Σε αγώνα δρόμου μεταξύ υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δήμου Χίου εξελίχθηκε χθες το πρωί η προσπάθεια τοποθέτησης επιπλέον οικίσκων στη ΒΙΑΛ, με το υπουργείο να προσπαθεί άρον άρον να τους τοποθετήσει και τον δήμο να εμποδίζει τις εργασίες. Νικητής αναδείχθηκε ο δήμος, ο οποίος, καταθέτοντας αίτηση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων, πέτυχε να αναστείλει κάθε εργασία επέκτασης της ΒΙΑΛ μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου, οπότε θα συζητηθεί η κύρια υπόθεση.

Ads

Τα γεγονότα άρχισαν να τρέχουν από τη Δευτέρα το μεσημέρι όταν, σε συνέχεια σχετικής συζήτησης που είχε προηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Χίου αποφάσισε να καταθέσει τη σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να εμποδίσει τις εργασίες που κατά καιρούς υλοποιούνται στο hotspot και ενόψει της εφαρμογής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για οριστική έξωση του υπουργείου από τη ΒΙΑΛ.

Απόφαση που προφανώς πληροφορήθηκε άμεσα το υπουργείο και έτσι την Τετάρτη το πρωί επέσπευσε τις διαδικασίες.

Οταν η πρόθεση μετακίνησης των κοντέινερ από γειτονικό στρατόπεδο έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους του Χαλκειούς, άμεσα στο χωριό σήμανε συναγερμός. Με τις καμπάνες να χτυπούν και με τα κινητά να έχουν πάρει φωτιά, κηρύχθηκε γενική επιστράτευση και έτσι μέσα σε λίγα λεπτά πάνω από 100 κάτοικοι είχαν κάνει κατάληψη στις δύο πύλες του ανενεργού στρατοπέδου, απαγορεύοντας την έξοδο στα φορτηγά που ήδη είχαν φορτώσει τους οικίσκους με προορισμό τη ΒΙΑΛ.

Ads

Στο σημείο άμεσα αναπτύχθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις που ζήτησαν από τους κάτοικους να αποχωρήσουν, με τους τελευταίους να αρνούνται να υπακούσουν. Στον χώρο κατέφθασαν και δύο αντιδήμαρχοι που εξήγησαν ότι άμεσα επρόκειτο να κατατεθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία συζητήθηκε ως κατεπείγουσα στο Ειρηνοδικείο Χίου που την έκανε δεκτή προσωρινά, προσδιορίζοντας την κύρια δικάσιμο σε περίπου ενάμιση μήνα.

Αίσθηση προκαλεί ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η απόφαση της ειρηνοδίκη κάνει λόγο για «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λαθρομεταναστών».

Ενδιάμεσα πάντως ο Δήμος Χίου θα έχει καταθέσει και την αγωγή έξωσης, με την οποία θα ζητεί την άμεση απόδοση του χώρου του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ που έχει παραχωρήσει στο υπουργείο.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει τεράστιο πονοκέφαλο για το υπουργείο, που θα υποχρεωθεί να αναζητήσει νέο χώρο για την κατασκευή ΚΥΤ. Εννοείται ότι μέχρι τότε οι πρόσφυγες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα συνεχίσουν να διαβιούν σε σκηνές, στον άθλιο λασπότοπο που έχει μετατρέψει η βροχή τον ευρύτερο χώρο των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρουν την πάγια θέση του υπουργείου ότι δεν σχολιάζει αποφάσεις της δικαιοσύνης. Επισημαίνουν ότι είναι έωλες οι κραυγές που μιλούν για πίεση στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης του νησιού, καθώς μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν μεταφερθεί 3.513 άνθρωποι από τα νησιά και από τη Χίο 548, ενώ προγραμματίζονται και άλλες μετακινήσεις.

Σημειώνουν ότι το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να μη σταματήσουν οι εργασίες, καθώς θα σημάνουν βελτίωση της κατάστασης για τους φιλοξενούμενους, και επιρρίπτουν την ευθύνη για την παύση των εργασιών στον δήμο. Υπογραμμίζουν ότι τις επιπτώσεις της κίνησης αυτής θα κληθούν να τις αντιμετωπίσουν πρόσφυγες και μετανάστες μαζί με την τοπική κοινωνία και την ελληνική πολιτεία.

«Καρφιά» από το υπουργείο

Στο περιθώριο της συζήτησης, πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι πρέπει να σταματήσει η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα για ανθρώπους που κινδυνεύει η ζωή τους από κάποιους που κινούνται χωρίς να τους ενδιαφέρει ότι εκθέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους αυτούς.

Σε βορειοαιγαιοπελαγίτικο συλλαλητήριο για το προσφυγικό έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καλούν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου οι δήμοι Χίου, Σάμου και Λέσβου τους κατοίκους της Αττικής με καταγωγή από τα τρία νησιά. Αίτημα της κινητοποίησης θα είναι η άρση του γεωγραφικού περιορισμού στην οποία υπόκεινται οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και η αποσυμφόρηση από όλες τις δομές φιλοξενίας που λειτουργούν σε αυτά.

Στο μεταξύ, πάντως, χτες το βράδυ έφυγαν 250 πρόσφυγες ευάλωτων ομάδων από τη Μόρια σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την άμεση αναχώρηση έως και 500 προσφύγων την εβδομάδα από τη Μόρια και ανάλογο αριθμό αναχωρήσεων από τα άλλα νησιά.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών