Η ένωσή τους ήταν πέρα από κάθε πιθανότητα καθώς για να είναι μαζί διακινδυνεύουν κάθε ημέρα τη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους. Αυτή είναι η ιστορία ενός νεαρού ζευγαριού από το Αφγανιστάν που αποκαλούνται «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Ads

Εκείνη είναι μια σουνίτισα και προέρχεται από την αρχαία φυλή των Τατζίκων. Εκείνος είναι σιίτης και προέρχεται από τους Χαζάρους. Σαν να λέμε Μοντέγοι και Καπουλέτοι.

Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε την 20χρονη Ζακία και τον 23χρονο Αλί να παντρευτούν και να μένουν μαζί τα τελευταία δύο χρόνια, ζώντας αποκλειστικά σε καταφύγια.

image

Ads

Το ζευγάρι που μεγάλωσε σε γειτονικά σπίτια και «κλέφτηκε» επειδή η οικογένειά της κοπέλας δεν θα ενέκρινε το γάμο τους, έχει δει πολλές φορές την ιστορία του να δημοσιεύεται στα δυτικά μέσα.

Αν και οι δυο τους έχουν τη στήριξη της οικογένειας του γαμπρού, ο φόβος ότι οι γονείς της Ζακία θα καταφέρουν, αργά ή γρήγορα, να πάρουν την εκδίκησή τους διατρέχει την καθημερινότητά τους. Το ζευγάρι βρίσκεται συνεχώς στο δρόμο ενώ κοιμούνται σε σπίτια φίλων και σε σπηλιές. Ακόμη και το ταξίδι του μέλιτος, το έκαναν κρυφά.

«Στο Αφγανιστάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια οικογένεια περιμένει ακόμη και έξι ή επτά χρόνια μέχρι να σκοτώσει το κορίτσι. Κάποιες φορές προσποιούνται ότι υποχωρούν, η υπόθεση ξεχνιέται και λίγο αργότερα γίνεται η δολοφονία. Συμβαίνει πολύ συχνά», λέει στο CNN ο δημοσιογράφος Rod Nordland, που μίλησε με το ζευγάρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Αφγανιστάν, τη χώρα που οι γυναίκες δολοφονούνται για “παραβάσεις” όπως μια ματιά στον λάθος άνθρωπο,τα εγκλήματα τιμής τιμωρούνται στη χειρότερη περίπτωση με δύο χρόνια φυλάκισης.

image

Η οργάνωση Human Right Watch αναφέρει ότι το 95% των κοριτσιών και το 50% των γυναικών που φυλακίζονται στο Αφγανιστάν κατηγορούνται για ηθικά εγκλήματα, όπως εγκατάλειψη της οικογενειακής στέγης ή σεξουαλική επαφή εκτός γάμου.

Πηγή: CNN
Μετάφραση: Έθνος