Τις τελευταίες μέρες, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης προς την κυβέρνηση Τσίπρα, από την αντιπολίτευση, που ολοένα και περισσότερο αποκτά εκδικητικά και διχαστικά χαρακτηριστικά!

Ads

Σε χθεσιή τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Μηταράκης (Ν.Δ.), μίλησε για ικριώματα (κρεμάλες), αναγκάζοντας ακόμη και την εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. (Λ. Κανέλλη) στην εκπομπή, να του ζητήσει ν’ ανακαλέσει!

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Σταύρος Θεωδοράκης (Ποτάμι), ευθέως χαρακτηρίζει ως προδοσία, το να μην υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές – δυνάστες της χώρας μας, δύο μόλις μέρες μετά το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού, με  την συντριπτική πλειοψηφία του 62%, στο δημοψήφισμα της 5 Ιούλη!

Αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε την σημασία της λέξεως προδοσία:

Ads

Ως προδοσία λοιπόν, ορίζεται η κατάδοση, αλλιώς η ρουφιανιά, ο χαφιεδισμός, σε καιρό πολέμου η αποκάλυψη μυστικών του κράτους στον εχθρό και τέλος η απεμπόληση αρχών, ιδανικών, η αθέτηση υποσχέσεων, υποχρεώσεων κλπ. για ιδιοτελείς σκοπούς ή για ευτελές αντάλλαγμα.

«Εν ταις αρχαίαις Αθήναις η προδοσία ήτο έγκλημα πολιτικόν, ούτω δ’ εχαρακτηρίζετο και η εξαπάτησις του δήμου δια ψευδών ειδήσεων, συμβουλών υποσχέσεων∙ η παράβασις ειδικού ψηφίσματος∙ η αθέτησις του εφηβικού όρκου∙ πάσα αποδεδειγμένη μισοδημία∙ η πρότασις νόμων αντικειμένων προς το πολίτευμα, διό και οι προτείνοντες ούτω χαρακτηριζομένους νόμους εσήγοντο εις δίκην επί αποπείρα καταλύσεως της πολιτείας……..Η εκκλησία του δήμου εν Αθήναις ηδύνατο να ψηφίσει εκτάκτους διατάξεις και κατά παντός υπόπτου δια προδοσίαν, άμα δε και να ελαττώσει την θανατικήν ποινήν προδότου, ο δε  λαός και έκαστος πολίτης εδικαιούτο να θανατώσει αποινεί, οιονδήποτε χαρακτηριζόμενον προδότην. Το τίμημα, δηλαδή η ποινή του προδότου δεν ήταν μόνο ο θάνατος, αλλά και η δήμευσις της περιουσίας του, η κατεδέφισις της οικοίας του, η αμετάκλητος απαγόρευσις της ταφής του εν τη Αττική, η στηλίτευσις του ονόματός του εσαεί, κληροτουμένης της ατιμίας και εις τους απογόνους του. Αν τις, νεκρός πλέον, απεδεικνύετο μετά τον θάνατόν του ότι υπήρξεν εν τη ζωή του προδότης, εισήγετο εις δίκην, μετά την έκδοσιν δε της αποφάσεως ανωρύσσετο ο  τάφος του, τα δε οστά του ερρίπτοντο εκτός των ορίων της χώρας. Αν τις είχε φονεύσει τον τοιούτον προδότην, απηλάσσετο της κατηγορίας, της καταδίκης, της φυλακίσεως, ανεγνωρίζετο δε και πολίτης των Αθηνών εάν δεν ήτο. Αν τις είχεν υποστηρίξει επί δικαστηρίου τον ούτως αποδεικνυόμενον προδότην, κατεδικάζετο νυν εις θάνατον…»*

Με βάση τα παραπάνω, αποτελεί προδοσία, το να λες στον ελληνικό λαό ότι “λεφτά υπάρχουν” και χωρίς καν να τον ρωτήσεις, μ’ ένα διάγγελμα απ’ το Καστελόριζο, να τον αλυσοδένεις στα δεσμά του ΔΝΤ και των μνημονίων. Ακόμη κι ο συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κασιμάτης, στενός φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, είπε: «Για πρώτη φορά υπεγράφη τέτοια συμφωνία στην ιστορία της ανθρωπότητας, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο δεν υπογράφεις κάτι τέτοιο»**

Αποτελεί προδοσία η παραποίηση των στοιχείων (όπως δημόσια έχει καταγγελθεί) της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να στηριχτεί η υπαγωγή της χώρας μας στο μνημονιακό καθεστώς.

Αποτελεί προδοσία, το να εφαρμόζεις επί 5 συναπτά έτη, τις πιο άγριες πολιτικές λιτότητας στον ελληνικό λαό, υποσχόμενος την έξοδο από την κρίση κι όχι μόνον να μην συμβαίνει αυτό, αλλά αντίθετα όλοι οιδείκτες της οικονομίας να χειροτερεύουν!

Αποτελεί προδοσία, το να απεργάζεσαι σχέδια ανατροπής της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης (αριστερή παρένθεση) ή σχέδια αντικατάστασής της (κυβέρνηση εθνικής ενότητας με άλλον πρωθυπουργό κλπ.)

Κοντολογίς, χρειάζεται να έχει κανείς απύθμενο θράσος, για να κατηγορήσει για προδοσία μια κυβέρνηση 6 μόλις μηνών, όταν έχει συμβάλλει ο ίδιος τα μέγιστα, για να φθάσει η χώρα μας στην σημερινή της κατάντια!

Αν θα κατηγορηθεί για προδοσία ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, θα είναι στην περίπτωση εκείνη, που θα παραβιάσει εμφανώς την λαϊκή εντολή του πρόσφατου δημοψηφίσματος, υπογράφοντας κι εφαρμόζοντας νέα αντιλαϊκά μνημόνια, έχοντας στα χέρια του την άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Αντίθετα, αν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, τιμήσουν αυτή την εντολή, αρνούμενοι να υποκύψουν στους εκβιασμούς των δανειστών – δυναστών, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την επιστροφή της χώρας στο εθνικό της νόμισμα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την έξοδο της χώρας μας απ’ τα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αμήν και πότε), θα καταγραφούν στην ιστορία, ως η πολιτική ηγεσία εκείνη, που ξαναέδωσε στην χώρα μας την χαμένη της αξιοπρέπεια και την οδήγησε σε δρόμο δύσκολο μεν, ανεξάρτητο δε, όπου η ευημερία του ελληνικού λαού, θα εξαρτάται απ’ τον ίδιο και μόνον και όχι απ’ τους σχεδιασμούς άλλων δυνάμεων.

Θα το πράξει;;; Δύσκολο μου φαίνεται, αλλά οψώμεθα!!!

* «Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» και από το λήμμα «Προδοσία». 

** kontranews.gr

Μιχάλης Ματζαβίνος                                                                                     

Βόλος 8 Ιούλη 2015