Οι γνώστες και οι αναγνώστες των αθλητικών σελίδων των εφημερίδων αλλά και των οπαδικών εντύπων προφανώς νομίζουν ότι γνωρίζουν καλά τα μυστήρια της στρογγυλής θεάς και τα τεκταινόμενα ειδικά στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ads

Πόσοι γνωρίζουν όμως από εμάς τους υπόλοιπους το πώς το ελληνικό ποδόσφαιρο βρέθηκε ένα μικρό βηματάκι πριν από το οριστικό Grexit και το ενδεχόμενο να χαθεί πλήρως η συμμετοχή του στις διεθνείς διοργανώσεις και η χρηματοδότησή του από τις Διεθνείς Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες FΙFA και UEFA εξαιτίας του άμεσου κίνδυνου απόλυτης απώλειας ελέγχου, της διαχρονικής ρεμούλας, του παράνομου στοιχηματισμού και των στημένων αγώνων, των μικρών παράκεντρων των μεγάλων ομάδων, του αδιανόητου μπούλινγκ που υφίστανται οι διαιτητές, του βαλτώματος της δικαστικής εκκαθάρισης των υποθέσεων;

Είναι γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες και ειδικά από τη στιγμή που άνοιξαν οι δίαυλοι ανάμεσα στην πολιτική, στο ποδόσφαιρο, στα μίντια και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ένα κολλώδες παχύρρευστο υγρό έφραξε και εξακολουθεί να φράζει κάθε φρεάτιο, με αποτέλεσμα η δυσοσμία να μην μπορεί πλέον να καλυφθεί με τα συνήθη αρωματικά χώρου.

Η μετάθεση της ευθύνης του κινδύνου του Grexit -δηλαδή της αθλητικής καταστροφής του αθλήματος και της οικονομικής καταστροφής των αρχόντων του και των υποτακτικών τους- από την πολιτεία στην ΕΠΟ, στο «σύστημα» και τους μεγάλους του ποδοσφαίρου αποτέλεσε βασικό στοιχείο που οδήγησε τα πράγματα εδώ που φτάσανε.

Ads

Η συνεργασία κυβέρνησης – ΕΠΟ – FIFA/UEFA συνεχίζεται με τον Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους και παρά την ακατανόητη αντίδραση της αντιπολίτευσης έφερε και φέρνει στη Βουλή όλες τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, έχει φέρει αποτελέσματα και οδηγεί σε εκλογές τις προσεχείς εβδομάδες.

Το παράδοξο είναι πως αυτή η διαδικασία αντί να υποστηριχτεί από όλους, αντιμετώπισε όχι μόνο την πολεμική από τους άμεσα θιγόμενους, δηλαδή τα στελέχη του προηγούμενου διοικητικού μηχανισμού της ΕΠΟ, αλλά κι εντός Βουλής από εκπροσώπους της Ν.Δ. Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια κομματικοποίησης της πορείας προς τις εκλογές στην ΕΠΟ, η οποία πάντως δεν φαίνεται να βρίσκει αντίκρισμα.

image

Είναι πολλά τα λεφτά

Η μεγάλη «στροφή» συντελέστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, όταν η UEFA καθιέρωσε το νέο σύστημα διεξαγωγής του Champions League, του παλιού Κυπέλλου Πρωταθλητριών δηλαδή.

Και θεσμοθέτησε τεράστια έσοδα για τις ομάδες που θα κατάφερναν να συμμετάσχουν στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης και σοβαρά έσοδα για όλες – 25 εκατομμύρια ευρώ για όποια ομάδα απλώς συμμετέχει σε όμιλο!

Αυτό σήμαινε πως ξαφνικά το να πάρεις το πρωτάθλημα στην Ελλάδα δεν αφορούσε μόνο δόξα και τιμή και το πρεστίζ του προέδρου, αλλά και λεφτά, πάρα πολλά λεφτά.

Οπως συνολικά στο ποδόσφαιρο, σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα.

Για την περίοδο που έρχεται, τα ακαθάριστα εμπορικά έσοδα της UEFA από τις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις υπό την αιγίδα της αναμένεται να αγγίξουν τα 3 δισεκατομμύρια.

Το μπάτζετ της FIFA πλησιάζει τα 6 δισεκατομμύρια. Οι χρηματοδοτήσεις που φτάνουν στην Ελλάδα ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια τον χρόνο, χρήματα που για το διάστημα μετά τον θρίαμβο του Euro 2004 έγιναν πακτωλός.

Αυτόματα ο ρόλος και η σημασία της ΕΠΟ άλλαξαν. Από διοίκηση του ποδοσφαίρου έγινε παράρτημα οικονομικής και πολιτικής παραεξουσίας στο ποδόσφαιρο.

Κεντρικό ρόλο έπαιξε ο έλεγχος της διαιτησίας. Η διαβόητη «παράγκα» -ένα παράκεντρο που αποφάσιζε ποιος θα διαιτητεύσει πού και πώς-, οι αηδιαστικές αποκαλύψεις του «Κοριόπολις», η ανατίναξη του σπιτιού του κ. Μπίκα, του αρχιδιαιτητή που όρισε η FIFA μαζί με την προσωρινή διοίκηση ΕΠΟ (ΠΔΕ), είναι οι κορυφές ενός παγόβουνου του οποίου το βάθος ακόμη δεν γνωρίζουμε.

Το «σύστημα»

Η διοίκηση του ποδοσφαίρου περιέπεσε στον έλεγχο ενός συστήματος που το αποτελούσαν ανώτεροι διοικητικοί παράγοντες της ομοσπονδίας, καθισμένοι από χρόνια σε καίρια πόστα, με πολλές «υψηλές» προστασίες, «εξωδιοικητικοί» παράγοντες σε ρόλο «συνδέσμων» με τις μεγάλες ΠΑΕ και φυσικά παράγοντες της διαιτησίας.

Το λούστρο νομιμότητας σε όλα αυτά έδινε μια ελεγχόμενη από το «σύστημα» πλειοψηφία τοπικών Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ), την οποία συγκολλούσαν πολλές μικρές χάρες (οικονομικές και όχι μόνον) από τους μεγάλους προστάτες.

Ολοι αυτοί, μαζί με τα διάτρητα, έως την τοποθέτηση με νόμο Κοντονή τακτικών δικαστών, πειθαρχικά όργανα συνέθεταν τον μηχανισμό που με το πέρασμα των χρόνων θεωρήθηκε δεδομένο πως πρέπει να ελέγχει αυτός που έχει στόχο να κυριαρχήσει στο πρωτάθλημα και να τα έχουν καλά μαζί του όσοι θέλουν να διατηρήσουν έναν από πριν προσδιορισμένο ρόλο στο ποδόσφαιρο.

Παράδειγμα, οι ορισμοί των παρατηρητών, για τους οποίους προβλέπεται αμοιβή, μέρος της οποίας πάει και στις ΕΠΣ όπου ανήκει ο καθένας.

Οι… μη αρεστές ΕΠΣ ήταν αποκλεισμένες από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Μέχρι την ημέρα ανάληψης της διοίκησης από την ΠΔΕ, η ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής δεν είχε κανέναν παρατηρητή, η Δυτική Αττική είχε 10, η ΕΠΣ Τρικάλων είχε 10, ενώ η ΕΠΣ Μακεδονίας κανέναν, η ΕΠΣ Αθηνών (η μεγαλύτερη της χώρας) μόνο δύο κ.λπ.

Στον απολογισμό της η ΠΔΕ ανέφερε ότι αυτή η φαύλη κατάσταση διορθώθηκε με τον ορισμό παρατηρητών από το σύνολο των ΕΠΣ, με αντικειμενικά κριτήρια.

Το Grexit

Το Grexit σημαίνει οριστική αποκοπή από κάθε διεθνή συμμετοχή και χρηματοδότηση όλου του ελληνικού ποδοσφαίρου, ομάδων και Εθνικής Ελλάδας.

Δηλαδή, καταστροφή των ομάδων, καταρράκωση των ισχυρών ιδιοκτητών τους, διάλυση του συστήματος των επαρχιακών υποστηρικτών τους, παρακμή του αθλήματος και, βέβαια, ανεργία σε πολλές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους που ζουν από το ποδόσφαιρο.

image

Η κόπρος του Αυγεία

Ομως η ΠΔΕ (προσωρινή διοίκηση) καταπιάστηκε και με άλλα σημαντικά ζητήματα.

