Φως σε μια… λεπτομέρεια, μέσω της οποίας όμως ο ΟΑΣΘ εισπράττει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης -καθώς είναι μάλλον η μοναδική επιχείρηση που δεν δίνει ρέστα- προσπαθεί να ρίξει ένας πολίτης με την εξώδικη αναφορά που κατέθεσε χθες στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών.

Ads

Ο δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμαριάς, Μανώλης Λαμτζίδης, δηλώνοντας απλός και τακτικός χρήστης των λεωφορείων του ΟΑΣΘ και παραθέτοντας όλα τα στοιχεία από ένα και μόνο περιστατικό που τον αφορά, ζητά να του επιστραφούν… 20 λεπτά του ευρώ.

Κυρίως όμως ζητά να καταργηθεί η προσαύξηση στο αντίτιμο του εισιτηρίου για όσους και όσες το προμηθεύονται εντός των οχημάτων, καθώς τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίου που βρίσκονται μέσα στα λεωφορεία δεν δίνουν ρέστα.

Η υπόθεση δυστυχώς δεν είναι διόλου αστεία, αφού ο κ. Λαμτζίδης, θυμίζει ότι ο ΟΑΣΘ μόνο «για τα έτη 2015–2016 κατέστη πλουσιότερος σε βάρος χιλιάδων πολιτών, χρηστών των υπηρεσιών του Οργανισμού, κατά το ποσό των 685.264,00 ευρώ κατά ομολογία του προέδρου του Οργανισμού» (436.162 ευρώ για το 2015 και 249.102 ευρώ ώς τον Ιούλιο του 2016).

Ads

Αναφερόμενος, με όλα τα παραστατικά στοιχεία, σε ένα δικό του περιστατικό της 31ης Αυγούστου, ο κ. Λαμτζίδης σημειώνει πως «αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και ευθεία παραβίαση της αρχής της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών, που απορρέουν από το Σύνταγμα και διαπερνούν και διαποτίζουν όλο το πλέγμα της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά την προστασία του καταναλωτή, και της αρχής της απαγόρευσης της επιβολής διακρίσεων σε βάρος των επιβατών-καταναλωτών στην επιβίβαση και χρήση των λεωφορείων, τόσο η επιβάρυνση της τιμής του εισιτηρίου, εφόσον ο επιβάτης-καταναλωτής το προμηθεύεται από μηχάνημα εντός του λεωφορείου, όσο και η μη επιστροφή της διαφοράς που προκύπτει από τη ρίψη μεγαλύτερου ποσού εντός του μηχανήματος, καθώς το μηχάνημα είναι ρυθμισμένο να “μη δίνει ρέστα”!».

Μιλώντας δε για «ανεπίτρεπτη διάκριση» με βάση όλη τη νομοθεσία και τους κανονισμούς για τη μεταφορά επιβατών, ζητά από τον Οργανισμό: 1) να του επιστραφεί το ποσό των 30 ή, έστω, 20 λεπτών για τη διαδρομή Δικαστήρια–Κέντρο Πόλης-Καλαμαριά 2) να καταργηθεί ΑΜΕΣΑ η «τιμωρητική» προσαύξηση στο αντίτιμο του εισιτηρίου για όσους και όσες το προμηθεύονται εντός των οχημάτων από τα μηχανήματα 3) να τροποποιηθούν ΑΜΕΣΑ όλα τα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων εντός των οχημάτων ώστε να επιστρέφεται το ακριβές ποσό στους επιβάτες-καταναλωτές 4) να του δοθεί απάντηση με πλήρη, επαρκή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία στην εξώδικη αναφορά του.

● Παράλληλα το ζήτημα του ΟΑΣΘ εξακολουθεί να απασχολεί με ένταση το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και είναι ενδεικτική η μεγάλη εκδήλωση που οργανώνουν τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου [Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Οδού Χηλής» (Χηλής 12)] στην Καλαμαριά τρεις αυτοδιοικητικές παρατάξεις με θέμα «Οι αστικές συγκοινωνίες στην πόλη μας. Ο ρόλος του ΟΑΣΘ».

Πρόκειται για τις «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς», «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» και «Θερμαϊκός-Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής».

■ Ενδεικτικό της κακής κατάστασης πολλών λεωφορείων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το τελευταίο, χθεσινό περιστατικό, όταν λεωφορείο έχασε… τη ρόδα του στην καρδιά της πόλης, στη διασταύρωση Εγνατίας και Αριστοτέλους.

Συνέβη σε όχημα της γραμμής 14 για Ανω Τούμπα και μάλιστα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έφεραν τον τροχό να χτυπά -ευτυχώς ελαφρά- έναν πεζό.

Ευτυχώς επίσης, στο σημείο την ώρα που συνέβη το ατύχημα οι ταχύτητες των οχημάτων ήταν μικρές κι έτσι το λεωφορείο σταμάτησε χωρίς συνέπειες για τους επιβάτες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών