Είναι οι… «κυνηγοί» των «κατασκευασμένων» ειδήσεων και της προπαγάνδας που κυκλοφορούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε πλήθος ιστοσελίδων του κυβερνοχώρου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για δήθεν «εγκλήματα» προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Ads

Μια ομάδα ακτιβιστών, που απαρτίζεται από 100 άτομα, με πρωτεργάτη τον Ανδρέα Βασιλείου, ερευνητή στο ΑΠΘ, στην προσπάθειά της να προσφέρει μια πιο ακριβή και ρεαλιστική εικόνα στο κοινό σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα στη χώρα μας, έφτιαξε στο Facebook τη σελίδα «Refugees Mythbusters», η οποία ασχολείται με την κατάρριψη τέτοιων μύθων, καθώς και τη δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη (Ηoaxmap Greece) που περιέχει όσες ψευδείς ειδήσεις δημοσιεύονται κατά καιρούς στα ΜΜΕ και οι οποίες πολλές φορές βρίσκουν σημαντική και επικίνδυνη αποδοχή.

«Βιασμός ανήλικου κοριτσιού στην Ειδομένη», «Κατέβασαν την εικόνα της Παναγίας στην Καβάλα», «Μουσουλμάνοι αφόδευσαν σε εκκλησία στη Λέσβο», «Βρέθηκε κοντέινερ με 52 τόνους πυρομαχικά για τους πρόσφυγες στο Ηράκλειο» είναι μερικές από τις πολλές, δυστυχώς, ψευδείς ειδήσεις για τους πρόσφυγες που περιέχει ο χάρτης, ο οποίος ανανεώνεται καθημερινά!

Αν και η σελίδα μετρά μόλις έναν μήνα ζωής, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής πάνω από 30 τέτοια δημοσιεύματα, ενώ μόνο ο χάρτης έχει δεχθεί πάνω από 35.000 επισκέψεις!

Ads

 
«Ο χάρτης δείχνει ένα προς ένα τα περιστατικά στα οποία ελληνικά ΜΜΕ και ιστοσελίδες ψευδώς ισχυρίστηκαν πως πρόσφυγες και μετανάστες εγκλημάτησαν ή παρανόμησαν με στόχο την αποδόμηση των στερεοτύπων για τη μετανάστευση», αναφέρει στο «Εθνος» ο ακτιβιστής – ερευνητής.

Οι πινέζες στον χάρτη δείχνουν τις τοποθεσίες όπου λέγεται πως έλαβαν χώρα τα περιστατικά και σε κάθε τοποθεσία σημειώνεται η ημερομηνία και μια περίληψη του τι συνέβη. Στη συνέχεια ένας σύνδεσμος παραπέμπει σε μια μεταγενέστερη αναφορά της είδησης, όπου έχει ερευνηθεί περαιτέρω και βρεθεί να είναι «κατασκευασμένη».

Η ιδέα ξεκίνησε από τη Γερμανία – εκεί φτιάχτηκε για πρώτη φορά ο χάρτης -, με αφορμή το περιστατικό του υποτιθέμενου βιασμού μιας 13χρονης στο Βερολίνο, που παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

«Φτιάξαμε αυτή την εφαρμογή στην Ελλάδα για να μαθαίνει ο κόσμος την αλήθεια αλλά και για να αποκαλύψουμε το παιχνίδι που παίζεται με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων γι’ αυτούς τους ταλαιπωρημένους και ξεριζωμένους ανθρώπους», επισημαίνει ο κ. Βασιλείου.

image

Πολιτική προπαγάνδα

Όσο για το ποιοι «κατασκευάζουν» αυτές τις ειδήσεις και τις διοχετεύουν στο Διαδίκτυο, όπως εξηγεί, «υπάρχουν δύο κατηγορίες ιστοσελίδων που κάνουν τη… «βρώμικη» δουλειά: Αυτές που στηρίζουν και προωθούν την εθνική και ακροδεξιά ρητορική και οι σελίδες του «εντυπωσιασμού», αυτές δηλαδή που με παραπλανητικούς τίτλους, κατασκευασμένες ειδήσεις, τραβηχτικές φωτογραφίες προσπαθούν να εκμαιεύσουν την προσοχή και το κλικ του αναγνώστη.

Το κίνητρό τους είναι η πολιτική προπαγάνδα και το κέρδος στις πλάτες αυτών των ανθρώπων. Γνωρίζουμε ότι από τους 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, μέσα στην εξαθλίωσή τους, σε ένα κράτος που δεν μπορεί να τους υποστηρίξει, θα δημιουργηθούν προβλήματα. Αυτά μεγαλοποιούνται πολλές φορές και δημιουργούν ένα κλίμα που μπορεί χωρίς λόγο να οδηγήσει σε επεισόδια».

Έθνος