Με την ανάθεση στην Deloitte της διεξαγωγής ελέγχου στα οικονομικά της ΕΠΟ, βρέθηκε μετά από λίγους μήνες να έχει στα χέρια της ένα πόρισμα που προκαλεί… ζάλη και που ελάχιστα είδε το φως της δημοσιότητας, αν και έχει αποσταλεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

Στις περίπου 150 σελίδες του αναδεικνύεται ένα απίστευτο σύστημα.

Συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις, χωρίς εγκρίσεις του Δ.Σ., πρόσωπα που εμφανίζονται σε προνομιακές συμφωνίες με την ΕΠΟ στις οποίες δεν τηρούνται οι Κανονισμοί Προμηθειών.

Δάνεια σε Ποδοσφαιρικές Ενώσεις, για τα οποία δεν υπάρχουν αποφάσεις ή εγκρίσεις της διοίκησης.

Πληρωμές για υπηρεσίες που δεν αποτυπώνεται πουθενά ούτε τι αφορούν ούτε σε ποιους και για ποιο λόγο παρέχονται.

Ολα αυτά αφορούν εκατομμύρια ευρώ. Σε μια ΕΠΟ που για μία δεκαετία μετά την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική μας πέρασε «χρυσή εποχή» από πλευράς εσόδων και που έφτασε το φθινόπωρο του 2016 να χρωστάει 15 εκατομμύρια.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν απλώς ένα μέρος των ευρημάτων, που είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Παράνομος στοιχηματισμός

Σε σχέση με τον παράνομο στοιχηματισμό και τα ύποπτα ματς, κατά πληροφορίες μόνο στο διάστημα από τον Νοέμβριο 2016 μέχρι και τον Ιούνιο 2017 (τον χρόνο της θητείας της ΠΔΕ) έφτασαν συνολικά στην ΕΠΟ 48 αναφορές UEFA BFDS, από τις οποίες 39 αφορούν ματς της Football League, 5 το Κύπελλο και 4 τη Super League.

Υπάρχουν ομάδες και με 5, 6, 9, 10 ή και 12 συνολικά αναφορές.

Η αναφορά δεν είναι από μόνη της απόδειξη, όμως η συχνότητα των αναφορών ορισμένων ομάδων εξετάζεται συνδυαστικά από τις αρμόδιες αθλητικές εισαγγελικές αρχές.

Αντίστοιχη έρευνα φέρεται να έγινε και για τον προηγούμενο χρόνο, δηλαδή για το 2015 και το 2016 έως 31 Οκτωβρίου.

Ουδέποτε πριν ασχολήθηκε η ΕΠΟ ή οποιοσδήποτε άλλος συνδυαστικά και με τον τρόπο αυτόν με τα ύποπτα ματς, η διαδικασία έρευνας των οποίων έμοιαζε χαμένος χρόνος.

Οι διαιτητές και το «μπούλινγκ»

Με τον ορισμό νέας Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ), απευθείας υπόλογης στη FIFA, χωρίς την παραμικρή εμπλοκή της ΠΔΕ στην ΕΠΟ, διευρύνθηκε πολύ ο αριθμός των προς επιλογή διαιτητών και δόθηκε τέλος στο καθεστώς ανακύκλωσης των ίδιων και των ίδιων διαιτητών (μεταξύ τους και ποινικά υπόλογοι ή και διαβόητοι για τις προκλητικές διαιτησίες τους).

Στην ομιλία του στην πρόσφατη Γ.Σ. της ΕΠΟ, ο Γιάννης Δρόσος έριξε ιδιαίτερο βάρος και στο βάρβαρο και χυδαίο «μπούλινγκ» που δέχονται οι διαιτητές, κυρίως αλλά όχι μόνο, από οπαδικά έντυπα και σάιτ, αλλά και στο ότι παραμένουν απλήρωτοι από τη Super League, που φέρει και τη σχετική ευθύνη και υποχρέωση, για πολλούς, πάρα πολλούς αγώνες οι διαιτητές της Α Εθνικής.

