«Δουλεύω όλη μέρα πάνω από τον υπολογιστή χωρίς καθόλου προσωπικό χρόνο», λέει στο ert.gr ο 50χρονος ιδρυτής της Blotech, Nick Spanos. Μιλάμε στο τηλέφωνο, αυτός στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη και εγώ στο δρόμο από το κινητό.

Ads

Είναι μια τη νύχτα στην ανατολική ακτή και ακόμη δεν έχει τελειώσει με κάτι «tokens» όπως λέει. Κατάκοπος αλλά γελαστός μιλάει για τα κρυπτονομίσματα (cryptocurencies) και για τις δουλειές της εταιρείας του. Διαθέτει εκατοντάδες ATMs σαν αυτά που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και καλούν τον κόσμο να επενδύσει σε bitcoins.

Τελευταία, επέκτεινε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ελβετία. Δεν τον ενδιαφέρει η Ελλάδα να επενδύσει, όπως σημειώνει. Θέλει πρωτίστως να επιτύχει σε αυτό που κάνει και να στηρίξει την εξόρυξη με τα κρυπτονομίσματα απέναντι στην τραπεζική επίθεση εις βάρος τους.

Το NETFLIX παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή τον Nick να παρουσιάζει το Bitcoin Center που άνοιξε δίπλα στο χρηματιστήριο στην Γουόλ Στρητ.

Ads

«Ο Dimon είναι Έλληνας ξέρεις, αλλά θα τον αντιμετωπίσω», δηλώνει με αποφασιστικότητα. Αναφέρεται στον 60χρονο ομογενή, CEO της JP Morgan Chase Bank, Jamie Dimon. Ο ισχυρός τραπεζίτης είναι επικεφαλής μιας από τις 4 μεγαλύτερες δυνάμεις στον χώρο και προσφάτως μέλος του board της FED. Πρόσφατα προκάλεσε μεγάλο σεισμό και απώλειες στα κρυπτονομίσματα απαξιώνοντας όπως όλοι οι τραπεζίτες κάθε έννοια επένδυσης σε αυτά. Αμέσως μετά αποκαλύφθηκε ότι και η JP Morgan επένδυε παρά τις δηλώσεις του σε bitcoins.

O Jamie Dimon είπε ότι το bitcoin είναι μια φούσκα αλλά είναι πλέον γνωστό σε όλους αν και μη ομολογημένο ότι η αποδοχή των κρυπτονομισμάτων ως μορφή επένδυσης κάνει τους τραπεζίτες να προβληματίζονται έντονα αν και επενδύουν όπως αποκάλυψε στο twitter κάποιος με το όνομα «@IamNomad» με τη φράση: σε βλέπουμε @JpMorgan !

Προφανώς η μονομαχία μεταξύ των δυο Ελλήνων της Νέας Υόρκης θα έχει και συνέχεια και όχι μόνο με προσφυγές έναντι των αρμόδιων αρχών και της δικαιοσύνης, καθώς η τεχνολογία blockchain έχει καθολικά επικρατήσει και όλες οι πλευρές χρησιμοποιούν πιο εντατικά τα δίκτυα ενημέρωσης. Μάλιστα, οι πιο ισχυρές αρχές όπως το ΔΝΤ της Κριστίν Λαγκάρντ και η ECB του Μάριο Ντράγκι παίρνουν θέση δειλά δειλά είτε για να δηλώσουν ότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν την αγορά των κρυπτονομισμάτων, είτε για να εκτιμήσουν εάν αυτά θα εξελιχθούν σε κάτι σαρωτικό στην παγκόσμια οικονομία.