Ενώ ο τυφώνας Χάρβεϊ κατέκλυσε με νερό ολόκληρη την πολιτεία  και με φωτογραφίες, video, ειδήσεις όλο τον κόσμο… στο μεταξύ, στην πίσω αυλή του πλανήτη, στη Νοτιοανατολική Ασία, περισσότεροι από 41 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από πρωτοφανείς πλημμύρες. Στην ανατολική Ινδία, το μισό Uttar Pradesh έχει σκεπαστεί από νερό. Στο Μπαγκλαντές, το ένα τρίτο της χώρας βουλιάζει στη λάσπη. Στο Νεπάλ το στεγνό χώμα είναι πολυτέλεια. Ακόμη κι αν το χρειάζεσαι για να θάψεις ένα νεκρό παιδί.

Ads

Αυτό εδώ το άψυχο παιδάκι που μοιάζει με κούκλα-μωρό είναι ο οκτάχρονος Kamal Sada. Το παιδί υπέφερε από πνευμονία, η πλημμύρα απέκλεισε την οικογένειά του που δεν κατάφερε να το πάει στο νοσοκομείο, το βρήκαν κι οι βροχές, το ρούφηξε η υγρασία. Η οικογένεια  έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες να το κρατήσει στη ζωή με τα ψέματα αλλά το παιδάκι δεν τα κατάφερε. “Πέθανε από το κρύο και τη βροχή” λέει ο φωτογράφος Narenda Shrestha που έζησε από κοντά τη στιγμή που οι δικοί του έπρεπε να το αποχωριστούν πια από την αγκαλιά τους αλλά δεν είχαν πού να το αφήσουν…

Το αγόρι θα έπρεπε να θαφτεί σύμφωνα με την παράδοση του Νεπάλ αλλά πού; Οι πλημμύρες δεν άφησαν γη ούτε για τον τάφο ενός μικρού παιδιού. Ούτε μια σπιθαμή στεγνό χώμα. “Όλο το χωριό πλημμύρισε κι όσο βλέπει το μάτι σου είναι νερό” εξηγεί ο φωτογράφος Narenda Shrestha.

image

Ads

image

Έτσι ο θείος του Kamal αποφάσισε να αφήσουν το παιδί στον ποταμό Koshi με την ελπίδα να το πάρει μακριά… Ο πατέρας του άτυχου αγοριού είναι στην Ινδία και δεν ξέρει καν ότι το παιδί του δεν είναι πια στη ζωή.
“Ο ποταμός Koshi μας το έκανε αυτό. Άρα ελπίζουμε να τον βοηθήσει να βρει ένα πέρασμα από τη γη…” είπε ο θείος σύμφωνα με τον Shrestha ο οποίος έχει φωτογραφήσει κι άλλους θανάτους στο παρελθόν αλλά αυτή εδώ η στιγμή καθώς το νεκρό σώμα του παιδιού παρασυρόταν από τα λασπόνερα,  – όπως ομολογεί ο ίδιος –  τον πάγωσε ολόκληρο.

image
Σαν χάρτινο καραβάκι στο νερό…