Δεν σταμάτησαν μεν τα λάθη -μερικά ήταν τραγικά- αλλά στο δεύτερο μισό της σεζόν κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει για ξεκάθαρη εύνοια σε συγκεκριμένες ομάδες, ενώ όσοι υπέπεσαν σε πολύ σοβαρά διαιτητικά σφάλματα τιμωρήθηκαν αυστηρά, μέχρι και με οριστική διαγραφή από τους πίνακες.

Σήμερα το όλο θέμα της διαιτησίας και του Κανονισμού Διαιτησίας βρίσκεται για ακόμη μία φορά αποκλειστικά στα χέρια της FIFA.

Ισως το θεωρούν υπερβολικά σημαντικό για να το εμπιστευθούν σε Ελληνες…

«Κάρτα υγείας» και Travel Plan

Η ΠΔΕ της ΕΠΟ, παρά κάποιες μάλλον ακατανόητες αντιδράσεις, έκανε παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη για την υπόθεση της «Κάρτας Υγείας Ποδοσφαιριστή», ενώ στο εδώλιο θα καθίσουν 31 πρώην στελέχη διοικήσεων της ομοσπονδίας και της εταιρείας με την οποία υπογράφτηκε η σύμβαση.

Αφορά ποσό 30 εκατ. ευρώ, για ένα «σχέδιο ελέγχων της υγείας» ποδοσφαιριστών, που αντί για 300.000 ελέγχους που προπληρώθηκαν δεν ξεπέρασαν ούτε τις 16.000!

Στη Δικαιοσύνη οδηγείται και η υπόθεση του πρακτορείου Travel Plan.

Το πρακτορείο συνεργαζόταν με την ΕΠΟ και είχε προβεί σε εκχώρηση των χρημάτων για τις υπηρεσίες του στην εταιρεία Εθνική Factors.

Ωστόσο η ΕΠΟ συνέχισε να πληρώνει απευθείας το πρακτορείο, παρά το ότι από το 2015 η Εθνική Factors έκανε 54(!) αναγγελίες με τις οποίες ζητούσε να πληρώνεται εκείνη τα χρήματα.

Μιλάμε για ένα ποσό περίπου 3,3 εκατομμύρια. Με το που αναλαμβάνει η ΠΔΕ αρχές Νοεμβρίου του 2016, εμφανίζεται η Εθνική Factors και προχωρά σε δέσμευση των λογαριασμών της ΕΠΟ για το εν λόγω ποσό που όμως φαίνεται να έχει ήδη δοθεί στην Travel Plan.

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Παρά το γεγονός πως επί χρόνια για υπηρεσίες φύλαξης πληρώνονταν μεγάλα ποσά σε εταιρείες του ίδιου προσώπου και συγγενών του για υπηρεσίες ασφαλείας και φύλαξης, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η ΠΔΕ στην ΕΠΟ ανακάλυψε συστήματα παρακολούθησης με κάμερες, τόσο στα γραφεία της ομοσπονδίας στο Γουδή όσο και στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής Ομάδας στον Αγιο Κοσμά.

Κάποια από αυτά μάλιστα ήταν ακόμη σε λειτουργία.

Μεταξύ τους, υπήρχε σύστημα παρακολούθησης του γραφείου όπου συνεδρίαζε η επιτροπή διαιτησίας, αλλά κι αυτού ακόμη του προέδρου της ΕΠΟ.

Κι αυτή η υπόθεση ερευνάται λεπτομερώς από την Κρατική Ασφάλεια για να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Γιάννης Δρόσος: «Βαθιά νυχτωμένος όποιος νομίζει ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit»

image

Κύριε καθηγητά, πώς και εγκαταλείψατε τα πανεπιστημιακά έδρανα για να μπείτε στο γήπεδο;

Απαντώ όπως απάντησα και στο ερώτημα: τι γυρεύατε στη Λάρισα εσείς ένας Υδραίος; Μου είπαν ότι το λιμάνι της Λάρισας μπάζει νερά κι άλλωστε δεν είμαι Υδραίος, είμαι από τα Γρεβενά!

Σας διόρισε η κυβέρνηση;

Οχι. Με τοποθέτησε η FIFA, η οποία και προσδιόρισε, αυτή μόνη, τη σύνθεση, τα αντικείμενα και την έκταση της εντολής της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (ΠΔΕ) της ΕΠΟ, η οποία, το ξεκαθαρίζω εξαρχής, δεν περιείχε και ώς σήμερα δεν περιέχει τη διαιτησία.

