Ο Θεός του έδωσε ταλέντο, εμφάνιση, ήταν πάντα μέσα στη μόδα, αλλά η μεγάλη του αγάπη μοιραία τον οδήγησε στο θάνατο, αφού ποτέ δεν μπόρεσε να κόψει το αλκοόλ. Ο Τζορτζ Μπεστ (22 Μαΐου 1946 – 25 Νοεμβρίου 2005), αναμφισβήτητα ο πιο ταλαντούχος παίκτης που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Γιουνάιτεντ πέθανε το 2005 σκορπίζοντας θλίψη στον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Ads

Τι και αν κέρδισε μόλις τρεις κούπες σε 11 χρόνια, αγαπήθηκε όσο λίγοι στο Μάντσεστερ και πάνω του χτίστηκε μια θρυλική ομάδα. Σε ηλικία 59 ετών βύθισε στο πένθος τους Βρετανούς, αφού ο πιο ποιοτικός παίκτης του Νησιού έχανε τη μάχη για τη ζωή σε ένα κρεβάτι στο «Cromwell Ηospital» του Λονδίνου. Οταν για τέσσερις δεκαετίες το ποτό ήταν ο κολλητός του φίλος, ήταν φυσιολογικό ο οργανισμός του να… διαλυθεί. Μια λοίμωξη στους πνεύμονες, οδήγησε σε εσωτερική αιμορραγία και στον θάνατο.
 
Δυο χρόνια νωρίτερα προσπάθησε να σωθεί, η μεταμόσχευση ήπατος, αλλά και η αποτοξίνωση δεν οδηγήθηκαν πουθενά. Ηλπιζε όμως πως θα τα καταφέρει «Είναι μια νέα ευκαιρία για μένα, ελπίζω πως θα απολαύσω το υπόλοιπο της ζωής μου» είπε μετά την μεταμόσχευση, όμως το όνειρο έσβησε…. Το αλκοόλ δεν βγήκε ποτέ από τη ζωή του, λίγους μήνες έπειτα τη μεταμόσχευση κλείστηκε στον εαυτό του και άρχισε να πίνει. Οι επισκέψεις στο νοσοκομείο συχνές και στο τέλος… μόνιμη.
 
«Βρήκα μια ιδιοφυΐα» έγραφε στο τηλεγράφημα ο Μπομπ Μπίσοπ στον Ματ Μπάσμπι. Τον είχε ανακαλύψει στο Μπέλφαστ σε ηλικία 15 ετών. Μέσα σε μια πενταετία έγινε το αναπόσπαστο κομμάτι της Μάντσεστερ δίνοντας παράλληλα την πολυπόθητη ευρωπαϊκή κούπα στην ομάδα του. Ακόμα και τώρα οι Βρετανοί μιλούν για τον μύθο που άφησε «Παίκτες σαν τον Μπεστ δεν θα ξαναβγούν» και φυσικά αφήνουν στην άκρη Μέσι και Κριστιάνο.
 
Οσοι τον είδαν να παίζει τόνιζαν πως η ντρίμπλα του δεν… υπήρχε και πως αυτός ο… τύπος δεν έτρεχε, απλά επέπλεε στο γήπεδο. Ενας ποδοσφαιρικός… αλήτης που το μυαλό του ήταν για το πως θα μαγέψει εντός αγωνιστικού χώρου, γιατί εκτός…

image

Ο 5ος Μπιτλ, αφού ήταν ο απόλυτος σταρ στη δική του σκηνή. Ο άνθρωπος που στις 9 Μαρτίου του 1966 έδειξε σε όλο τον Πλανήτη ποιος πραγματικά είναι ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο και όλα αυτά σε ηλικία 19 ετών.

Ads

Ο Μπεστ κέρδιζε απίστευτα ποσά η αγάπη του για τα πάρτι, τις γυναίκες, τα αυτοκίνητα τον έκαναν καθημερινά πρωτοσέλιδο και το σπίτι του μετατράπηκε σε τόπος… συνάντησης των παπαράτσι. Τον Μάη του 1968, μόλις μια εβδομάδα μετά τα 20 σφράγισε τη συγκλονιστική του παρουσία στη Μάντσεστερ με μια μεγάλη κούπα. Ηταν ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη και ο καλύτερος νεαρός!
 
