Ο εγγονός του Ιωσήφ Στάλιν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εναντίον της Ρωσίας και έχασε χτες. Η υπόθεση αφορούσε την μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον μιας εφημερίδας στην οποία δημοσιεύθηκε ένα άρθρο που ανέφερε τον Στάλιν ως αιμοδιψή καννίβαλο κ.τ.λ.

Ads

Τα ρωσικά δικαστήρια απέρριψαν την μήνυση και ο απόγονος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της δίκαιης δίκης, της ελευθερίας της έκφρασης και της απαγόρευσης διακρίσεων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όμως θεώρησε ότι ορθότερο ήταν να εξετάσει εάν θίγεται η ιδιωτική ζωή του απογόνου του Στάλιν, κρίνοντας ότι από πλευράς ανθρώπινων δικαιωμάτων αυτό θα ήταν το πρόβλημα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει ότι θα μπορούσε να θιγεί η ιδιωτική – οικογενειακή ζωή ενός απογόνου με όσα λέγονται για τον πρόγονό του, αλλά το θέμα προϋποθέτει στάθμιση με το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και τελικά το θέμα είναι φυσικά αν ο πρόγονος ήταν κάποιο ιστορικό πρόσωπο ή όχι.

Ads

Έτσι δεν μπήκε καν στην ουσία και απέρριψε την προσφυγή ως απαράδεκτη, κρίνοντας ότι ο εγγονός εξ ορισμού δεν θίγεται νομικά. Η απόφαση δημοσιεύθηκε χτες.

Απόφαση Dzhugashvili κατά Ρωσίας. 

Aπό την προσωπική ιστοσελίδα του Βασίλη Σωτηρόπουλου (Ε Lawyer)