Σάλος έχει προκληθεί στην Ιταλία από τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο Μόιζ Κεν από οπαδούς της Κάλιαρι κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Γιουβέντους για το πρωτάθλημα. Ο ταλαντούχος επιθετικός, οποίος καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης άκουγε ήχους μαϊμούδων από τις εξέδρες, όταν σκόραρε, άνοιξε τα χέρια του, στάθηκε ακίνητος και κοίταξε προς το μέρος των σκληροπυρηνικών που του επιτέθηκαν.

Ads

Παράλληλα όμως αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η αντίδραση του συμπαίκτη του στη «Βέκια Σινιόρια» Λεονάρντο Μπονούτσι. Ο διεθνής Ιταλός αμυντικός αντί να υπερασπιστεί το νέο αστέρι του ιταλικού ποδόσφαιρου, που άκουσε ήχους μαϊμούδων από ανθρωποειδή στις εξέδρες του γηπέδου της Κάλιαρι, έσπευσε λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης να ψέξει τον μικρό λέγοντας ότι «ο Κεν πρέπει να γνωρίζει πως όταν πετυχαίνει ένα γκολ, πρέπει να σκέφτεται να εμψυχώνει την ομάδα και να πανηγυρίζει μαζί της. Προσέβαλαν και τον Ματουιντί. Η ευθύνη είναι 50-50».

Οι δηλώσεις του Μπονούτσι έγιναν viral και πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου έσπευσαν να τον κατακρίνουν διότι έδωσε άλλοθι και ελαφρυντικά στους ρατσιστές. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ, ο Πολ Πογκμπά, ο Μάριο Μπαλοτέλι, ο Μέμφις Ντεπάι, ο Γιάγια Τουρέ και άλλοι άσοι στήριξαν ανοιχτά τον Κεν υψώνοντας τη φωνή του για άλλη μια φορά κατά του ρατσισμού.

«Λεονάρντο Μπονούτσι: η ευθύνη είναι 50-50. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να γελάσεις» έγραψε ο Στέρλινγκ, ο οποίος πρόσφατα έπεσε θύμα διπλής ρατσιστικής επίσης στο αγγλικό πρωτάθλημα και στα προκριματικά του Euro με την Εθνική Αγγλίας.

Ads

Δείτε σε video τη στιγμή του πανηγυρισμού του Κεν:

Κεραυνοί Τουράμ κατά Μπονούτσι

Ιδίως όμως ο Λιλιάν Τουράμ ήταν εκείνος που κατακεραύνωσε τον Μπονούτσι. Ο παλαίμαχος στόπερ της Γιουβέντους και της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γαλλίας το 1998 με συνέντευξη που παραχώρησε στη εφημερίδα «Le Parisien» άσκησε δριμεία κριτική λέγοντας ότι: «Λέει πως ο Μόιζ το έψαχνε και έτσι λέει κάτι που πολλοί σκέφτονται: ότι οι μαύροι αξίζουν αυτά που τους συμβαίνουν. Λέγοντας πως η ευθύνη είναι 50-50 μεταξύ των οπαδών και του Κεν, είναι σαν να λέει ο συμπαίκτης του πως ο Κεν αξίζει αυτές τις κραυγές μαϊμούς και ότι οι οπαδοί μπορούν να συνεχίσουν».

Και συνέχισε ο 47χρονος Τουράμ: «Η σωστή ερώτηση που έπρεπε να γίνει στον Μπονούτσι είναι η εξής: τι έκανε ο Κεν για να αξίζει τέτοιες κραυγές μαϊμούς, για να αξίζει τέτοια περιφρόνηση; Δεν είπε ποτέ στους οπαδούς ότι συμπεριφέρθηκαν με λάθος τρόπο. Είναι όπως όταν βιάζουν μία γυναίκα και κάποιοι άνθρωποι εστιάζουν στο ντύσιμό της και στο αν ήταν προκλητικά ντυμένη.  Εξαιτίας τέτοιων ανθρώπων δεν πηγαίνουμε μπροστά».

Το ξέσπασμα του Τουράμ κατά του Μπονούτσι συνεχίστηκε: «Ο Μπονούτσι δεν είναι ηλίθιος. Τα σχόλια του είναι σχόλια απίστευτης βίας απέναντι σε έναν συμπαίκτη του. Επειδή ο Κεν σκόραρε και πανηγύρισε μπροστά από την εξέδρα των αντιπάλων, είναι φυσιολογικό για αυτόν να προσβάλλεται εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του. Είναι ντροπιαστικά αυτά τα σχόλια. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο θέμα του ρατσισμού, αυτές οι φωνές πιθήκων αποτυπώνουν την περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζονται όλοι οι μαύροι άνθρωποι. Συμπεριλαμβανομένων όλων των παιδιών που έχουν το χρώμα του Κεν».

Προσπάθεια αναδίπλωσης

Παράλληλα, ο Τουράμ επεσήμανε και το ζήτημα της (μη) αντίδρασης από τον διαιτητή, από τις ομάδες, απ’ όλους: «Διέκοψε το παιχνίδι ο διαιτητής; Έχει γίνει κάτι; Ζούμε μέσα στην απόλυτη υποκρισία και αυτό συμβαίνει για χρόνια. Όλοι λένε πως την επόμενη φορά θα διακόψουν το ματς, όμως δεν θα συμβεί. Αν αυτό που γινόταν ενοχλούσε τις ποδοσφαιρικές αρχές, πιστέψτε με, θα διέκοπταν το ματς. Η ομάδα θα είχε φύγει από τον γήπεδο και θα είχε βρεθεί μία λύση».

Επειτα απ’ τον σάλο που προκλήθηκε ο Μπονούτσι προέβη σε διευκρινιστική δήλωση προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα. Ο έμπειρος αμυντικός της Γιουβέντους έγραψε στο Instagram: «Μετά από 24 ώρες θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Χθες έδωσα συνέντευξη αμέσως μετά τη λήξη του ματς και τα λόγια μου παρερμηνεύτηκαν ίσως γιατί ήμουν τόσο βιαστικός στον τρόπο, με τον οποίον εξέφρασα τις σκέψεις μου. Δεν θα έφθαναν ώρες και χρόνια για να μιλήσω γι’ αυτό το θέμα. Καταδικάζω απερίφραστα κάθε μορφή ρατσισμού και διάκρισης. Δεν είναι αποδεκτά κι αυτό δεν μπορεί να παρερμηνευτεί».

Πηγή: Εθνος