1. Ο μέχρι σήμερα κυβερνητικός συνασπισμός υπέστη πολύ μεγάλη ήττα. Το μεν VVD (Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία) του σημερινού ΠΘ έχασε 10 έδρες, το δε Εργατικό Κόμμα (δεξιά σοσιαλδημοκρατία) έχασε περίπου 29 έδρες και συρρικνώθηκε στα επίπεδα του 6%. Αθροιστικά και τα δύο μαζί έχασαν περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες.

Ads

2. Τα τρία κόμματα της Αριστεράς (το ριζοσπαστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Πράσινη Αριστερά και το Κόμμα για τα δικαιώματα των Ζώων) καταγράφουν μεγάλη άνοδο – κυρίως το κόμμα της Πράσινης Αριστεράς και το “φιλοζωϊκό” με 35 έδρες (από 21) και με αθροιστικό ποσοστό περίπου στο 25%. Δεν πρέπει επίσης να αγνοηθεί η είσοδος στη Βουλή με 3 έδρες και του DENK, ενός κόμματος που στέκεται προγραμματικά στο ζήτημα των δικαιωμάτων των μεταναστών και που σύμφωνα με τα προεκλογικά δεδομένα θα ψηφιζόταν από τους ολλανδούς μουσουλμάνους.

3. Το ακροδεξιό PVV του Βίλντερς κατετάγη όπως ήταν αναμενόμενο δεύτερο με 19 έδρες από 15 που κατείχε. Διέψευσε τις εκτιμήσεις που καταγράφονταν δημοσκοπικά περί πρωτιάς και πολύ μεγάλης ανόδου – δείχνοντας για μια ακόμα φορά πόσο το “εργαλείο” των δημοσκοπήσεων έχει ρευστοποιηθεί πια ως εκτιμητής εκλογικών τάσεων.

4. Ωστόσο, στη γεωγραφία του ολλανδικού πολιτικού συστήματος πρέπει να συνυπολογιστεί η Χριστιανική Ενωση (ChristenUnie) που εμφάνισε μικρή άνοδο με 6 έδρες και η οποία αποτελεί ένα ευρωσκεπτικιστικό συντηρητικό μόρφωμα, καθώς και το SGP ένα προτεσταντικό υπερ-συντηρητικό κόμμα που παρέμεινε σταθερό στις 3 έδρες (Αθροισμα και των δύο 9 έδρες).

Ads

5. Αξιοσημείωτο: Το Κόμμα 50Plus, που από 2 έδρες κατέλαβε 4, κόμμα που αναφέρεται στα δικαιώματα των συνταξιούχων.

6. Τι Κυβέρνηση μπορεί να προκύψει; Χρειάζονται 75 έδρες. Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός βγαίνει από τις εκλογές με 40 έδρες και πολιτική υποχώρηση. Αν προστεθούν και οι 19 του σοσιαλ-φιλελεύθερου D66 γίνονται 59. Αναζητούνται λύσεις…