Καλή ιδέα οι μεταρρυθμίσεις. «Αλλά γιατί μόνο στην Ελλάδα;» διερωτάται η online έκδοση του Spiegel και παραθέτει οκτώ μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσε να προτείνει η τρόικα στη Γερμανία, αν ερχόταν.

Ads

1.Η ενοποίηση των συντελεστών ΦΠΑ θα ήταν μάλλον το πρώτο ζητούμενο για τους ελεγκτές της τρόικας, αμέσως μετά το τσεκ-ιν στο ξενοδοχείο. Γιατί εκείνη τη στιγμή θα συνειδητοποιούσαν ότι στα ξενοδοχεία ισχύει πιο χαμηλός ΦΠΑ. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η μείωσή του, το 2009, δεν είναι εντελώς άσχετη με μία δωρεά του βαρόνου και ιδιοκτήτη ξενοδοχείων Άουγκουστ φον Φινκ προς το κόμμα των Φιλελευθέρων πριν από τις προπερασμένες εκλογές.

2.Η άνιση επιβάρυνση πλούσιων και φτωχών θα αποτελούσε μία πρόκληση για τη «γερμανική» τρόικα, εκτιμά το SPIEGEL. Λόγω του «πλαφόν» στις ασφαλιστικές εισφορές, όσοι απολαμβάνουν υψηλά εισοδήματα πληρώνουν στη Γερμανία πιο χαμηλές εισφορές από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ενώ επιβαρύνονται δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Υπό την πίεση της τρόικα θα μπορούσε να μειωθεί η φορολόγηση της εργασίας και παράλληλα να αυξηθεί η φορολόγηση των ακινήτων.

3.Η ενίσχυση του ανταγωνισμού αποτελεί πάγιο αίτημα της τρόικας. Παράδειγμα: η απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, έτσι ώστε σκευάσματα χωρίς συνταγή να πωλούνται ελεύθερα και σε άλλα εμπορικά καταστήματα. Η τρόικα θα μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει ότι και στη Γερμανία οι φαρμακοποιοί εμποδίζουν παρόμοιες μεταρρυθμίσεις.

Ads

4.Και κάτι ακόμη για την ενίσχυση του ανταγωνισμού: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικρίνει επανειλημμένα το υποχρεωτικό δίπλωμα αρχιτεχνίτη, που θεωρείται απαραίτητο για την πρόσβαση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα (οικοδόμοι, κομμωτές κ.α.). Εκτός συνόρων κάνουν λόγο για «συνέχιση της μεσαιωνικής συντεχνίας», ενώ οι γερμανικές αρχές αντιτείνουν ότι το δίπλωμα αποτελεί εγγύηση ποιότητας.

5.Στις ιδιωτικοποιήσεις, το κλασικό «ανάγνωσμα» της τρόικας, η Γερμανία βρίσκεται ασφαλώς σε καλό δρόμο, καθώς οι τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία έχουν αποκρατικοποιηθεί από τη δεκαετία του ʼ90. Ωστόσο το Δημόσιο εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικό μερίδιο. Θα μπορούσε βέβαια να το πουλήσει υπό την πίεση της τρόικα, ακολουθώντας σχετική σύσταση του γερμανικού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

6.Μετά από αμφιταλαντεύσεις η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport. Η τρόικα θα έμενε έκπληκτη, εάν μάθαινε ότι στη Γερμανία υπάρχουν περιφερειακά αεροδρόμια που δεν αποφέρουν κέρδος, αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν με δημόσιους πόρους. Όπως το αεροδρόμιο του Kassel-Calden που είχε εγκαινιάσει ο πρώην πρωθυπουργός της Έσσης Ρόλαντ Κοχ. Η ιδιόμορφη γλώσσα της στατιστικής δείχνει ότι ο αριθμός των αναχωρήσεων από αυτό το αεροδρόμιο δεν ξεπερνά τις …0,86 ημερησίως.

7.Μαζικές διαδηλώσεις στη Γερμανία θα ξεσπούσαν όταν η τρόικα θα απαιτούσε τις ίδιες δραστικές περικοπές όπως στην Ελλάδα στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, υποστηρίζει το SPIEGEL. Για παράδειγμα: να καταργηθούν οι συντάξεις για μητέρες με ανήλικα τέκνα, η πρόωρη συνταξιοδότηση με 63 έτη ή ακόμη το ειδικό επίδομα για τη φροντίδα των τέκνων. Και βεβαίως να μειωθούν οι υψηλές συντάξεις των κρατικών λειτουργών, πλησιάζοντας στα επίπεδα της κύριας σύνταξης γήρατος.

8.Τέλος, η επανάσταση θα ξεσπούσε το αργότερο τη στιγμή που η τρόικα θα απαιτούσε άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό. Μέχρι το ξενοδοχείο της τρόικας θα έφταναν οι διαδηλώσεις, στις οποίες μάλιστα θα πρωτοστατούσαν ουκ ολίγοι εκπρόσωποι της εκκλησίας.

Πηγή: Deutsche Welle