Το θέμα αυτό το κράτησε αποκλειστικά η ίδια. Η κυβέρνηση, γόνιμα εναρμονιζόμενη στην ενέργεια αυτή της FIFA, ψήφισε όλες τις αναγκαίες για τη λειτουργία μας νομοθετικές τροποποιήσεις, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και τις επόμενες μέρες με την κατάργηση του λεγόμενου «νόμου Ορφανού», ώστε οι εκλογές που προγραμματίζουμε για το τέλος του μήνα να γίνουν χωρίς παρέμβαση του νομοθέτη.

Τροποποιημένο καταστατικό σε ποια σημεία;

Σε αρκετά και κρίσιμα σημεία. Μειώνεται ο αριθμός των μελών της Γ.Σ. από 181 σε 71, εξορθολογίζεται η σύνθεση και η λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής και των άλλων οργάνων της ΕΠΟ, θεσμοθετείται, έστω σε μεταβατική διάταξη, η Επιτροπή Παρακολούθησης που θα ορίσει η FIFA για να παρακολουθεί τη λειτουργία της ΕΠΟ και ιδιαίτερα τα οικονομικά της…

Καταργούνται τα κωλύματα συμμετοχής στη διοίκηση της ΕΠΟ…

Α, τα κωλύματα. Πολύς καβγάς για το τίποτα. Πράγματι, η FIFA, η οποία και εισηγήθηκε τις αλλαγές, περιέλαβε τα κωλύματα που προβλέπει ο νόμος στο κείμενο του Καταστατικού, με προφανή σκοπό να δείξει ότι η Ομοσπονδία δεν ανέχεται στη διοίκησή της βιαστές, απατεώνες, τραμπούκους, εμπόρους προϊόντων φαρμακοδιέγερσης κ.λπ.

Τα κωλύματα όμως δεν χρειάζονται στο Καταστατικό, γιατί προβλέπονται από τον νόμο.

Για να ησυχάσουν πάντως και στην πολιτεία, στο άρθρο 1 παρ. 5 του Καταστατικού έγινε ρητή μνεία του αυτονόητου, ότι δηλαδή η ΕΠΟ εντάσσεται στην ελληνική έννομη τάξη, άρα ισχύουν και τα κωλύματα. Αυτό το αποδέχτηκε και η FIFA.

Καταψηφίστηκε όμως από μια ισχυρή μειοψηφία το Καταστατικό σας.

Το υπερψήφισε όμως συντριπτικά μια μεγάλη και, κυρίως, ετερόκλητη πλειοψηφία και, ομοθυμαδόν, οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Αυτό με ευχαρίστησε.

Ξέρετε, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα στο πρωτάθλημα και κατ’ επέκταση στο ποδόσφαιρο είναι ότι διεξάγεται «στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων».

Δεν περιμένετε να μάθετε από εμένα ότι ο ανταγωνισμός τους είναι πολύ ευρύτερος από την επιδίωξη αθλητικής υπεροχής μέσα στο γήπεδο· έχει επιχειρηματικές και πολιτικές διαστάσεις, παρασύρεται και από προσωπικές ιδιοσυγκρασίες, συντηρεί οργανωμένους οπαδικούς στρατούς, με διεθνείς «αδελφοποιήσεις», συχνά και σκοτεινές δραστηριότητες, επιχειρεί -και κατά καιρούς επιτυγχάνει- χειραγώγηση των πάντων, συντηρεί έναν χυδαίο οπαδικό Τύπο, υβρίζει, εξαγοράζει και απειλεί, ασκεί βία και άλλα ωραία.

Στο φετινό συνέδριο της FIFA στο Μπαχρέιν ο ίδιος ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μιλώντας στους θεσμικούς εκπρόσωπους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μάς είπε επί λέξει: «Το ίδιο το παιχνίδι είναι ο σκοπός, δεν είναι μέσο για άλλους σκοπούς. Οσοι το χρησιμοποιείτε σαν μέσο για χρήματα ή για κάτι άλλο, σηκωθείτε φύγετε, τώρα!».

