Τα τελευταία χρόνια όταν προκύπτουν σοβαρά προβλήματα με συμπεριφορές παραγόντων, συλλόγων, οπαδών, υπάρχει μια συγκεκριμένη φράση που χρησιμοποιούν οι διάφοροι σχολιαστές σε γραπτό λόγο ή σε ραδιοφωνικές εκπομπές και είναι η εξής: «Αυτό που θα πούμε αφορά όλες τις ομάδες». Προφανώς επιδιώκουν/επιδιώκουμε να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις, προαναγγέλοντας πως η κριτική μας δεν έχει προσωπικά κίνητρα, αλλά αφορά όλους.

Ads

Εάν για παράδειγμα γίνονται επεισόδια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τα καταδικάζουμε αλλά σπεύδουμε να τονίσουμε: «Τα ίδια θα λέγαμε αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο στην Τούμπα ή στο Γ. Καραϊσκάκης». Που οφείλεται άραγε η ενοχική και απολογητική διάθεση τη στιγμή που ασκείται κριτική επί συγκεκριμένου περιστατικού;

Πάμε στο θέμα μας λοιπόν… Εδώ και δεκαετίες υπάρχει μία ομάδα που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες όσον αφορά την προσέγγισή της στο ελληνικό ποδόσφαιρο κι αυτή είναι η ΑΕΚ. Σε περιστατικά όπως αυτά που έγιναν στην Τούμπα στις 11 Μαρτίου, σε ποδοσφαιρικούς αγώνες που κρίνονται στα εφετεία, σε πρωταθλήματα που απονέμονται με δικαστικές αποφάσεις, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει «Τα ίδια θα λέγαμε αν η υπόθεση αφορούσε την ΑΕΚ», πολύ απλά γιατί η ΑΕΚ δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε τέτοιες διαδικασίες. Δεν προσπάθησε ποτέ να πάρει στα χαρτιά κάτι που δεν κατάφερε να κερδίσει στο γήπεδο, με την αξία της και το σπαθί της. Ας πούμε για την οικονομία της συζήτησης ότι δεν έτυχε, δεν «χρειάστηκε», δεν μπορούσε, αλλά η αλήθεια παραμένει…

Η Αθλητική Ενωσις Κωνσταντινουπόλεως είναι ο σύλλογος που:

Ads

– Στερήθηκε της ευκαιρίας να διεκδικήσει το πρωτάθλημα του 1988 επειδή μεσούσης της περιόδου άλλαξε η νομοθεσία που αφορούσε τις ποινές περί ντόπινγκ. Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, η νομοθεσία εναρμονίστηκε με ό,τι ίσχυε στην Ευρώπη (δεν μπορεί η ομάδα να πληρώνει το παράπτωμα του παίκτη) και ο τίτλος κατέληξε στην εκπληκτική ΑΕΛ η οποία ούτως ή άλλως κατέκτησε τους περισσότερους βαθμούς εντός γηπέδων

– Εχασε στα χαρτιά το πρωτάθλημα του 2008, παρότι είχε κατακτήσει τους περισσότερους βαθμούς εντός αγωνιστικού χώρου. Περίπτωση αντιδιαμετρική με αυτήν του 1988, καθώς εφαρμόστηκε η νομοθεσία που απαγόρευε σε έναν ποδοσφαιριστή να παίξει σε περισσότερες από 2 ομάδες στην ίδια σεζόν. Ο Βάλνερ έπαιξε σε τρίτη, τον Απόλλωνα Καλαμαριάς που νίκησε τον Ολυμπιακό. Το ματς κατακυρώθηκε υπέρ των «ερυθρόλευκων» που πήραν ακόμα έναν τίτλο παρότι μέσα στο γήπεδο δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερους βαθμούς από την ΑΕΚ.

– Είναι η μοναδική του τέως ΠΟΚ που υποβιβάστηκε αγωνιστικά στην Β΄ εθνική, γεγονός που ισοπέδωσε τις γενικόλογες, καφενειακού επιπέδου, τοποθετήσεις του τύπου «Ολοι οι μεγάλοι ευνοούνται και δεν έχουν το δικαίωμα να μιλάνε». Με τη λογική αυτή, γιατί δεν πήρε η ΑΕΚ 3-4 «σφυρίγματα» το 2013 ώστε να μείνει στην Super League; Φυσικά και θα μπορούσε να το πράξει, αν ήταν «το ίδιο με τους άλλους».

– Δημιούργησε κυριολεκτικά από το «μηδέν» μια καινούρια ομάδα η οποία κατέκτησε το κύπελλο το 2016 και το έχασε το 2017 από γκολ-πεντακάθαρο οφσάιντ. Στάθηκε ξανά στα πόδια της και βελτιώθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό που την επόμενη σεζόν αποκλείστηκε αήττητη από το Europa League πραγματοποιώντας σπουδαία πορεία, ενώ «έχτισε» αήττητο σερί 26 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις.

– Στις 10 Μαρτίου 2018 ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για ένα ιστορικής σημασίας ματς με τον ΠΑΟΚ, γνωρίζοντας ότι έχει πλεονέκτημα 5 βαθμών από τους αντιπάλους της και ότι θα έπαιζε σε άδειο γήπεδο. Οι παίκτες της ξύπνησαν στις 11 Μαρτίου και έμαθαν ότι η διαφορά έπεσε στο -2 και ότι η Τούμπα θα είναι γεμάτη.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η λέξη που περιγράφει τη στάση της ΑΕΚ είναι μία: αξιοπρέπεια. Ούτε εμπρηστικές ανακοινώσεις, ούτε δικαστήρια, ούτε συλαλλητήρια, ούτε απειλές κατά της κυβέρνησης. Οι αντιδράσεις της διέπονταν από νηφαλιότητα, χαμηλούς τόνους και σοβαρότητα με αποκορύφωμα την πρόσφατη πρόταση για διακοπή του πρωταθλήματος μέχρι να τελεσιδικήσουν όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν.

Το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία της διαφορετικότητας της ΑΕΚ γράφτηκε τα ξημερώματα της 12ης Μαρτίου. Στο πρωτάθλημα Super League 2017-18 η Ενωση παρέμεινε αήττητη από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι και το 90ο λεπτό του αγώνα με τον ΠΑΟΚ όταν έφυγε για τα αποδυτήρια με το αποτέλεσμα στο 0-0. Σχεδόν τρεις ώρες μετά σε μια κόλλα χαρτί, το πρώτο μηδενικό αντικαταστάθηκε από τον αριθμό «1».

Αυτή τη φορά η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια και η ΑΕΚ θα διεκδικήσει βαθμούς (κατακύρωση του αγώνα υπέρ της) τους οποίους δεν κατέκτησε αγωνιζόμενη. Ποιος μπορεί, όμως, να την κατηγορήσει;

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων