Η δήλωση Σόιμπλε ότι εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα εποπτεύει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), δημιουργεί ορισμένα νέα δεδομένα που αλλάζουν το σκηνικό της διαπραγμάτευσης.

Ads

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε δική τους λύση αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η λύση αυτή θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες που γνωστοποίησαν κυβερνητικές πηγές, θεωρεί καλοδεχούμενη την υποστήριξη της χώρας αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς θεσμούς, εφόσον, όμως, οι εξελίξεις δρομολογηθούν γρήγορα.

Εκεί βρίσκεται και το κλειδί, διότι η διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος θα απαιτήσει χρόνο και δεν θα είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθούν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί στο φορτισμένο πολιτικό περιβάλλον που θα δημιουργήσουν στην ευρωζώνη οι εθνικές εκλογές που διεξάγονται τους επόμενους μήνες σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία το φθινόπωρο του 2017. Εάν οι διαπραγματεύσεις καθυστερήσουν δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί εκ νέου αβεβαιότητα η οποία θα δυσκολέψει την ανάκαμψη.

Ads

Προφανώς η κυβέρνηση προσδοκά ότι εφόσον το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα υπάρχει και η πίεση για τα σκληρά πρόσθετα μέτρα τα οποία ζητούν σήμερα οι τεχνοκράτες του Ταμείου για να καλυφθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Είναι αλήθεια ότι η εμπλοκή που έχει προκύψει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης οφείλεται στη στάση του ΔΝΤ και στο ρόλο που θα έχει στο ελληνικό πρόγραμμα, επομένως, η αποχώρησή του από την εξίσωση ίσως προσφέρει κάποιες διεξόδους.

Το ερώτημα, όμως, είναι ποια στάση θα τηρήσει η γερμανική πλευρά σε μια πιθανή διαπραγμάτευση ενός νέου μνημονίου, αφού γνωρίζουμε ήδη ότι ο κ. Σόιμπλε έχει ήδη υιοθετήσει την πιο σκληρή γραμμή για τα πλεονάσματα, ζητώντας να τεθεί ο στόχος του 3,5% για δέκα χρόνια, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι τάσσεται διαχρονικά υπέρ των επώδυνων μέτρων.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι η απουσία του ΔΝΤ από την εξίσωση θα αφαιρέσει και τον μόνο παράγοντα που σήμερα υποστηρίζει τη δραστική μείωση του ελληνικού χρέους.
Ο ESM από την πλευρά του κάνει διαφορετικές εκτιμήσεις και υπολογίζει ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο με πολύ ηπιότερες παρεμβάσεις.

Στην περίπτωση που συζητηθεί νέο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ μένει επίσης να φανεί ποια θα είναι η διάρκειά του, διότι το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Σόιμπλε θα επιδιώξει να διαμορφώσει ένα πολυετές πλαίσιο στήριξης και συνάμα εποπτείας, έτσι ώστε να μειώσει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια και αυτονόμησής της διότι με τον τρόπο αυτό η ευρωζώνη δεν θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πολιτικές με στόχο τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις».

Πηγή: ΕΡΤ