κλάδους είναι 23,2%. Οι ΗΠΑ και το τεχνολογικό λόμπι αμφισβητούν τα στοιχεία.

Άσπονδοι σύμμαχοι

ΟΙ ΗΠΑ, που επανειλημμένα τονίζουν ότι δεν φοβούνται τον εμπορικό πόλεμο, φαίνονται αποφασισμένες να δώσουν μάχη έως τέλους και σε αυτό το πεδίο. Δεν αποκλείεται άλλωστε να βρουν συμμάχους και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χώρες, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Λιθουανία, που στηρίζονταν επί χρόνια στο ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για προσέλκυση  επενδύσεων, εκφράζουν έντονες ενστάσεις στα σχέδια της Κομισιόν, τα οποία απαιτούν ομόφωνη έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της κοινότητας. Θα πρέπει, ωστόσο, να ορθώσουν τη φωνή τους απέναντι στη Γερμανία και τη Γαλλία, που ζητούσαν εδώ και καιρό την επιβολή ψηφιακού φόρου.

Από τη Ναυτεμπορική