Χάρηκα, λοιπόν, που οι τέσσερις ψήφισαν τις τροποποιήσεις του Καταστατικού, ακόμη κι αν ήταν μόνο κίνηση ανάγκης για να αποφευχθεί το Grexit. Αυτή η ψήφος μπορεί να θεμελιώσει καλές προοπτικές.

Υπήρξε όντως θέμα Grexit;

Οποιος νομίζει ότι δεν υπήρξε αληθινός και άμεσος κίνδυνος Grexit ή ότι έχει εξαλειφθεί πλήρως είναι βαθιά, μα πολύ βαθιά νυχτωμένος.

Τόση λοιπόν η δύναμη της FIFA;

Μεγαλύτερη. Χωρίς τη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετήσια χρηματοδότηση του ελληνικού ποδοσφαίρου και χωρίς την ένταξη των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής στις διεθνείς διοργανώσεις, το ελληνικό ποδόσφαιρο απλώς θα έσβηνε.

Τα οικονομικά της ΕΠΟ;

Αντί για το μεγαλύτερό asset της ΕΠΟ, έγιναν το μεγαλύτερό της πρόβλημα. Τα πολλά εκατομμύρια που εισέρρευσαν μετά τον θρίαμβο του Euro 2004, αντί να γίνουν το ισχυρό θεμέλιο για την αθλητική και οικονομική άνθηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, έγιναν τροφή ενός σκοτεινού καθεστώτος ασύστολης ρεμούλας.

Η ΕΠΟ, αντί να μαζεύει τα χρυσά αυγά, άφησε τους ιεροφάντες της να φάνε και την κότα, και τώρα για να βγουν οι μισθοί στο τέλος του μήνα ξερνάει και τα πούπουλα…

Σήμερα χρωστάμε περίπου εννέα εκατομμύρια. Οταν αναλάβαμε είχαμε έλλειμμα δεκαπέντε. Και, όπως αποσαφήνισα και στη Βουλή, δεν ζητούμε χρήματα από το κράτος.

Το ποδόσφαιρο μπορεί, με έντιμη και χρηστή διαχείριση, να τα βγάλει πέρα μόνο του. Είναι ανήθικο να ζητούμε από τον δοκιμαζόμενο Ελληνα φορολογούμενο να πληρώσει τις σπατάλες και τις ρεμούλες του ποδοσφαίρου.

Λένε ότι αυξήσατε τα έξοδα.

Το αντίθετο. Κάλεσα μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο όσους μίλησαν για μεγάλες δαπάνες που κόστισε η διοίκησή μας (ένας τις βρήκε 700.000, άλλος 1.500.000 ευρώ) να στείλουν όποτε θέλουν όποιον θέλουν να ελέγξει όποιον λογαριασμό της ΕΠΟ θέλουν.

Αν δεν το κάνουν, ή να ανακαλέσουν αντρίκια ή να κάτσουν στα κοτέτσια τους…

Τι περιμένετε από την πολιτεία;

Να τηρήσει τις συμφωνίες της με τη FIFA και να μας αφήσει ήσυχους, αναλαμβάνοντας όμως πλήρως τις ευθύνες που της αναλογούν στην πρόληψη και καταστολή της βίας.

Και να καταλάβει ότι ο ποδοσφαιρικός κόσμος δεν είναι ένας κακής ποιότητας δευτεροκλασάτος όχλος, κατάλληλος μόνο για εκλογική και άλλη χειραγώγηση, αλλά ένα πολύ μεγάλο και ζωντανό κομμάτι της βαθιάς Ελλάδας, ένα λαϊκό κοινωνικό φαινόμενο, όπου δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι μπαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους -γήπεδα, όχι κερκίδες- κάθε Σαββατοκύριακο και εκεί αποθέτουν ζωντάνια, προσωπικές ελπίδες και προοπτική πολιτισμού, και αξίζει ο κόσμος αυτός σεβασμό.

Και οι κατηγορίες, ότι ήρθατε, εγκάθετοι της κυβέρνησης, για να βλάψετε τον Ολυμπιακό;

Είναι, επιεικώς, βλακώδες και ιδιοτελές εμπόριο μικρο-οπαδικών φανατισμών.

