Εδώ κι αρκετό καιρό, συντηρητικοί δεξιοί, ρατσιστικά κομματίδια και νεοναζιστές, όπως τα κόμματα NPD και «Die Rechte», συνδαυλίζουν εχθρότητα και φθόνο εναντίον ανθρώπων από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία.

Ads

Ενώ η CSU κινητοποιεί ενάντια στην υποτιθέμενη μετανάστευση ένδειας με το σλόγκαν «όποιος εξαπατά, απελαύνεται», η NPD προπαγανδίζει το ευκρινώς επιθετικό σύνθημα, «λεφτά για τη γιαγιά αντί για τους Σίντι και τους Ρομά». Τα δύο κόμματα ενώνει το ότι θέλουν να υποβάλουν στον πληθυσμό της ομοσπονδιακής Γερμανίας πως το μεγάλο πλήθος ανατολικοευρωπαίων μεταναστών θα απειλούσε τα σημερινά προνοιακά συστήματα στην ύπαρξή τους, αν κάποιος τους επέτρεπε να εισέλθουν «χωρίς χαλινό» στη Γερμανία. Τα πραγματικά δεδομένα, αντιθέτως, αποσιωπούνται εντελώς. Από τη μια, οι γυναίκες και άντρες πολίτες της Ε.Ε. έχουν το δικαίωμα, στο πλαίσιο της επονομαζόμενης ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων, να εγκαθίστανται στην Ε.Ε. ανεξαρτήτως της εκάστοτε υπηκοότητας και να εργάζονται επίσης εκεί. Από την άλλη, οι δεξιοί λαϊκιστές, όπως και οι νεοναζιστές, προσπαθούν να κάνουν τον πληθυσμό να πιστέψει ότι το μεγαλύτερο μέρος των Βουλγάρων και των Ρουμάνων εισήλθε στη χώρα μόνο για να λάβει κοινωνικές παροχές. 

Έτσι περίπου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Βερολίνου, Thilo Sarrazin (SPD), είχε ισχυριστεί σε άρθρο του για το εβδομαδιαίο περιοδικό «Focus», το οποίο δημοσιεύτηκε πριν από μερικούς μήνες, ότι δεν είναι συμβατές «η ελευθερία μετακίνησης και η απαίτηση για κοινωνικές παροχές στην ελεύθερα επιλεγμένη χώρα διαμονής». Εκτός αυτού, ανοητολόγησε πως η γερμανική βασική ασφάλιση θα αποβεί «βασικός μισθός για ολόκληρη την Ευρώπη». Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία διαψεύδουν αυτόν και τους άλλους δεξιούς λαϊκιστές. 

Επίσημες στατιστικές αποδεικνύουν ότι η πλειονότητα των ανθρώπων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που μετανάστευσαν στη Γερμανία το έτος 2007, ασχολείται με κάποιο επάγγελμα. 22% ανάμεσά τους θεωρούνται ως υψηλά καταρτισμένοι, 46% ως καταρτισμένοι. Από τους συνολικά 6,6 εκατομμύρια δικαιούχους κοινωνικών παροχών, μόνο το 0,6% είναι από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Από τους περίπου 368.000 Ρουμάνους και Βουλγάρους, οι οποίοι διέμεναν τον Ιούλιο του 2013 στη Γερμανία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου για την έρευνα της αγοράς εργασίας και τα επαγγέλματα, μόνο 7,4% ήταν άνεργοι. Συνολικά, οι μετανάστες από τις χώρες της Ε.Ε. δεν επιβαρύνουν κατά κανέναν τρόπο τα γερμανικά προνοιακά συστήματα. Ακόμα περισσότερο, πληρώνουν κατά μέσο όρο περισσότερους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης σε σχέση με αυτά που λαμβάνουν ανταποδοτικά ως παροχή. 

Ads

Σκληρή κριτική, πρώτα απ’ όλα στον διαδεδομένο και από την καθεστηκυία πολιτική όρο της δήθεν «μετανάστευσης ένδειας», άσκησε ο φημισμένος ερευνητής για θέματα μετανάστευσης και δημοσιολόγος, καθηγητής Klaus J. Bade, σε ένα προσφάτως δημοσιευμένο άρθρο του στο περιοδικό «AWO». Μόνο ο όρος «μετανάστευση ένδειας» είναι ένας «σημασιολογικός στιγματισμός» και «η συναφής με αυτόν εχθρική δημαγωγία εναντίον των Βουλγάρων, των Ρουμάνων και ιδιαιτέρως των Ρομά ανάμεσά τους […] ένα από τα πιο επονείδιστα κεφάλαια στην ιστορία των γερμανικών και ευρωπαϊκών δημόσιων συζητήσεων για τους αλλοδαπούς», διαπίστωσε ο Bade, ο οποίος υπήρξε μέχρι το 2012 από συστάσεως επικεφαλής του συμβουλίου πραγματογνωμόνων των γερμανικών ιδρυμάτων για την κοινωνική ένταξη και τη μετανάστευση στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, τις παραμονές των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου στη Γερμανία αποδεικνύεται τι πραγματικά συμβαίνει «με τη δημαγωγία εναντίον της δήθεν μετανάστευσης ένδειας»: «κοινωνικό άγχος, ξενοφοβία και πολιτισμικός ρατσισμός». 

Πράγματι, η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ενάντια στους Ρομά δεν μένει χωρίς συνέπειες. Έτσι, στο παρελθόν οι οργανώσεις των Ρομά διαμαρτυρήθηκαν επανειλημμένα για διακρίσεις και επιθέσεις. Αντιθέτως, η αποτελούμενη από τα κόμματα CDU/CSU και SPD ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εκπρόσωποι της οποίας υποδαυλίζουν περαιτέρω, κατά ένα μέρος μόνοι τους, τα υπαρκτά οφέλη, δεν βλέπει καμία αναγκαιότητα να οργανώσει την προστασία της προαναφερθείσας μειονότητας. Αφήνει πολύ περισσότερο τα πράγματα στο επίπεδο των κοινοτοπιών. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πολύ καλά συνειδητοποιήσει την ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη της, εάν πρόκειται για τον καταλογισμό αξιόποινων πράξεων, οι οποίες στρέφονται εναντίον των διωχθέντων από το ναζιστικό καθεστώς Σίντι και Ρομά. Αυτή η θεώρηση, επομένως, πρόκειται να ληφθεί με τον δέοντα σεβασμό εξίσου υπόψη πλάϊ σε εμπεριστατωμένες θεωρήσεις κατά την εξέταση της ερώτησης για τον καταλογισμό “αντιτσιγγανικών” [sic] αξιόποινων πράξεων», αναφέρεται επιγραμματικά σε απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου, προς ερώτηση των Πράσινων με θέμα «Αξιόποινες πράξεις στη Γερμανία». Απεναντίας, αυτός ο τυπικός πολιτικός λόγος δεν θα προστατέψει τους ανθρώπους που απειλούνται από επιθέσεις και υποκίνηση μίσους εναντίον τους.  

(Το άρθρο του Markus Bernhardt, με τίτλο «Faktenfreie Hetze», δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα «junge Welt», στις 23.4.2014) 

Μετάφραση για το RedNoteBook, Νίκος Σκοπλάκης