Το αλκοόλ όμως τον λύγισε και κυριάρχησε στη ζωή του. Εχανε ματς, αντί για το γήπεδο πήγαινε σε διαμερίσματα γυναικών και ο κόσμος από κάτω να φωνάζει. Η ζωή του είχε μετατραπεί σε τσίρκο η τροχιά του καθοδική και πριν συμπληρώσει τα 26 του χρόνια όλοι ήξεραν ποιο θα ήταν το τέλος του. Διαδοχικές συμβάσεις με ομάδες στις οποίες δεν κατάφερνε να φανεί αντάξιος, αφού προπονητής του ήταν μόνο το αλκοόλ! Μοναδική αναλαμπή η παρουσία του στο Σαν Χοσέ στις ΗΠΑ… Το βιογραφικό όμως εκτός από… μαγεία, ανέφερε και συλλήψεις για κλοπές, οδήγηση σε κατάσταση μέθης, ατύχημα και συγκρούσεις με αστυνομικούς.


 
Στο γήπεδο έβγαζε τη φωτεινή πλευρά, εκτός ήταν… σκοτεινός. Δεν αρνήθηκε ποτέ ότι χτύπησε περισσότερες από μια φορές τη 2η του γυναίκα, Αλεξ. Μεγάλος γυναικάς, έριξε στο κρεβάτι του πανέμορφες γυναίκες και τα βρετανικά ταμπλόιντ δεν σταμάτησαν να γράφουν για τις σχέσεις του με μοντέλα και τις περιπέτειες στα ξενοδοχεία!
 
Ο Μπεστ δεν κατηγόρησε ποτέ κανέναν για τον τρόπο ζωής του, ωστόσο ο ισχυρισμός του πως ποτέ δεν έβλαψε κανέναν έχει κενά. Ο γιος του πάλεψε με την κατάθλιψη, οι δυο γυναίκες της ζωής του χώρισαν σε άθλια κατάσταση και έκανε χιλιάδες ανθρώπους να ανησυχήσουν γι αυτόν!
 
Σε όλες τους τις συνεντεύξεις μετά τις πρώτες επιτυχίες έβγαζε μια πολύ συμπαθητική φιγούρα, είχε αίσθηση του χιούμορ, έδειχνε όμως πως η ελπίδα για κάτι καλύτερο είχε χαθεί. Το αλκοόλ τον εξουσίαζε, τον κατέστρεψε, τον σκότωσε… Pele good, Maradona great, George Best!
 
Οι ατάκες που δεν σβήνουν ποτέ!

Οι καλύτερες ατάκες: Το 1969 προσπάθησε να κόψει το ποτό και τις γυναίκες: «Ομολογώ πως ήταν τα 20 χειρότερα λεπτά της ζωής μου…

Στο πρόσωπο του Κριστιάνο Ρονάλντο βρήκαν οι Βρετανοί το νέο Τζορτ Μπεστ: «Υπάρχουν αρκετοί που τους έχουν περιγράψει ως νέους Μπεστ. Αυτή τη φορά είναι η μοναδική που πραγματικό αποτελεί κομπλιμέντο…

image

Τρελαινόταν να βλέπει τον Ερίκ Καντονά στο γήπεδο: «Θα έδινα όλη τη σαμπάνια που έχω καταναλώσει να παίξω μαζί του ένα ματς στο Ολντ Τράφορντ. Ο Γάλλος απάντησε: Μετά την πρώτη του προπόνηση στον Παράδεισο, ο Θεός που έπαιζε αριστερά, γύρισε να δει ποιος ήταν δεξιά. Θα ήθελα να είμαι στην ομάδα του, όχι του Θεού, αλλά του Μπεστ!

Ο Πελέ τον είχε αποθεώσει και ο Μπεστ δεν του χάλασε το χατήρι «Ο Πελέ με αποκάλεσε καλύτερο παίκτη του κόσμου. Είναι η κορυφαία διάκριση της ζωής μου»

Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον είχε υποκλιθεί στο μεγαλείο του: «Ηταν απίστευτος, δεν παιζόταν και δεν μπορεί να τον φτάσει κανείς»

Ο Σερ Ματ Μπάσμπι τα έχει πει όλα: «Οποτε μπορείτε δώστε την πάσα στον Μπεστ»

Ο Τζορζτ Μπεστ έκανε τον δικό του απολογισμό: «Ξόδεψα τα περισσότερα χρήματα του στο αλκοόλ, τις γυναίκες και τα γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλά τα σπατάλησα…




gazzetta.gr