Εχετε αίσθηση τι λαίλαπα θα ενέσκηπτε αν δεν μεσολαβούσαμε εμείς;

Είναι άλλο το ζήτημα της επιβολής ίσων κανόνων και ίσων αποστάσεων από όλους – αν κάποιοι αυτό το νομίζουν επίθεση σε κάθε ασυδοσία έχουν δίκιο.

Αλλά ποδοσφαιρικά, να βλάψουμε τη διαχρονικά -τα τελευταία πολλά χρόνια- ισχυρότερη ομάδα μας; Αστειεύεστε, και μάλιστα κακόγουστα.

Τι θεωρείτε το σημαντικότερο από όσα αφήνετε στους επόμενους; Αθλητικά, τον τελικό του Κυπέλλου στον Βόλο…

Και αυτόν. Η ΕΠΟ ευθύνεται για όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του αγώνα και μετά τη λήξη του σε ένα γήπεδο που δεν επέλεξε η ίδια αλλά οι δύο αντίπαλοι.

Σε αυτό το πεδίο ευθύνης μας δεν προέκυψε το παραμικρό. Να θυμίσω ότι πέρσι ο τελικός έγινε σε κλειστό γήπεδο, ενώ άλλες χρονιές δεν έγινε καν απονομή ή ότι απειλήθηκαν ζωές;

Κατά τα λοιπά, ναι, ήμουν έμπρακτα ξεροκέφαλος με τον τελικό, όπως και ο Ζήσης και ο Νίκος και ο Ιάκωβος, γιατί η διακινδύνευση τυχόν ματαίωσής του ήταν διακινδύνευση συνολικά της δουλειάς μας – όσο κι αυτό μερικοί το καλοβλέπανε.

Η ευτελής σπέκουλα μετά τον αγώνα, για δήθεν συγκρούσεις μου με την πολιτεία, είναι γελοία.

Με την πολιτεία χειριστήκαμε από κοινού και με τον ίδιο σκοπό την ένταση της στιγμής και σε αυτούς τους δύσκολους χειρισμούς θεμελιώθηκε καλύτερα η σχέση και η συνεργασία.

Γενικά, ποδοσφαιρικά τα πράγματα κύλησαν ομαλά, παρά τις διάφορες προβοκάτσιες.

Ενδεικτικά σημειώνω το αναπτυξιακό διεθνές τουρνουά της UEFA για αγόρια και κορίτσια -νέους κάτω των 16 ετών- που έγινε στην Πάτρα, την ανάθεση προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων στην Κρήτη.

Δρομολογούμε την επανεισαγωγή του «συστήματος Σάντος» για την ανάδειξη των ποδοσφαιρικών ταλέντων της χώρας μας (σ.σ.: συγκεκριμένα κριτήρια).

Τέλος, με τη συμβολή του Ζήση Βρύζα, αφήνουμε την Εθνική Ελλάδας σε εσωτερική συνοχή, αγωνιστική ακμή και πορεία πρόκρισης για το Μουντιάλ της Μόσχας, με τακτοποιημένα τα πράγματα, χωρίς παρεμβάσεις στο λαμπρό έργο του Σκίμπε και τους ποδοσφαιριστές ενωμένους.

Χωρίς ούτε μία ήττα κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Ανοίξαμε τις πληγές της Ομοσπονδίας, μεγάλες και μικρές. Οχι μόνο τα οικονομικά σκάνδαλα.

Ξηλώσαμε ένα σύστημα από μηχανισμούς παρακολούθησης, με κάμερες και καταγραφικά στα γραφεία μας και στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής μας.

Τώρα το θέμα αυτό βρίσκεται στα χέρια της κρατικής ασφάλειας και περιμένουμε τα πορίσματα της εγκληματολογικής έρευνας.

Ανοίξαμε με συστηματικό τρόπο το τεράστιο θέμα με τα ύποπτα για στήσιμο παιχνίδια και οι λεπτομερείς επεξεργασίες μας στάλθηκαν στις αρμόδιες ελληνικές και διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές. Δεν κρυφτήκαμε από τα προβλήματα, ούτε τα κρύψαμε.

