Ο Αινείας, λέει ο μύθος πως, ήταν ο αρχηγός των Δαρδάνων στον Τρωικό πόλεμο. Γενναιότερος από τη μεριά των Τρώων μετά τον Έκτορα.

Ads

Και φυσικός διάδοχος του Πρίαμου αν όλα πήγαιναν καλά κι ο γέρος βασιλιάς του Ίλιου αναχωρούσε για τον Άδη. Μα κοίτα παιχνίδια που παίζει η μοίρα ε;

Δέκα χρόνια πόλεμος κι ας μη το ήθελε ο Αινείας. Κι ύστερα με τους Αινειάδες, ο ανταρτοπόλεμος στα σοκάκια της Τροίας μέχρις ότου οι Αχαιοί δέχτηκαν να αποχωρήσει ανενόχλητος, με τους ανθρώπους του, ως «υπόσπονδος».

Να πάρει ό,τι ήθελε ο καθένας από την περιουσία του. Ό,τι μπορούσε να σηκώσει στα χέρια του.

Ads

Κι ο Αινείας του μύθου σήκωσε ό, τι πολυτιμότερο είχε στα χέρια του, τον πατέρα του.

Τον γέροντα κι ανήμπορο πατέρα του, τον Αγχίση. Ετούτος ήταν για τον Αινεία οι θησαυροί όλη της γης. Ετούτος άξιζε μοναχά, για τον ήρωα, να σωθεί μέσα στην κοσμοχαλασιά.

image

Χιλιάδες χρόνια μετά – ποιός να ξέρει άραγες πόσα; – συνάντησες τον Αινεία στο Κέντρο Πιστοποίησης και Καταγραφής Μεταναστών και προσφύγων στη μόρια της Λέσβου.

Ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους κυνηγημένους από την κοσμοχαλασιά της Μέσης Ανατολής. Μοναχά δεν ήταν Δαρδανός και δεν τον έλεγαν Αινεία.

Ετούτος ήταν από μια γειτονιά της Καμπούλ του Αφγανιστάν και τον έλεγαν Μαατζίτ. Και τον πατέρα του, που τον είχε αποθέσει πια σε ένα αναπηρικό καροτσάκι που του έδωσε μια εθελοντική οργάνωση, δεν τον έλεγαν Αγχίση, μα Σιρ Μοχάμεντ.

Κουράστηκε, λέει, να πολεμά. Πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον. Δε θέλει άλλο να πολεμά.

Πήρε στην αγκαλιά του τον πατέρα του και έφυγε για τη Γη της Επαγγελίας, που πίστεψε πως εκεί τουλάχιστον δε θα έχει πολέμους.

Πέρασε μέσα από ερήμους και βουνά, πάνω από ποτάμια, μέσα από πόλεις και χωριά.

Πάντα με το Σιρ Μοχάμεντ στην αγκαλιά. Στην αγκαλιά του τον είχε σαν φοβισμένος μπήκε και σε μια βάρκα να περάσει στην Ευρώπη.

Τον ακούμπησε στην ακτή σαν πέρασε. Του έτριψε τα παγωμένα άκρα, τα μάγουλα. Και να, από προχθές στη Μόρια.

«Ό, τι πολυτιμότερο έχω» μας είπε συστήνοντας μας τον, ο Αινείας Μαατζίτ τον Αγχίση Σιρ Μοχάμεντ. Κι ο γερο Αγχίσης χαμογέλασε και του χάιδεψε το χέρι?

Το νέο Ίλιον τους περιμένει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