Εάν βλέπατε τον παραπάνω χάρτη πριν από δέκα χρόνια το χρώμα που θα κυριαρχούσε θα ήταν το γκρίζο. Το πολύ πολύ την διαφορά να έκανε η Ελλάδα και καμία ακόμη γειτονική χώρα της Τουρκίας. Όμως οι γείτονες κατάφεραν να χτυπήσουν φλέβα χρυσού μέσω των τηλεοπτικών παραγωγών.

Ads

Μπορεί στην Ελλάδα να μην ζούμε την φρενίτιδα των περασμένων χρόνων καθώς οι τουρκικές παραγωγές (σε επίπεδο σίριαλ) δεν καταλαμβάνουν τον υπερβολικά πολύ χρόνο που για να γεμίσουν με φθηνό και αποδοτικό τρόπο το πρόγραμμα δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι τουρκικές σειρές παίζουν σε τηλεοπτικούς δέκτες σε όλο τον πλανήτη από την Άπω Ανατολή έως την Αμερική. Ακόμη και στην Λατινική Αμερική που η σαπουνόπερα γνώρισε ημέρες δόξας τις περασμένες δεκαετίες, οι διάλογοι ανάμεσα σε ραδιούργες πεθερές και κατατρεγμένες νύφες μεταφράζονται από τα τουρκικά σε ισπανικά και πορτογαλικά. Στην Χιλή μετά από την προβολή του 1000 και μία Νύχτες το 2014 στα ληξιαρχεία άρχισαν να καταγράφονται για πρώτη φορά νεογέννητα με ονόματα Ονούρ και Σεχραζά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από λίγες ημέρες το  Kara Sevda έγινε το πρώτο τουρκικό σίριαλ που κέρδισε βραβείο Εmmy.

Όπως φαίνεται και από τον χάρτη που αναρτήθηκε στο reddit, σε Γαλλία και Ολλανδία (πορτοκαλί χρώμα) υπάρχουν remake τουρκικών σίριαλ ενώ Ισπανία και Γερμανία (μοβ χρώμα) έχουν προγραμματίσει να φιλοξενήσουν τουρκικά σίριαλ την νέα χρονιά. Εντύπωση προκαλεί ότι την κατηφόρα των τουρκικών σίριαλ έχει καταφέρει να ξεφύγει η Βρετανία και το Βέλγιο που έχουν και σημαντικό αριθμό Τούρκων και μουσουλμάνων μεταναστών αλλά και σχεδόν στο σύνολο της η υποσαχάρια Αφρική.

Ads

Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης οι εξαγωγές τουρκικών σίριαλ από 300 εκατ. δολάρια που ήταν το 2015 διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 350 εκατ. ενώ στόχος – όχι και πολύ μακρινός – είναι το 2023 να ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια. Πόσες ήταν το 2004 πριν ξεκινήσει η τουρκική βιομηχανία παραγωγής σίριαλ να παίρνει μπροστά; Μόλις 10.000 δολάρια…

Πηγή: news24/7