Δώσαμε τις πληγές της ΕΠΟ στη δημοσιότητα με όλη την ασχήμια και τη δυσοσμία τους, τις στείλαμε στον εισαγγελέα και, κυρίως, τις πετάξαμε, χωρίς μισόλογα, καταπρόσωπο στον κόσμο του ποδοσφαίρου για να μετρηθεί μαζί τους – αν έχει το μπόι.

Και αυτό, παράλληλα με ένα μήνυμα απόκρουσης του ρεβανσισμού, που εκδηλώθηκε και με το γεγονός ότι αγκαλιάσαμε έμπρακτα (δηλαδή και με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας εξαιρετικά ευνοϊκής) όλο το προσωπικό της ΕΠΟ, ακόμη και άτομα που ίσως να προσπάθησαν να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Ομως με αυτό το προσωπικό δεν δημιουργήθηκε η κατάσταση που περιγράφετε;

Τον τόνο έδωσε ένα αδίστακτο, ανέλεγκτο και πολλαπλώς υψηλά προστατευόμενο ολιγοπρόσωπο σύστημα που εν πολλοίς απομακρύναμε.

Το να διώχναμε όλους όσοι ίσως ακολούθησαν τον τόνο και παρακολούθησαν το σύστημα είναι χειρότερο από άδικο, είναι λάθος.

Ούτε μπορώ να ξεχάσω την αυταπάρνηση που όλοι και όλες έδειξαν για να γίνει ο τελικός του Κυπέλλου στο μισοπεθαμένο μέχρι τότε γήπεδο του Βόλου. Και, πάντως, ας δει τι θα κάνει η εκλεγμένη ηγεσία.

Φεύγοντας από τη διοίκηση της ΕΠΟ, τι παίρνετε μαζί σας;

Tον αγώνα Ολυμπιακός-Young Boys, τον πρώτο που παρακολούθησα ως πρόεδρος της ΕΠΟ και την πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας που καμάρωσα.

Την αμηχανία των μεγάλων και των μικρών του ποδοσφαίρου, όταν ανακάλυψαν ότι εμάς πάντως δεν μας ελέγχουν.

Την έκπληξή μου από τον υψηλό επαγγελματισμό και την ποιότητα των UEFA και FIFA και την ακόμη μεγαλύτερη έκπληξή μου όταν πληροφορήθηκα τον προϋπολογισμό της FIFA – 5,9 δισεκατομμύρια!

Την εμπειρία για το πώς ένα φαύλο σύστημα μπορεί να μετατρέψει την ευφυΐα ικανών και ευφυών ανθρώπων από δημιουργική δύναμη και δυναμική σε πονηρία και μπαγαποντιά.

Τον αγώνα Καραϊσκάκη και Αχαϊκής για το Κύπελλο της Γ’ Εθνικής στο γήπεδο του Παναιτωλικού και την εκεί ευγένεια μεταξύ φίλων και αντιπάλων και τον πολιτισμό της φιλοξενίας τους.

Τους τέσσερις έφιππους αστυνομικούς που προηγούνταν του πούλμαν που μας πήγαινε στο γήπεδο για τον τελικό της Champions League στο Κάρντιφ, μέσα από έναν δρόμο γεμάτο ανθρώπους που ανακατεμένοι γιόρταζαν τα χρώματα των ομάδων τους πριν ακόμη αρχίσει ο αγώνας.

Και, βέβαια, το βαθιά συναισθηματικό, εκφραστικό και χαλύβδινα αποφασιστικό βλέμμα στα πρόσωπα των παιδιών της Εθνικής μας στις μάχες τους για την πρόκριση, αλλά και το γεμάτο πίκρα και προσμονή βλέμμα στα πρόσωπα των μικρών προσφύγων που έπαιξαν φιλικό με αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Α, και μια φανέλα της Εθνικής. Στο αίμα μου έχω εκείνη την παλιά παράδοση για την Ελλάδα, το δίκιο, τη λευτεριά και άλλα παρόμοια, κι αυτήν δεν τη χαρίζω σε κανέναν φασίστα, ούτε θα μου τη μαγαρίσει ο κάθε τζιτζιφιόγκος.

Ναι, Εθνική Ελλάδας, έχετε αντίρρηση;

*πρόεδρος της ΕΠΟ, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών