Είναι πραγματικότητα ότι αλλάζοντας πολλές φορές οι εποχές, το τί είναι είδηση και τί θα κεντρίσει το αναγνωστικό κοινό, αλλάζει επίσης. Όμως τα πρωτότυπα, τα παράξενα, τα γαργαλιστικά θέματα, τα θέματα που βγάζουν χιούμορ, πάντα θα έχουν περίοπτη θέση στις στήλες και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αποφασίσαμε να δούμε τα θέματα μιας άλλης εποχής, που εν πολλοίς δίνουν το…αλατοπίπερο της ενημέρωσης την εποχή του 1960. Συναντήσαμε τίτλους, όπως «Γραία κατελήφθη από φοβερόν ερωτικόν οίστρο», «Τροχονόμος χωροφύλαξ επέπεσε επί όνου», «Ένας προφήτης προβλέπει σκληράν δοκιμασίαν μας», και πολλά άλλα.

Ads

Για το λόγο αυτό επισκεφθήκαμε την Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας και ανοίξαμε το παλιό αρχείο της εφημερίδας «Ελευθερία», το οποίο πλέον φυλάσσεται εκεί, σε δερματόδετους τόμους. Ανοίξαμε αυτόν τον «θησαυρό» ενημέρωσης και σταχυολογήσαμε κάποιες από τις περίεργες ειδήσεις εκείνης της εποχής, που εντοπίσαμε ανάμεσα από ειδήσεις παγκοσμίου και εθνικού ενδιαφέροντος στα πρωτοσέλιδα και στις σελίδες της ιστορικής εφημερίδας.

Η γραία και ο φοβερός ερωτικός οίστρος!

imageΔημοσίευμα της 19ης Μαΐου του 1961 με τίτλο: «Συμπολίτις γραία κατελήφθη από φοβερόν ερωτικόν οίστρον», αναφέρεται σε μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία, αισθάνεται «έντονον την ανάγκη όπως επιδοθή εις ερωτικάς πράξεις». Μάλιστα το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι έγραφε ερωτικά γράμματα και φανταζόταν ότι ήταν μόλις 20 ετών! Η γυναίκα που δεν φαίνεται να είχε σώας τας φρένας διάβαζε ερωτικά μυθιστορήματα και εκδήλωνε «τας αόριστας επιθυμίας της με βαθείς αναστεναγμούς». Και το άρθρο καταλήγει: «Προσοχή λοιπόν να μη μπλέξη κανείς στα δίχτυα της και υποστή τας συνεπείας του γεροντικού της ερωτισμού».

Ads

Ο χωροφύλαξ έπεσε επί όνου!

imageΣήμερα μάλλον δύσκολα θα συναντούσαμε σε εθνική οδό ένα ζώο, πόσο μάλλον έναν γάιδαρο, αφού πλέον κινούμαστε σε κλειστό αυκινητόδρομο. Το θέμα δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουρίου του 1961 με τίτλο: «Τροχονόμος χωροφύλαξ επέπεσε επί όνου και ετραυματίσθη θανάσιμα». Πρόκειται για ένα χωροφύλακα που κινούνταν με μηχανή στην εθνική οδό Λάρισας -Θεσσαλονίκης, όταν μπροστά του και συγκεκριμένα στο 23ο χιλιόμετρο εμφανίστηκε ένας γάιδαρος. Ο άτυχος χωροφύλακας προσπάθησε να τον αποφύγει. «Η μοτοσικλέτα ήλθεν σε επαφή με τον όνον και ανετράπη με αποτέλεσμα ο… να τραυματιστεί σοβαρώς εις την κεφαλήν», καταλήγει.

Νόμος 4000

imageΤον Σεπτέμβριο του 1958 άρχισε να εφαρμόζεται ο περίφημος νόμος 4000, με τον οποίο η τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή προσπάθησε να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο που έπληττε την Αθήνα της εποχής εκείνης και έμεινε στην ιστορία με τον όρο «τεντυμποϊσμός». Ψηφίστηκε ύστερα από εισήγηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Καλλία και εφαρμόστηκε πρώτη φορά από τον Ευάγγελο Καλαντζή, υφυπουργό Εσωτερικών. Στόχος του ήταν η αντιμετώπιση του αναπτυσσόμενου φαινόμενου νεαρών ταραχοποιών που πετούσαν γιαούρτια, μέσω της δημόσιας διαπόμπευσης: τουτέστιν ξύρισμα «εν χρω» (με την ψιλή) στο αστυνομικό τμήμα, σκίσιμο του παντελονιού και πορεία ντροπής με ατιμωτικές ταμπέλες…

Στις 15 Απριλίου του 1961 διαβάζουμε ένα άρθρο με τίτλο: «Θρασείαι εκδηλώσεις τεντυμοϊσμού. Έδειραν ζαχαροπλάστην διότι δεν τους άφηκε να καταστρέψουν την τένταν». Το περιστατικό έγινε στο κέντρο της Αθήνας όταν επτά νεαροί περνώντας έξω από ζαχαροπλαστείο, άρχισαν να κρέμονται από την τέντα. «Εις παρατήρησιν του ζαχαροπλάστου οι 7 τέντυμπόϋ επετέθησαν και τραυμάτισαν τον καταστηματάρχην», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τον αγαπούσε στέλνοντάς του τηλεκατευθυνόμενα μπουκάλια!

imageΕίναι αλήθεια ότι ακόμη και σήμερα το δικαστικό ρεπορτάζ παράγει πολλά και ευτράπελα θέματα. Ακόμη και τότε, όμως, οι καταθέσεις των μαρτύρων και οι διάλογοι ήταν σπαρταριστοί. Με ημερομηνία δημοσίευσης την 16η Μαΐου του 1963 διαβάζουμε ρεπορτάζ από τις αίθουσες των δικαστηρίων με τίτλο: «Για να τον κατακτήση έσπαζε μποτίλιες μπροστά στην πόρτα του». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κατηγορουμένη δεν αρνήθηκε τις πράξεις της απέναντι στο αντικείμενο του έρωτά της -μάλιστα του έκανε μέχρι και μάγια αλλά μάλλον δεν έπιασαν. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα ενός μάρτυρα ο οποίος περιέγραφε γλαφυρά: «Είχε βαλθή σώνει και καλά να τον κάνη άντρα της. Και επειδή εκείνος δεν τσιμπούσε, έπεσε στα μάγια. Κάθε νύχτα του έστελνε τηλεκατευθυνόμενα μπουκάλια από την ταράτσα του σπιτιού της, που ήτο ακριβώς απέναντι και του ελέρωνε τα μαρμάρινα σκαλοπάτια», περιγράφει.

Ο Ιούνιος της καταστροφής

imageΜπορεί κάποιοι να κάνετε συνειρμούς με τα σημερινά γεγονότα και με τον πραγματικά φετινό καυτό Ιούνιο που έρχεται, αλλά αυτός ο μήνας ήταν υποψήφιος για καταστροφές και τα παλαιότερα χρόνια, σύμφωνα με «προφήτη» της εποχής.

Στις 30 Μαΐου του 1963, ντόπιος «προφήτης» προβλέπει μεγάλη καταστροφή, που θα αποφευχθεί μόνο αν μετανοήσουμε. Το δημοσίευμα με τίτλο: «Ένας προφήτης προβλέπει σκληράν δοκιμασίαν μας» περιγράφει έναν ηλικιωμένο, από χωριό της Λάρισας, ο οποίος μέχρι και την 8η Ιουνίου εκείνου του έτους προέβλεπε ότι «θα συμβή μεγάλη καταστροφήν εκ σεισμού στην Κεντρικήν Ελλάδα». Ο ηλικιωμένος ήταν εξεταστής ουράνιων φαινομένων και ισχυριζόταν ότι είχε προβλέψει τους σεισμούς του 1954 και του 1957. Μάλιστα υποστήριζε ότι μπορεί να μεσολαβήσει στα στοιχεία της φύσης. «Αναμένωμεν την επερχόμενην καταστροφήν την οποίαν ούτος προβλέπει ως γεγονός που θα συμβεί την 8ην Ιουνίου. Αναβολή δεν σηκώνει», καταλήγει το δημοσίευμα.

τί ρεί;